Загуби ли Цветанов делото за клевета, от което уж се спаси? Абсолютно, абсолютно!

Загуби ли Цветанов делото за клевета, от което уж се спаси? Абсолютно, абсолютно!

 • Ограничаване на отлаганията на делата чрез електронното призоваване;
 • Въвеждане на механизми за ангажиране на отговорност на участниците в процеса, които умишлено го бавят, с цел превенция и дисциплина.

Това са две от мерките в предизборната програма на ГЕРБ, озаглавена "Стабилна България", в която има подробен план за реформа на съдебната система – "справедлива, прозрачна и достъпна за гражданите и бизнеса". Програмата на ГЕРБ, барабар с мерките срещу шиканирането на делата, бе представена с личното участие на Цветан Цветанов на своеобразна шоу програма в централата на ГЕРБ преди месец.

А през последните дни бившият вътрешен министър, но все по-силна фигура в ГЕРБ, вероятно доволно потрива ръце. След изборите партията му е първа политическа сила и се опитва да реди кабинет, а в лично качество той успя да финтира системата по едно от делата срещу него. Най-емблематичното.

Интересно е, разбира се, какъв ще е развоят на останалите наказателни дела срещу Цветанов при новата политическа обстановка, но делото за клевета, заведено срещу него по тъжба на Мирослава Тодорова, на практика вече приключи. Цветанов и адвокатката му Елена Божурска не се посвениха една седмица да разиграват Софийския окръжен съд и 3 пъти да не се явят като неосведомени. И двамата се оказаха неоткриваеми за призовкарите, въпреки че сигурно само за тях Цветанов е останал скрит, след като покрай изборните резултати, той, като победител, направи традиционната телевизионна обиколка. А докато течеше второто заседание по делото за клевета, етаж по-долу Цветанов присъстваше като подсъдим в процеса за неупражнен контрол над мобилното подслушване в МВР. И отговаряше на въпроси на журналисти защо не е пратил представител на другото дело.

Иначе, причината Цветанов да избяга от делото за клевета е прозрачна – трябваха му само няколко дни протакане, за да може да се сдобие отново с имунитет, а дори и при кратък мандат на новия парламент от 1-2 години, давността за това обвинение ще изтече. Едно дело по-малко, при това дело, което не зависи от благосклонността на прокуратурата.

Съдия Тодорова подаде тъжбата срещу Цветанов заради две негови интервюта, в които той я обвинява, че покровителства организираната престъпност. Съдия Екатерина Роглекова Пловдивския районен съд го оправда на първа инстанция - той не бил казал това, което е казал, макар че всички в държавата някак останаха с впечатление, че е казал точно това.

Всъщност Цветанов само невинно бил заявил: "Абсолютно, абсолютно!", какво толкова. И обобщил с анализ: "С поведението си Тодорова и хора като нея биха могли  да създадат благоприятна среда в полза на организираната престъпност. В този смисъл можем да предполагаме схемите за функционирането на така наречения Октопод в съдебната система".

Да знаеш какво губиш, когато печелиш

Пред втората инстанция Цветанов имаше 3 нормални хода на процесуално поведение, но избра четвърти и единствен, който може да му донесе по-голяма вреда:

 1. Бившият вътрешен министър можеше да се бори за потвърждаване на оправдателната присъда, ако вярва в аргументите си.
 2. Можеше да приеме достойно и евентуална присъда, с която да бъде признат за виновен и да си понесе административната санкция, която нямаше да е и кой знае какво биографично петно, след като от години е известен като политик, който клевети съдиите.
 3. Можеше дори да се яви на заседанието и да изненада всички, като доблестно заяви, че съжалява за думите си, които са били плод на афект, защото той всъщност никога не е мислил, че съдия Тодорова покровителства мафията и т.н.

При подобно поведение Цветанов можеше да излезе сравнително чист от това дело, дори и да го бе загубил. С бягството си от съда обаче, той едновременно отправи към обществото две послания - "виновен съм" и "няма да понеса отговорност, защото мога да изиграя системата".

За една седмица Цветанов успя да се нареди и до така одумваните от него и правителството на ГЕРБ Братя Галеви, които преди две години избягаха от страната, след като разбраха, че трябва да влязат в затвора. Етикетът "избягал от правосъдието" вече стои върху Цветанов, нищо, че е за едно дребно дело за клевета. И той тежи повече от това да бъде признат за виновен, че е наклеветил съдия.

