Захариева откри първото заседание на Националния комитет по международно хуманитарно право

Захариева откри първото заседание на Националния комитет по международно хуманитарно право
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева с членовете на Националния комитет по международно хуманитарно право

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри първото заседание на Националния комитет по международно хуманитарно право, учреден по-рано тази година.
 
"Щастлива съм, че България вече се нарежда сред онези 112 държави в света и 20 страни-членки на ЕС, които имат подобни комитети", каза министър Захариева в обръщението си към участниците, съобщиха от Министерството на външните работи.
 
Комитетът се учредява като консултативен орган към Министерски съвет, който ще координира усилията на отделните български ведомства и неправителствени организации и ще подпомага формирането на национални политики в областта.
 
"Няма по-добър момент за подобна инициатива от 2019 г., когато светът отбелязва 70 години от приемането на Женевските конвенции. Същевременно в идните месеци Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец ще проведат своята 33-а международна конференция, каквато се свиква веднъж на четири години", изтъкна Екатерина Захариева. Тя посочи още, че 70 години след приемането на Женевските конвенции за съжаление военните конфликти по света се увеличават и все повече хора се нуждаят от международна хуманитарна помощ.
 
"Надявам се този комитет да не се превърне в поредната формална инициатива, а с решенията на експертната си група да направи пълен преглед на българското законодателство и нормативната уредба в областта и да отправи препоръки към съответните институции", подчерта българският вицепремиер. Тя призова членовете на комитета да използват момента и дадат гласност на българския пример в областта на международното хуманитарно право, включително с работата на български представители в международни организации.
 
Сред взетите на първото заседание решения бе това България да се присъедини към Политическата декларация от 2017 г. за защита на медицинския персонал и оказваната медицинска помощ по време на въоръжен конфликт (в съответствие с резолюция 2286 (2016) на Съвета за сигурност на ООН). Документът е иницииран от Франция. Към този момент 39 държави са изразили подкрепа за декларацията, от които 21 държави членки на ЕС.
 
Национални комитети по международно хуманитарно право съществуват в 112 страни по света и в 20 от 28-те държави членки на ЕС. Те имат основната функция да подпомагат държавите-членки в изпълнението на Женевските конвенции от 1949 г. и Допълнителните протоколи към тях. Международният комитет на Червения кръст в Женева препоръчва и насърчава създаването на национални комитети в областта на международно хуманитарно право, а решението за създаването им, техният формат и състав се определят по преценка на правителството на съответната държава.
 
Българският национален комитет включва представители на министерството на външните работи, ресорните заместник-министри от компетентните министерства, Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, Държавната агенция за закрила на детето, както и на Българския червен кръст.
 

Красимир Шекерджиев предлага преразпределение и оптимизиране на щатове в районните съдилища

Предишна новина

Акцията срещу трафикантите от Видинско - след демонстрация на богатство във Фейсбук

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.