Задържаха цяло семейство, произвеждало и пласирало фалшиви документи

Задържаха цяло семейство, произвеждало и пласирало фалшиви документи
Прокурор Сийка Милева, снимка:архив

Мъж, жена, баща, дъщеря и още двама изработвали фалшиви документи са задържани на 15-­ти ноември от специализираната прокуратура и ГДБОП, съобщи говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева, цитирана от в-к "24 часа". Групата се занимавала и с пласиране на фалшиви евро. Сигналът бил получен през февруари в сектор фалшификати в ГДБОП.

Информацията била изключително оскъдна, уточни зам.- шефът на службата Стоян Темелакиев. Бандата работела в две направления. Едното - изработване на неистински лични карти, международни паспорти, шофьорски книжки, акт за граждански брак, дипломи за основно, средно и висше образование, а второто -  ­ пласиране на банкноти от по 100 евро.

Фалшивите документи били пласирани основно сред граждани от Северна Македония, Косово и с арабски произход.

Цената се определяла от качеството и количеството, но имало и твърд ценоразпис. 600 лева струвала изработката на международен паспорт и лична карта, 300 лева ­ - шофьорската книжка, 350 евро - международен документ за управление на МПС , 180 лв. ­- документ за завършено основно образование, 250 лв. ­за средно, а 650 ­ за висше образование. 130 лв. се плащало за акт за раждане, а 100 евро ­за психологическа годност за шофьор.

На 15 ноември акцията се е провела в София, Кюстендил и Варна. Били претърсени 12 адреса, 7 коли и 11 обиска. В работилница бил превърнат автосервиз. Един от участниците бил заловен, докато изготвял фалшив документ в жилището си.

Намерени били и български транспорт, обявени за изгубени и откраднати, като подходът на участниците в групата бил да променят първата страница и титолната снимка. Открити били печати на всички 28 подразделения на пътна полиция. Също така били изработвани и документи за работа предимно в Германия. Участниците в групата са осъждани за измами, някои от тях и за трафик на хора.

Спецсъдът е оставил 6­-ма в ареста, един е пуснат под домашен арест, един е с парична гаранция, а друг е без мярка за неотклонение.

Президентът потвърди, че ще подпише за избора на Иван Гешев в обозрим срок

Предишна новина

Полша да провери независимостта на Върховния съд при пенсионирането на магистратите

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.