Освен на себе си, Цветанов, съзнателно или не, постави в конфузно положение и партията си. Дискредитира нейната предизборна програма за реформи и мерките за реформа на съдебната система. И даде повод на всички да си спомнят как Цветанов громеше адвокатите, които шиканират дела, докато беше вътрешен министър. (А който е бил свидетел на неговото чувство за мярка и срам, сигурно не си прави илюзии, че и занапред ще громи всички наред от позицията на морален стожер.)  

Извън всичко друго, зам.-председателят на ГЕРБ отправи поредното послание, че на предизборните програми не трябва да се вярва. Те са само още един финт на електората или трик, както се изрази наскоро по друг повод един партиен лидер.

Още по темата

Държавата трябва да ограничи броя на делата в името на качественото правосъдие

Предишна новина

Украйна прие закон за лустрация на държавни служители

Следваща новина

Коментари

26 Коментара

 1. 26
  ЦВЕТАН ГЕНЧЕВ ЦВЕТАНОВ: | нерегистриран
  3
  -1  "...работихме за държавата с колегите от МВР"

  ПОРЕДНИЯ ТЪП ВИЦ (пуснат "неволно" в публичното пространство от бг. свободните"от от-говорност журналисти)...  ...РАЗКАЗАН от ЦЕЦОВИЗАТОРЪТ на МВР и на «ГРУПАТА на ЖЕЛАЕЩИТЕ” МАГИСТРАТИ от бг СЪДЕБНАТА СИСТЕМА - под следственият ЦВЕТАН ГЕНЧЕВ ЦВЕТАНОВ и участник / съучастник / изпълнител на МУТРИВИЗАЦИЯТА на ДЪРЖАВНОСТТА (на изпълнителната и законодателната власт) ИЗВЪРШЕНА по инициатива на БУДАлясалата мутра - БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ, и в интерес на ОЛИГАРСИТЕ – СПОНСОРИ на неговата Клика (т.нар. ПП "ГЕРБ") 2. 25
  АХ | нерегистриран
  1
  0

  До коментар [#16] от "един от многото до Студентка":  Мирослава Тодорова си има предостатъчно - от НИП-а, от НПО-та и разбира се от едно място което трябваше за онези обрезаните по уши да го чуят от Руската дума.  За съжаление, че се водят българи. 3. 24
  Не ме е страх от МВР | нерегистриран
  3
  0

  Страх ме е от министъра на вътрешните работи.  МУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ.

 4. 23
  Милициев | нерегистриран
  8
  0

  Въпросът е и в правната култура или по-точно в правната некултура на Цветанов.Да не забравяме,че той е милиционер,син на шофьор от ДС,физкултурник,"учил" за даскал по физическо,с ограничени образователни способности,макар,че по едно време се опита да заблуди обществото,че уж е "завършил право в УНСС".Така,че от тази позиция,трябва да сме снизходителни към него.Лошото е ,че заради тази снизходителност,такива като него ни се качиха на главите и управляват живота ни.Занижените критерии във всичко,чалгата в живота и политиката,простотоията, издагната в ранг на държавна политика-това вече идва в повече на нормалния,на европейския човек.Цветанов е събирателен образ на българската мъка(както би се изразил д-р Н.Михайлов).

 5. 22
  | нерегистриран
  2
  -2

  До коментар [#18] от "":

  Въпросът в случая не е дали съдията си е написал мотивите по делото. И ако пишещият наистина претендира да е съдия наистина, трябва да разбира много добре, че изказването му е напълно неотносимо към предмета на статията. Ама от къде толкова ум.

  Само да подчертая - аз не съм съдия!!!

 6. 21
  Цвъки - пак министър на МВР! | нерегистриран
  9
  -2

  Още колко обвинителни акта и още колко осъдителни ефективни присъди за престъпление от общ характер ще са нужни, за да стане тУЙ отново министър на МВР? Е, няма ли най-после и ченгетата да се засрамят от тУЙ?

 7. 20
  Не си съдия, а платен драскач | нерегистриран
  5
  -5

  До коментар [#18] от "":

  Авторът на коментар № 18 излишно се напряга, като зорлем се нарича съдия.По-добре да каже кои му плащат , за да пише тези небивалици.А на електората Ц.Ц. всъщност казва да не бъркаме политикът с подсъдимият, тъй като това са две различни лица.

