За Лозан Панов и един неслучил се председател на ВКС

За Лозан Панов и един неслучил се председател на ВКС
Лозан Панов, неслучил се председател на ВКС, снимка:БГНЕС

"Досега не е имало стопанин на Съдебната палата, който да допусне заснемането на продукция, която да уронва престижа на съдебната власт". Думите са на представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев по повод отстраняването като стопанин на Съдебната палата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Магдалинчев изглежда е прав – настоящият "съдия №1" ще остане в историята като председателя на ВКС, който разреши снимането на унизителен за съдебната власт чалга (/рап) клип в Съдебната палата. Въпросът е с какво друго би могъл неговият мандат да се запомни. Още преди три години "Правен свят" започна да сигнализира, че от Лозан Панов няма да излезе председател на ВКС, а мандатът, който той пое, напълно ще катастрофира. С действията си във времето той не опроверга тези твърдения, а точно обратното - все по-агресивно засилва усещането, че начело на ВКС Лозан Панов изглежда като дрогиран хулиган зад волана на скъп, марков джип.

Всъщност се оказа, че Панов не прави нищо друго, освен да обслужва определени кантори и клиентите им олигарси, да организира гонки срещу съдии и прокурори, както в случая с подсъдимите за подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова, да натиска върховни магистрати да вземат "правилното решение" – справка казусът "Полфрийман" – и да марширува на политически митинги из Европа.

Всичко останало, свързано с дейността на съда, който ръководи, той е делегирал на свои заместници или подчинените му служители, в това число и подписването на значими за системата договори. Последното, за беда на самия Панов, може да доведе до десетки недействително сключени сделки между ВКС и отсрещните страни. Точно такъв се оказа и договорът за засемането на злополучния клип в Съдебната палата между Върховния съд и "Ню Ърбън Продукшънс" ЕООД, за който миналата седмица в рамките на Пленума на ВСС кадровикът Даниела Марчева обърна внимание, че преупълномощаването на служител на съда да сключи този договор може да се окаже нож с две остриета. Тя подчерта дебело, че подобно действие от страна на председателя на ВКС, да делегира такива правомощия на свои служители, е недопустимо, припомняйки Тълкувателно решение 5/2016г. на самия ВКС, според което "договор, сключен от лице, действало като представител, без да има представителна власт, е в състояние на висяща недействителност и не поражда целените с него правни последици".

Договорът, обаче, не е само един и не е само този за заснемането на скандалния клип в Съдебната палата. От думите на председателя на Комисията "Управление на собствеността" към ВСС Евгени Диков стана ясно, че договорите, подписани не от Лозан Панов, както би следвало, а от преупълномощено от него лице, от 2017 година насам са близо 60 на брой, които освен това не са били представени пред кадровия орган и потвърдени от него."Когато недействителният договор е бил сключен в хипотезите на липса на учредена представителна власт, извън пределите на учредената такава или след нейното отпадане, при липса на потвърждаване от страна на мнимо представлявания, този договор не поражда насрещни права и задължения за страните по него, поради което насрещната страна – третото лице, договаряло с мнимия представител не придобива облигационни и вещни права по силата на договора", припомни миналата седмица Даниела Марчева. Единствените изводи от това са, че щом делегира собствените си задължения като председател на ВКС на други лица, Лозан Панов или не познава практиката на собствения си съд или не желае да се съобразява с нея.

За бездействието и липсата на всякаква анганжираност на Лозан Панов към проблемите на съдебната система и в частност на ВКС миналата седмица внимание обърнаха и двама върховни съдии, които в момента са негови колеги във ВСС. Единият е Красимир Шекерджиев, призовал Панов най-после да отговори на въпросите какво точно върши начело на съда, след като почти всичките му реални функции са делегирани на негови заместници или служители, както и Севдалин Мавров, който директно поиска оставката на председателя на ВКС.

