За първи път жена оглави испанското разузнаване


Испанското правителство назначи за първи път жена начело на разузнавателните си служби, предаде Франс прес.

"Директор на испанския Национален център за разузнаване (НЦР) става досегашната временна директорка на центъра Пас Естебан Лопес", съобщи в комюнике правителството на премиера Педро Санчес, което си е поставило за цел да насърчава равенството на половете.

Лопес, която е завършила философия, става първата жена в историята на испанската демокрация, която поема тази отговорност, изтъква комюникето.

НЦР координира работата на около 3500 души, за да улеснява решенията на правителството, припомня Мадрид. Основаната през 2002 г. институция служи също за таен канал за междудържавна комуникация, се казва на интернет сайта й.

Родената през 1958 г. Лопес, специалист по международна политика, поема официално поста на титуляр от генерал Феликс Санс Ролдан, след като от миналата година го заемаше по заместване. Тя е изградила цялата си кариера в разузнаването.

Изборът й се вписва в политиката на встъпилото в длъжност през януари правителство да назначава жени начело на важни държавни позиции. Жена за първи път оглави миналия месец и испанската Гражданска гвардия - военната полиция.

Санчес, който дойде на власт през юни 2018 г., превърна феминизма в един от стълбовете в дейността на правителството си, съставено от равен брой жени и мъже.

Бивш шеф на Агенция "Митници" е задържан при наркооперацията в София

Предишна новина

Тези, които убиват, изнасилват, крадат, грабят, трябва да преосмислят поведението си

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.