За първи път жена е избрана за президент на Гърция

За първи път жена е избрана за президент на Гърция
Екатерини Сакеларопулу, първата жена председател на Върховния административен съд в Гърция, а скоро и първата жена държавен глава на републиката; снимка: Reuters

Гръцкият парламент гласува за президент. Върховният съдия Екатерини Сакеларопулу беше избрана за първата жена държавен глава в историята на страната. Тя беше избрана на 22 януари с 261 гласа "за" от общо 300, предадоха от БНР и БГНЕС.

Двете основни партии в Гърция - управляващата "Нова демокрация" и СИРИЗА, се обединиха в подкрепата на първата жена - бъдещ президент на страната. 

Тя беше единствената предложена кандидатура от премиера Кириакос Мицотакис. 62-годишната Екатерини Сакеларопулу завършва юридическия факултет в Атина и специализира конституционно и административно право в Сорбоната в Париж. Била е председател на Дисциплинарната комисия на Министерството на външните работи.

Преди година Сакеларопулу е избрана за председател на Върховния административен съд, като и при това назначение беше първата жена, заела поста. Същевременно работи по големи дела, свързани с екологичната среда и е един от малкото юристи в Гърция - експерт по екологично право. Известна е с чувствителността си към проблемите относно гражданските свободи, екологичните проблеми и правата на малцинствата.

Реагирайки на номинацията си за най-високия пост в страната, Сакеларопулу, която е разведена и има едно дете, го определя като "чест както на справедливостта, така и на съвременната гъркиня. Приемам предложението и, ако бъда избрана, ще посветя всичките си усилия да изпълнявам това високо задължение, както е определено в Конституцията".

Тя е политически неутрална, което става повод за привлеченото внимание и подкрепа на основните политически сили. Част от опозицията отказва да подкрепи Сакеларопулу за президент, като впечатление прави позицията на националистите от партията "Гръцко решение". Според тях е недопустимо "гръцки президент да не може да посети Света гора". 

Исторически в Гърция се наблюдава ниско ниво на жени, заемащи ръководни длъжности в политиката. В настоящия кабинет всички, освен една от 18-те висши позиции, се заемат от мъже. Президентът заема до голяма степен церемониална позиция и изпълнява петгодишен мандат. Ако бъде избрана, Сакеларопулу ще наследи президента Прокопис Павлопулос, 69-годишен ветеран консервативен политик и академик.

10 години затвор и 100 000 лв. глоба за нидерландци, участвали в трафик на дрога

Предишна новина

КПКОНПИ проверява началника на НСО, бившия генерален директор на БНР и още четирима на висши длъжности

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.