"Г-н Панов е делегирал всичките си задължения на други хора. Г-н Панов има едно задължение и това е титлата председател на ВКС. Всичко друго не се върши от г-н Панов. Можел ли е да делегира права за подписването на договора г-н Панов – не. Трябвало ли е да осъществи контрол – да. Това, което прави г-н Панов, колеги, е бягство от отговорност. Г-н Панов никога  не е виновен. Този образ на интелектуалец, на жертва, която 1-2 служители защитават, а останалите плебеи го нападат, е смешен", коментира Шекерджиев.

А повдигнатите в цитата въпроси относно отговорността и задълженията остават във въздуха, в очакване или на съвестта на Лозан Панов, или на края на неслучилия му се мандат като председател на ВКС.

Още по темата

Почти всички мерки срещу COVID-19 паднаха, на Гергьовден махат и КПП-тата

Предишна новина

Поведението на Йонко Грозев е недопустимо, може би щом има много хора, които не спазват правилата, то правила не трябва да има

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  Тук се хулят само достойните | нерегистриран
  17
  -15

  Не вярвам този човек да е лош, щом тук го плюят.

 2. 9
  Гуньо Адвокатина | нерегистриран
  19
  -12

  Време е да си ходи. Може би тези, които го назначиха, сега обмислят къде да го сложат, да му намерят нова служба, да не е капо. Я в КС, я някъде другаде на някоя синекурна длъжност. Без "работа" няма да остане, по-точно ще му намерят служба без да работи, той не е свикнал на такава функция. Едва ли ще се регистрира в Бюрото по труда, преди да го натирят, ще щу намерят служба, олигархията се грижи за своите питомци.

 3. 8
  | нерегистриран
  13
  -6

  Хак да ви е. Вие си го избрахте!

 4. 7
  Лозанита | нерегистриран
  29
  -26

  Нямам вече никакво съмнение,че Лозан Панов пуши марихуана! Съсухреното му тяло,изпитото лице и мътният му поглед издават последиците на употребата на трева.За огромно съжаление!

 5. 6
  | нерегистриран
  29
  -16

  Не е време за оставка. Има още накъде да пада. Например може за разнообразие да се присъедини облечен в тога към антидържавния протест “системата ни убива” и да спи на палатка пред МС ...или пък да бяга с токчета и тога, в защита на женската еманципация... или пък да си щампова тогата с детските рисунки на децата на майките, жертви на опити за домашно насили. В този човек има още много хляб и йерба..

 6. 5
  Калин Калпакчиев | нерегистриран
  17
  -17

  Всеки момент декларацията на ССБ ще е готова!

 7. 4
  | нерегистриран
  23
  -13
  До коментар #3 от "max | нерегистриран":
  Аз съм благодарен, че имаме човек като Лозан Панов на върха в съдебната система в името на плурализма, истината и справедливостта. Благодаря на онези, които му помогнаха да преодолее тежкия момент от пътното произшествие преди неговото избиране  Типично по женски, да се изкарваш жертва на собствената си параноя

  Но за разлика от управлението на съдебната палата където меркантилизма не се съревновава с несъответно възприемане на действителността

  Ако сте му помагали да взима правилните решения, помогнете му и сега, не го оставяйте да се мъчи и да мъчи и нас

 8. 3
  max | нерегистриран
  27
  -15

  Аз съм благодарен, че имаме човек като Лозан Панов на върха в съдебната система в името на плурализма, истината и справедливостта. Благодаря на онези, които му помогнаха да преодолее тежкия момент от пътното произшествие преди неговото избиране

 9. 2
  Джепето | нерегистриран
  26
  -33

  Няма по абсурдни от Панов и неговите шепа поддръжници!Срамувам се от двете негови адвокатки във ВСС, защитните им тези са смешни. Дишева да каже дали заповедите за упълномощаване на служител да управлява Палатата са законосъобразни, а не да говори празни приказки. Т.н. пределегация в случая е напълно недопустима и това всеки грамотен по административно право го знае. Друг въпрос са правните последици на сключените без надлежна представителна власт договори, с които се предоставят за временно ползване обекти в Палатата.

 10. 1
  | нерегистриран
  25
  -27

  Не зная какво трябва да се случи за да разбере съдия Лозан Панов че трябва да поеме отговорност за действията си

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.