Задържаните от Държавната комисия по хазарта остават под домашен арест


Бивш и настоящ член на Държавната комисия по хазарта са обвинени, че не са упражнявали контрол върху фирмите на Васил Божков. Според прокуратурата Пламен Георгиев и Тодор Марков са част от организирана престъпна група, ръководена от Божков. Именно затова прокуратурата поиска двамата да бъдат задържани в ареста. Съдът обаче прецени, че докато тече разследването, е по-подходящо да им наложи мярката домашен арест.

Пламен Георгиев и Тодор Марков - през различни години отговаряли в Комисията по хазарта за контрола. Но според прокуратурата и двамата са си затваряли очите, когато е трябвало да контролират фирмите на Васил Божков.

Венцислав Фердинандов - прокурор: Те са пропуснали да изпълнят своите служебни задължения в тази посока.

И двамата не пожелаха да бъдат снимани. Но защитниците им казаха, че да бъдат задържани в ареста е неоснователно. Настоящият шеф на дирекцията отскоро работел на тази длъжност и нямало как да извърши престъпленията, за които го обвиняват.

Слави Димитров - адвокат на Тодор Марков: 4 месеца е бил началник.

И дори не познавал Божков.

Слави Димитров - адвокат на Тодор Марков: Освен служителите в Комисията, не познава друг.

Венцислав Фердинандов - прокурор: Свидетелските показания, които имаме по делото показват, че те са се познавали, поддържали са близки, мога да кажа приятелски отношения с него и с други членове на организираната престъпна група.

Тодор Марков помоли да не бъде задържан, защото му се налага да се грижи за болния си баща. Съдията отчете този факт и прецени, че няма риск двамата да се укрият. Затова им наложи по-леката мярка - домашен арест. А за другият, сочен за съучастник на Божков -бизнесменът Александър Тумпаров, прокурорът потвърди, че му е наложена парична гаранция от един милион и петстотин хиляди лева.

Венцислав Фердинандов - прокурор: Оказа се, че лицето е в болнично заведение, постъпил е нам на лечение, има поставена диагноза. Нямаше как той да бъде воден тук в залата, да се иска мярка за неотклонение, решихме, че това е неуместно.

А за самия Божков, който все още не е екстрадиран, вече са подготвени всички нужни документи.

Венцислав Фердинандов - прокурор: Те се превеждат и ще бъдат изпратени в най-кратък срок.

Кога ще ги изпрати до Обединените арабски емирства - прокуратурата не може да обещае, защото има да превежда от български на арабски повече от 120 страници.

Съдът отмени глоба на майка, отказала да ваксинира детето си

Предишна новина

Мъж изнасили съседка и я заключи в апартамента й

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.