Задържаха рецидивист, печатал фалшиви долари и евро

Задържаха рецидивист, печатал фалшиви долари и евро

След съвместна акция на специализираната прокуратура и ГДБОП бе задържан мъж, рецидивист в печатането на фалшиви банкноти, който ръководел и престъпна група за производство и разпространение на метамфетамин - пико. Това стана ясно в петък след брифинг на главния прокурор Сотир Цацаров, ръководителя на специализираната прокуратура Иван Гешев, директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов и главният секретар на МВР Младен Маринов.

В хода на операцията са били задържани общо петима души. Издирва се още един от предполагаемите членове на престъпната група за производство на метамфетамин.

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения и на петимата. Те са задържани на 11 декември 2017 г. в областите Стара Загора и Габрово. Нарколабораторията на групата е била оборудвана в къща в с. Долно Сахране, обитавана от един от участниците.

Там са намерени и иззети произведени на място синтетични наркотици, част от които в процес на изсушаване, прекурсори, оборудване, както и около 300 г. марихуана. На мястото са открити и 16 плаки с изображения на долари с номинал 50 и 100 долара, 193 листа с отпечатани на тях по 3 неистински банкноти от по 100 евро, както и фалшива банкнота от 500 евро. Печатницата за пари, която е била в процес на подготовка и пускане в действие също от "лаборанта" на групата, е била разположена в наглед пустеещата бивша механа "Мустанг" в Габрово. Там са открити печатна машина "Хайделберг", както и машина за офсетов печат, метални матрици с изображения на елементи от банкноти долари и евро, бои, хартия, фолио, различни химикали за производството.

По думите на ръководителя на специализираната прокуратура Иван Гешев машината "Хайделберг" е от изключително високо качество и може да се използва за печат и на лични документи.

Със същата машина "Хайделберг" мъжът, подготвял банкнотите, е бил заловен и осъден за производство на фалшификати през 2010 г. и осъден на три години и половина ефективно.

"Задържаният е стар контингент. След като е излежал присъдата си и е излязъл от затвора, преди около една година, веднага се е върнал към фалшифицирането на банкноти. Колегите разкриха тази печатница преди да започне да бълва фалшиви банкноти из цялата страна. Перфектна реализация от оперативна гледна точка. Перфектни оперативни възможности и на служителите в сектор Стара Загора", уточни директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

При претърсване на къща на друг участник в групата в гр. Крън са открити пушка тип помпа "Маверик" с боеприпаси, униформена полицейска риза със знаци "Полиция", алуминиева мелница за марихуана, пълна със зелена маса, електронни везни и др. Събраните до момента доказателства сочат, че групата се е занимавала с производство на синтетични наркотици и е подготвяла отпечатването на неистински доларови и еврови банкноти от началото на 2017 г.

По думите на ръководителя на ГДБОП задържаният е бил изненадан, че органите на реда са успели да стигнат до него. Спиридонов уточни, че мъжът е направил пълни самопризнания.

Специализираният наказателен съд е наложил мярка за неотклонение "задържане под стража" за всеки от тях.

Междувременно по време на брифинга главният прокурор Сотир Цацаров даде информация, че за последната една седмица са били извършени четири акции от специализираната прокуратурата и ГДБОП. През този период са били разбити няколко банди за трафик на мигранти в Свиленград, в София и още няколко области. Сред задържаните при тези операции е бил и син на общински съветник.

Разбита е била и организирана престъпна група за нелегален трафик на цигари и спирт. В акция е участвала и военната прокуратура, тъй като сред задържаните е бил и войник от Националната гвардейска част.

Какво са си говорили обвиняем и свидетел по закон не е работа на Бюрото за контрол на СРС

Предишна новина

Българското министерство на правосъдието ще строи нов затвор с учебен център

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    борят се с конкуренцията | нерегистриран
    2
    0

    Фалшивите документи могат да бъдат печатани само от мевере. Справка-фалшивия паспорт на наркотрафиканта Куювич, ако някой случайно забравил, или се съмнява, че мевере се занимава(ше) с фалшификаторска дейност.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.