Задължени сме да участваме в разходите за отопление на общите части в етажна собственост

Задължени сме да участваме в разходите за отопление на общите части в етажна собственост

С решение от 5 декември Съдът на Европейския съюз (СЕС) прие, че в българската правна уредба, която задължава собствениците на апартамент в сграда — етажна собственост, присъединена към система за централно отопление, да участват в разходите за топлинна енергия за общите части на сградата и за сградната инсталация, въпреки че индивидуално не са поръчвали доставката на отопление и не го използват в своя апартамент, не противоречи на правото на ЕС и в частност на правата на потребителите и регулацията за нелоялните търговски практики. Напротив, следва сметките за използваната топлоенергия в тези общи части да се изготвят индивидуално за всеки собственик на апартамент в сградата, като се изчисляват пропорционално на отопляемия обем на неговия апартамент.

Казусът

Поводът за сезиране на Съда на ЕС са възникналите спорове пред националните съдилища между граждани от София и Пловдив с местните топлофикации. Главните производства се водят във връзка със заведени два иска срещу собственици на имоти в сгради в режим на етажна собственост да заплатят сметките си за топлинна енергия за сградната инсталация и общите части, което те отказват да направят. Те изтъкват, че макар сградата им да е топлоснабдена от система за централно отопление въз основа на договор за доставка, сключен между етажната собственост и доставчика на топлинна енергия, самите те не са давали индивидуално съгласие да получават централно отопление и не го използват в своя апартамент.

Мотивите на Съда

В решението ЕВН България Топлофикация (C-708/17 и C-725/17) се разглежда съвместимостта с правото на Съюза на национална правна уредба в областта на топлоснабдяването. С решението се приема, че Директива 2011/83 за правата на потребителите и Директива 2005/29 за нелоялните търговски практики не са нарушени. По отношение на същата правна уредба Съдът постановява и че Директиви 2006/323 и 2012/274 за енергийната ефективност също допускат така установената регулация в България.

Най-напред европейските съдии изясняват тълкуването на понятието "потребител" по смисъла на Директива 2011/835 и постановяват, че това понятие обхваща собствениците и титулярите на вещно право на ползване в сграда в режим на етажна собственост, присъединена към система за централно отопление, в качеството им на клиенти на доставчик на енергия. Това важи доколкото те са физически лица, които не са заети с осъществяването на стопанска или търговска дейност по занятие. Оттам Съдът стига до извода, че обсъжданите в главните производства договори за доставка на централно отопление попадат в категорията на договорите, сключени между търговци и потребители по смисъла на член 3, параграф 1 от Директива 2011/83.

Изяснява се и понятието "непоръчана доставка" на стока по смисъла на член 27 от Директива 2011/83. Става ясно, че подаването на топлинна енергия за сградната инсталация, а оттам и за общите части на сграда — етажна собственост, което се извършва вследствие на взето от етажната собственост решение за присъединяване на сградата към централното отопление в съответствие с националното право, не представлява непоръчана доставка на централно отопление.

Съдиите се произнасят в решението и относно метода за фактуриране на топлинната енергия в сградите — етажна собственост. Именно, съгласно Директива 2006/326 държавите членки гарантират, че при крайните потребители в частност на електроенергия и централно топлоснабдяване ще се осигуряват индивидуални измервателни уреди, които точно отчитат реално консумираното количество енергия от крайния потребител, когато това е технически осъществимо.

Според СЕС обаче изглежда почти немислимо да може изцяло да се индивидуализират сметките за отопление в сгради — етажна собственост, особено що се отнася до сградната инсталация и общите части, като се има предвид, че апартаментите в такива сгради не са топлинно независими, тъй като топлината циркулира между отопляваните и по-малко отопляваните или съвсем неотопляваните помещения.

Това е причината да се стигне до зкалючението, като се вземе предвид и широката свобода на действие, с която разполагат държавите членки при определянето на метода за изчисляване на потребената топлинна енергия, Директивите да допускат топлоенергията, отдадена от сградната инсталация, да се изчислява пропорционално на отопляемия обем на всеки апартамент.

Петима стажант–юристи започнаха стаж в Окръжен съд – Варна

Предишна новина

Христо Христов встъпи в длъжност окръжен прокурор на Велико Търново

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  Ох че интересно | нерегистриран
  0
  0

  С това решение много се хвалеха. Ще видите какво ще каже ЕС. Каза ви, че когато купуваш ап сграда с ТЕЦ ще плащаш. Ако не -къщата на село и с печката. Или на газ. Българинът обожава други да му плащат масрафа. Хем да живее в сграда с други, да топлят стените, хем той да не плаща. Защо по стените на замъците е имало килими? Защото са студени. И свободни от монопола. Ако на общо събрание не постигнете съгласие да се изключите от ТЕЦ, то ще го има. Етажна собственост. Сега интересно как ще се смени песента

