За още някои (зло)употреби на системите за случайно разпределение на делата


Когато преди месец проблемното разпределение за несъстоятелността на делото "КТБ" затвърди за пореден път известното от повече от две години – че най-разпространеният софтуер за случайно разпределение на делата "LawChoice" подлежи на всякакви манипулации, които не могат да бъдат засечени, ръководството на Софийския градски съд (СГС) впрегна усилията си да покаже/докаже, че случаят с "КТБ" не е уникален.

В демонстрация за избрани медии зам.-председателят на СГС Богдана Желявска посочи, че проблемите с интернет връзката и софтуера за разпределение в съда датират отдавна. Досега обаче не е известно ръководството на СГС да е сигнализирало Висшия съдебен съвет (ВСС) за трудности при разпределението.

Пак тогава ръководителят на Гражданското отделение (до преди дни разпределяща делата и на Търговското отделение) Богдана Желявска се опита да обясни и другите несъвършенства в софтуера, които се компенсирали с "подръчни средства". Както "Съдебни репортажи" писа, след отвод на първия съдия-докладчик делото "КТБ" се падна на съдия Иво Дачев – ръководител на Търговското отделение. Проверка в протоколите по делото показаха, че от 22-ма съдии единствено Иво Дачев работи на по-ниска натовареност – 40%. Това е така, тъй като ВСС неотдавна реши, че зам.-председателите на органите на съдебната власт, заедно с председателите, трябва да работят на по-ниска натовареност – тоест да получават по-малко дела, за да могат да се справят и с административните си задължения.

Съдия Желявска обясни, че за да не се претрупат с дела съдиите, които са в дълъг отпуск или имат заложена по-ниска натовареност, системата им генерира "кухи" дела, тоест несъществуващи така, че да симулира изравняване на бройката на получените от тях дела с тази на съдиите със 100%-на натовареност. Проверка на "Съдебни репортажи" показа, че това несъвършенство в програмите за случайно разпределение на делата съществува и при другия разпространен софтуер – модулът за случайно разпределение на делата към деловодната програма АСУД, който се използва в близо 22 съдилища в страната (сред които Върховния касационен съд, Софийския апелативен съд, Административен съд София град).

Известно е, че за да се намали постъплението на дела на един съдия или прокурор, това трябва да стане със заповед на административния ръководител. Доколко тези изключения могат да се контролират ефикасно от ВСС е въпрос с повишена трудност, но съдии алармираха, че възможността в програмата да се генерирах "кухи дела" се използва и извън регламентираните случаи (за административните ръководители, при отпуск или болничен).

"Съдебни репортажи" разполага с оригинални протоколи от случайно разпределение на делата от софийски съд, ползващ модула към АСУД, които илюстрират как чрез "кухи" дела могат да се разтоварват и редови съдии, които би следвало да са на пълна натовареност.

(Не можем да разкрием от кой съд са протоколите заради сигурността на източниците ни и информацията в медиите, че част от съдиите от Софийския градски съд, които открито се обявиха за оставка на ръководството на съда, междувременно веднага бяха натоварени с повече дела.)

Разпечатките са от 2 януари до средата на месеца 2013 г. От протоколите за разпределение от първия работен ден за годината се вижда, че част от съдиите вече имат разпределени между 4 и 46 дела. Това е необичайно, тъй като поредният номер на делото, което подлежи на разпределение е 3/2013 или с други думи – третото дело, което е постъпило в съда за годината (при отразени в протокола общо 206 разпределени дела). Съдии, с които "Съдебни репортажи" разговаря, обясниха, че в случая има само две хипотези – системата да не е занулена, тоест това да са дела, останали от предишната година или да се касае за "кухи" дела.

Първата възможност обаче е малко вероятна, тъй като част от съдиите в протоколите нямат нито едно разпределено дело. Източници на "Съдебни репортажи" от съда обясниха и друго – че в началото на 2013 г. сред част от редовите съдии е имало брожение заради "кухите" дела, вписвани в програмата и фактът, че част от колегите им получават по-малко дела, което създава неравномерна натовареност. Резултатът обаче бил неочакван – достъпът до програмата за случайно разпределение на делата бил ограничен, така че редовите съдии от този момент вече нямат достъп до протоколите за разпределение.

Освен неравномерната натовареност и привилегироването на определени съдии за сметка на други, надписването на "кухи" дела създава и още един сериозен проблем, дефиниран още преди две години в проверките на случайното разпределение на делата, осъществени от неправителствени организации и ВСС. Тогава докладите показаха, че един от начините да се манипулира разпределението е разпределящият да изменя коефицента на натовареност на конкретен или конкретни съдии.

На практика, ако част от съдиите имат драстично повече дела от другите, то възможността едно дело да се падне на тях силно спада, защото програмата се опитва да уравновеси натовареността. "Кухите" бройки разтоварват съдиите, които не получават истински нови дела заради заложените им фиктивни в системата. Това, оказва се, е възможно и с по-сигурната програма – модулът на АСУД и е индикация, че освен грубите манипулации на софтуера (независима проверка показа, че с програмата "LawChoice" е достатъчно разпределящият да изключи кабела на компютъра преди да завърши процеса по разпределение на едно дело, за да го преразпредели отново на подходящия съдия) съществуват и други – по-префинени способи за заобикаляне на случайното разпределение.

Съдии от различни съдилища в страната, с които "Съдебни репортажи" разговаря, обясниха, че програмите за случайно разпределение могат да се ползват недобросъвестно за натоварване на едни и същи съдии с тежки и обемни дела. Магистратите разказват, че не са единици случаите, в които административни ръководители облекчават близки до тях съдии, на които се разпределяли сравнително лесни дела, чиито решаване не изисква много време, докато други, които имат конфликт с председателите, получавали на доклад множество дела с фактическа и правна сложност.

Вучков: Няма престъпление около изчезването на Сертов

Предишна новина

Синдикът на Румяна Ченалова редовно е злоупотребявал с правата си

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    0
    0

    Покварата, алчността, предателството и корупцията завзеха страната ни! Магистрати злоупотребявайки с властта си освобождават от отговорност съдии съзнателно освободили от затвора много престъпници извършили тежки престъпления и оставили множество жертви! Престъпни магистрати определят съдбата на българския народ и му дерат кожата с подкупи! Магистрати - уроди псуват народа ни като хамали, говорят какви ли не обиди и се дърлят в защита на извършили престъпления техни колеги! Що за хора са българските съдии? Такива ли хора с уродливи души ще правораздават и ще определят съдбата на българския народ?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.