Задържаните с подкуп полицаи злоупотребявали с имената на магистрати от София

Задържаните с подкуп полицаи злоупотребявали с имената на магистрати от София
Снимка от акцията по задържането на полицаите, снимка:МВР

Прокуратурата и МВР дадоха подробности за корупционните практики на задържаните полицаи от ГПУ "Калотина". Преди ареста са използвани СРС, съобщи в-к „Труд“.

„Миналата седмица под ръководството на спецпрокуратурата и Дирекцията "Вътрешна сигурност" беше извършена операция под прякото наблюдение на главния прокурор срещу длъжностни лица от структурата на МВР, полицейски служители от „Гранична полиция”. Беше образувано досъдебно производство за това, че са поискали подкуп за това да не се извършват конкретни действия по служба срещу тях”. Това заяви на брифинг Ангел Илиев.

"Парите са давани на два транша. Първоначално те са били насочване към жена, която е близка на един от полицейските служители. Тя е работела в заведение в София", каза още той.

Дамата полицейски служители са искали многократно подкуп от лицата без да са се интересували дали те са имали възможност да дадат подкуп или не. Първоначално е поискан подкуп от около 4 000 лв., но в крайна сметка са дадени 2 000 лв. - на два транша от по 1 000 лв.

За разкриване на схемата принос имат и лицата, които са подали сигнал към органите на реда.

Към настоящия момент са преведени под наказателна отговорност общо три лица. Наложена им е мярка за неотклонение "подписка".

Първоначално същите са били привлечени за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел, с участието на две длъжностни лица. Не става дума за редови полицейски служители, а за разследващи органи с дългогодишен стаж в МВР. Единият от тях е имал стаж и в ДАНС и в ГДБОП, стана ясно по време на брифинга.

Събрани са доказателства за тях, че в хода на извършване на престъпните мероприятия са злоупотребявали с имената на магистрати от София-област. На всички обвиняеми са повдигнати и обвинения за вторична престъпна дейност.

Съдът е приел, че опасността за извършване на друго престъпление или повлияване на нормалния ход на наказателното производство е по-занижен и за това не е взета мярка „задържане под стража”.

Още по темата

Ще плати ли Калпакчиев дължимата от Джок Полфрийман кръвнина за убийството?

Предишна новина

Али Баба с череп на гърди: Божков пусна комикс във Фейсбук

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.