 8. 19
  ivan | нерегистриран
  5
  -1

  "Абсолютно, абсолютно" е клевета, а "тъп" не е обида.

  Абсолютно, абсолютно тъпо.

 9. 18
  | нерегистриран
  20
  -17

  Смешен плач!!!

  Не го знам ЦЦ и не ме интересува, но като съдия много ме е срам, когато някои видни колеги не са си писали делата по 4-5 години! Абсолютно без значение е как се казват тези колеги - дали М.Тодорова, дали М.Петрова, във всички случаи такова забавяне е крайно неприятно , необяснимо и с нищо неоправдано!НИЩО И ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ МОЖЕ ДА ОПРАВДАЕ И ИЗВИНИ ТЕЗИ КОЛЕГИ! НЕИЗПИСВАНЕТО НА ДЕЛА В КОЛОСАЛНИТЕ СРОКОВЕ ОТ 4-5 ГОДИНИ ДЕЙСТВА НАИСТНА КРАЙНО ДЕСТРУКТИВНО И УНИЩОЖИТЕЛНО НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА, В ПЪТИ ПО-УНИЩОЖИТЕЛНО ОТ НЕОБОСНОВАНИТЕ И НЕДОПУСТИМИ НАПАДКИ НА ЦВЕТАНОВ! А М.ТОДОРОВА НЕ МОЖЕ ДА ТЪРСИ НИКАКВО ИЗВИНЕНИЕ ЗА БЕЗДЕЙСТВИЕТО СИ, ТА ТЯ НЕ СИ Е ИЗПЪЛНЯВАЛА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА БЕЗ ДА ИМА КАКВИТО И ДА Е ОПРАВДАТЕЛНИ ПРИЧИНИ - В ТАЗИ ВРЪЗКА ПРЕПОДАВАНЕТО В НИП НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, А ЩОМ НЕ МОЖЕШ ВЛЕМЕНТАРНОТО ДА СТОРИШ - КАКЪВ НИП,КАКВИ 5 ЛЕВА!

  ЕЙ, ХОРА, ОПОМНЕТЕ СЕ! 5 ГОДИНИ Е МАНДАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ, 4 ГОДИНИ Е НА АМЕРИКАНСКИЯ, 4 ГОДИНИ Е ОЛИМПИЙСКИЯ ЦИКЪЛ...А КАКВО, НАША МИРА ЧУДОДЕЙНА И НЕПОВТОРИМА ЕДНИ МОТИВИ НЕ МОЖЕ ДА СКОЛАСА ДА НАПИШЕ

  ЕХ-ех, жалко за нашата България,че има такива политици и съдии....

 10. 17
  До № 6 и 9 | нерегистриран
  5
  -1

  До № 6 - кое е моралното обезщетение, че Цветанов е оправдан на първа инстанция и след това делото ще се прекрати, така ли? А Тодопова ще трябва да плати и разноските, много усхокоително, ха - ха

  До № 9 - Вижте чл.84 и следващи НПК, уважаеми всезнайко, това съм имала предвид.

  А прекрати ли се наказателното производство по давност, съдът дължи произнасяне по гражданския иск. Т.е., поне щеше да има обсъждане кой крив и кой прав. Асистентът вчера ни го обясни ...

 11. 16
  6 | нерегистриран
  6
  -17

  Тая тъпа съдийка за какво се напряга. Накрая ще я изкормят с някое СРС.

 12. 15
  | нерегистриран
  17
  -4

  Цвъкнята е боклук!

 13. 14
  | нерегистриран
  26
  -4

  Много хубава статия. Човека дето обвиняваше адвокати, че шиканират и пише стратегии за бързо правосъдие, се осра. Боклук

 14. 13
  88 | нерегистриран
  7
  -1

  Хайде пак картофа в гр.съд.

 15. 12
  До предходния | нерегистриран
  11
  -1

  основанието за спирането на наказателно дело от частен характер се извежда от обсотяплеството, че, депутатът има наказателна неприкосновеност, като свалянето й е предвидено за възможно само за дела от общ характер.Ето защо, след като няма предвидена възможност за сваляне на имунитета на народнияпредставител, делото се спира без възможност за възобновяване докато лицето е народен представител.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.