 2. 7
  Решението не пречи да бъде съдена Топлофикация | нерегистриран
  0
  0

  Решението не постановява как трябва да се определят сметките на Топлофикация. А дава отговор, че ако Топлофикация начислява сметки за "сградна инсталация" на хора без парно и разпределя сметки за "сградна инсталация" пропорционално на отопляемия обем на жилищата на абонатите, то тези сметки няма да са незаконни на това основание поради противоречие на директива на ЕС. Това обаче не означава, че такова разпределение е законно за конкретен случай. Съдът няма как да постановява дали която и да било конкретна сметка на Топлофикация е законна, защото не това е предмет на делото. Т.е. когато се разглежда конкретна сметка, начислена от Топлофикация, тогава тепърва ще се гледа на какво конкретно противоречи тя - а това обикновено е обикновената логика, физическите закони и истината.

 3. 6
  | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #5 от "до 3 | нерегистриран":
  Плямпаш глупости-явно си от съдебната систевма. Там е друга планета-несметни незаслужени заплати, неплащане на осигуровки, безотчетни пари за дрехи, по 100 000 лв-20 заплати при пенсиониране, безкрайни възможности за ДМС (-само промяната на ПУП-ове край морето се отрази чудесно за маjериалното добруване на инсталираните в системата). Изобщо социалистимески рай. В добавка-назначаване с престъпни схеми-раздадени казуси-през 2006 г имаше и разследване, спряно ,поради неразкриване на извършителя-раздавачът на казуси, рецидивиращо раздаване на казуси през 2015г-доказано на магистратскип конкурс(то преписвачите през 2015 г толкова тъпи,че при раздадени казуси предварително не могли да ги заучат, и преписват на място).Изобщо -вие от организираната група съдебна систева е редно малко да се поснишите, не е далеч времето да стане като в Румъния-два затвора има в Букурещ със самозабравили се, същото се случва и в Турция,и в Албания, частично-в Сърбия, изобщо около България има доста здравословни процеси, смяташ ли,че случващото се при съседите ще ни заобиколи?  Хората не плащат сметките си, не защото са мързеливи. В туризма например се работи по 16 часа, всеки ден, без почивка в събота и неделя-за 600 лв заплата. Поне 600 лв са битовите сметки-300 лв само е парното, прибави и другите сметки. тоест в България се работи, без да се храниш, без да купуваш дрехи,,без други разходи-за себе си, за семейството . Сигурно са мързеливи и прости според теб и асистентите в СУ-работи се за минимална работна заплата, при това обложена с данъкци и осигуровки-говорим за хора с образование,защитили докторат. Оказва се,че преподавател в СУ не може да си плати парното. И това го прави прост-според тебе.  Елементарно е ,момко-не се плаща за непоискана услуга. Като не искаш парно-не плащаш, защото не си ползвал. А това,че някой не ползва парно, не значи че стои на студенто-напротив-отопление по друг начин може да е изборът. Личен избор е как ще се отопляваш, и е безумие заради доставчик на услуги да сменяш дома си. Сменяш доставчика на услуги, като не ти харесва, а не адреса си. Елементарно ниво на адекватност при разсъжденията е редно да проявяваш.

  И накрая-това решение не е проблем, проблемът е таксата сграда инсталация. С тази такса неползващите парно плащат парното на ползващите. Точно това решение по същество обявява тази такса за незаконна-законна е такса за общите части, ерго-сградната инсталация е незаконна, тя не е за облщите части. Общите части не са проблем-масово парното по стълбищата е спряно, а проблем е таоксата сградната инсталация-40 процента за неползване на парно, с които плащаш парното на ползващите. Това е паразитизъм-ползващ, и 40 процента от сметката се плаща от неползвалите. Но в ОПГ съдебна систева сте свикнали с тарикатлъка. Например парите за дрехи не отиват за дрехи.

  И друг път съм ти казвал , ако имахме нормално висше образование първо нямаше да си го завършил , и второ щеше да си чувал за докторат само в почивките на модерния свинекомплекс , в който щеше да работиш . Не е проблем на "Топлофикация" , че някой е беден . Бедността в България - при безработица от 4 % и възможност да работиш в целия ЕС - все повече става ВЪПРОС НА ИЗБОР , а не предопределеност . Предопределеност има само в Индия и за нисшите касти , които вярват в нея . Жалко за възрастните хора и инвалидите , но едно време и възрастните хора работеха в градинките , гледаха животни и пр. на село , а не ходеха по съдебните зали на София да плещят глупости . Винаги има решение , а продажбата на мухлясало и скъпо жилище в София , което не можеш да поддържаш , и преместване в провинцията не е драма никъде в нормалния свят . ОПИТИТЕ ЗА ПАРАЗИТИЗЪМ - да се грееш да сметка на съседите се отрекоха и от ВКС , и от КС , и сега от СЕС . Време е да признаете , че НЕ СТЕ ПРАВИ. Който се изживява като горски обитател , да се изнася в гората . В обществото има закони и те трябва да се спазват . Също и сметките трябва да се плащат .

