За по-малко от 2 месеца Иван Гешев успя да разтревожи ръководството на ССБ

За по-малко от 2 месеца Иван Гешев успя да разтревожи ръководството на ССБ
Председателят на ССБ Калин Калпакчиев

Не са изминали и 2 месеца от встъпването в длъжност на новия главен прокурор Иван Гешев, но Съюзът на съдиите в България (ССБ), популярен с политическите си пристрастия към крайно леви извънпарламентарни формации, вече успя да се разтревожи от дейността му. Това се явява същински рекорд от гледна точка на обичайния интензитет на реакциите на организацията, спрямо същинските проблеми на съдебната система.

Без конкретни аргументи и в класическия си дух на политико-философски трактат, неправителствената организация, ръководена от настоящия съдия в САС Калин Калпакчиев, отправи призив до Висшия съдебен съвет (ВСС) за задвижване на процедура по импийчмънт на главния прокурор Иван Гешев. Искането, подписано от Управителния съвет на ССБ, не изненадва никого, тъй като членовете й, както и политическите лидери, чиито възгледи организацията изповядва, водят открита битка с държавното обвинение от години насам, а единствената им цел е извеждането на прокуратурата от съдебната система.

В писмото си от ССБ открито и директно притискат членовете на ВСС да изложат конкретна оценка за поведението на Иван Гешев, като "осъдят" дейността на главния прокурор от последните седмици. "Тревожната ситуация изисква да обсъдите и споделите с българските граждани разбирането си за приличното (съответно на етичните професионални правила) и законно поведение на главния прокурор в отношенията му с другите държавни институции – правителството (в частност с министър-председателя), президента. Едва в разгръщането на тази дискусия, която ще създаде така необходимите стандарти за управление на съдебната власт, ще можете убедително да извършите проверка налице ли са достатъчно данни за откриване на процедура по реда на чл. 173 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) за обсъждане на въпроса дали е извършено тежко дисциплинарно нарушение от главния прокурор по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България, съответно да упражните правомощието си по чл. 175, ал. 5 ЗСВ.", разпореждат от ССБ.

Манипулацията на политически зависимата съсловна организация не спират дотук. В писмото си Управителният й съвет дори си позволява да поставя условия на членовете на кадровия орган, като индиректно ги заплашва, че, ако не споделят тяхното мнение за работата на Иван Гешев, ще се покажат пред обществото като "зависими". "Обсъждането на посочените въпроси, които продължават да бъдат коментирани в публичното пространство от обществени анализатори, политически представители и медии, е наложително и за разсейване на разпространените съмнения, че атрофирането на конституционния модел на съдебната власт се е задълбочил до степен, че компетентните органи на управлението й не са в състояние да обсъждат функциите и фактическото им изпълнение от главния прокурор поради страх и зависимост. Подобни съмнения следва категорично да бъдат разсеяни, защото в противен случай се застрашава доверието в независимостта на правораздаването изобщо", пишат още от ССБ, без да уточняват чии са горепосочените "съмнения".

Към момента не е ясно дали кадровиците ще вземат на сериозно поредните призиви за саморазправа с държавното обвинение, отправяни от ССБ към ВСС регулярно, но не особено добре юридически аргументирано, тъй като досега не е публикуван дневен ред за заседание на Пленума за настоящата седмица.

Длъжник-милионер се опитва да завлече кредиторите си като се жалва пред европейски институции*

Предишна новина

Антикорупционната комисия внесе над 300 тома доказателства към исковите молби за отнемане на имущество от Баневи

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 9
  обикновен акционер | нерегистриран
  5
  -3

  След отбора на народа, ще се погрижа и за съдиите на народа.

 2. 8
  | нерегистриран
  24
  -24

  Голям страх от ГП, значи добре си върши работата. Олеква ССБ за пореден път.

 3. 7
  | нерегистриран
  17
  -11

  Поредна Ода на Радостта и нейния каскет

 4. 6
  Милко Балев | нерегистриран
  27
  -19

  Тази организация започва да прилича на Политбюро или на Централната контролно-ревизионна комисия към ЦК на БКП, ръководена от небезизвестния Начо Папазов. Навремето Радой Ралин бе написал епиграма, по повод на един от многото постовете, на които Партията бе изпратила бай Начо Папазов- министър на образованието : Там, където е седял Иван Вазов, сега седи някой си Начо Папазов. Сега от този съюз размахват пръст, сочат "врага с партиен билет", заклеймяват свой колега, отклонил се от "правата линия". Като че ли главният прокурор е самарянин или възпитател в помощно училище. Трябвало да се държи "прилично", може би е пропуснал да каже на някой "Добър ден" или не е дал път на влизане на някоя дама(другарка)

 5. 5
  така е | нерегистриран
  21
  -19
  До коментар #3 от " | нерегистриран":
  аргументите са в ръцете на един, който в момента се намира в ОАЕ.

  До коментар [#3 #406039] от " аргументите са в банковите сметки на човекът, избягал в арабско, и той охотно ги предлага /аргументите си, разбира се/ на ССБ-ейците. "

 6. 3
  | нерегистриран
  20
  -20
  До коментар #2 от "Аргументите | нерегистриран":
  Аргументите са поне два - конкретни разпоредби в НК и ЗСРС. Нека екипът на "специализирания правен сайт" ги открие сам.

  аргументите са в ръцете на един, който в момента се намира в ОАЕ.

 7. 2
  Аргументите | нерегистриран
  29
  -21

  Аргументите са поне два - конкретни разпоредби в НК и ЗСРС. Нека екипът на "специализирания правен сайт" ги открие сам.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.