 4. 5
  до 3 | нерегистриран
  1
  -3

  Плямпаш глупости-явно си от съдебната систевма. Там е друга планета-несметни незаслужени заплати, неплащане на осигуровки, безотчетни пари за дрехи, по 100 000 лв-20 заплати при пенсиониране, безкрайни възможности за ДМС (-само промяната на ПУП-ове край морето се отрази чудесно за маjериалното добруване на инсталираните в системата). Изобщо социалистимески рай. В добавка-назначаване с престъпни схеми-раздадени казуси-през 2006 г имаше и разследване, спряно ,поради неразкриване на извършителя-раздавачът на казуси, рецидивиращо раздаване на казуси през 2015г-доказано на магистратскип конкурс(то преписвачите през 2015 г толкова тъпи,че при раздадени казуси предварително не могли да ги заучат, и преписват на място).Изобщо -вие от организираната група съдебна систева е редно малко да се поснишите, не е далеч времето да стане като в Румъния-два затвора има в Букурещ със самозабравили се, същото се случва и в Турция,и в Албания, частично-в Сърбия, изобщо около България има доста здравословни процеси, смяташ ли,че случващото се при съседите ще ни заобиколи?  Хората не плащат сметките си, не защото са мързеливи. В туризма например се работи по 16 часа, всеки ден, без почивка в събота и неделя-за 600 лв заплата. Поне 600 лв са битовите сметки-300 лв само е парното, прибави и другите сметки. тоест в България се работи, без да се храниш, без да купуваш дрехи,,без други разходи-за себе си, за семейството . Сигурно са мързеливи и прости според теб и асистентите в СУ-работи се за минимална работна заплата, при това обложена с данъкци и осигуровки-говорим за хора с образование,защитили докторат. Оказва се,че преподавател в СУ не може да си плати парното. И това го прави прост-според тебе.  Елементарно е ,момко-не се плаща за непоискана услуга. Като не искаш парно-не плащаш, защото не си ползвал. А това,че някой не ползва парно, не значи че стои на студенто-напротив-отопление по друг начин може да е изборът. Личен избор е как ще се отопляваш, и е безумие заради доставчик на услуги да сменяш дома си. Сменяш доставчика на услуги, като не ти харесва, а не адреса си. Елементарно ниво на адекватност при разсъжденията е редно да проявяваш.

  И накрая-това решение не е проблем, проблемът е таксата сграда инсталация. С тази такса неползващите парно плащат парното на ползващите. Точно това решение по същество обявява тази такса за незаконна-законна е такса за общите части, ерго-сградната инсталация е незаконна, тя не е за облщите части. Общите части не са проблем-масово парното по стълбищата е спряно, а проблем е таоксата сградната инсталация-40 процента за неползване на парно, с които плащаш парното на ползващите. Това е паразитизъм-ползващ, и 40 процента от сметката се плаща от неползвалите. Но в ОПГ съдебна систева сте свикнали с тарикатлъка. Например парите за дрехи не отиват за дрехи.

 5. 4
  | нерегистриран
  14
  -1
  До коментар #3 от " | нерегистриран":
  Решението е безупречно и санира практиката без да казва нищо принципно ново. Аман от бикоглави тиквеници, които не спират да спорят с правото и здравия разум. А бедността е логичният резултат на мързела и простотията.Не е нужно да си богат, за да си плащаш битовите сметки. И не е израз на правосъзнание съседите да ти ги плащат. Като не ти изнася животът в режим на етажна собственост, купуваш си самостоятелен и нямаш общи части - всичко си е твое и ду.е да ти е яко.

  В СЕС най-вероятно са били фрапирани от нашата система на индивидуални сметки , защото в по-голямата част от ЕС сметките се плащат общо чрез етажната собственост . А самата идея да се грееш за сметка на съседите е потресаваща наглост . Няма как да мине дори Мая Манолова да скача като кенгуру от София до Люксембург .

 6. 3
  | нерегистриран
  15
  -1

  Решението е безупречно и санира практиката без да казва нищо принципно ново. Аман от бикоглави тиквеници, които не спират да спорят с правото и здравия разум. А бедността е логичният резултат на мързела и простотията.Не е нужно да си богат, за да си плащаш битовите сметки. И не е израз на правосъзнание съседите да ти ги плащат. Като не ти изнася животът в режим на етажна собственост, купуваш си самостоятелен и нямаш общи части - всичко си е твое и ду.е да ти е яко.

 7. 2
  +- | нерегистриран
  1
  -4
  До коментар #1 от "льольо | нерегистриран":
  "Съдийте"- Я ПАК?

  Иначе решението е логично.  Логично е, ама спрямо финансово обезпечени хора.

  У нас простата логика понякога не работи, поради бедност и бюрокрация.

 8. 1
  льольо | нерегистриран
  2
  0

  "Съдийте"- Я ПАК?

  Иначе решението е логично.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.