Захариева: Северна Македония ще има място в ЕС, когато е готова


Република Северна Македония ще има място в Европейския съюз тогава, когато тя е готова. В момента България не счита, че тя е готова. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева преди днешната онлайн среща на Съвета по общи въпроси, на който държавите от ЕС трябва да обсъдят предложените преговорни рамки за присъединяване на Северна Македония и Албания, предаде БГНЕС.

България продължава да бъде поддръжник на разширяването на ЕС и тук не става дума за извиване на ръце, заяви българският дипломат номер едно.

Вицепремиерът посъветва съседската държава да не се отказва при първата трудност, която среща по пътя – одобрението на преговорната рамка. Тепърва предстоят трудностите, процесът не е лесен. България също мина по такъв път, каза още Захариева.

Тогава, когато утихнат страстите, включително и в България, и се започне да се мисли не толкова емоционално, когато спрат да се придържат към изграждането на държава, основана единствено и само на антибългарската идеология – тогава ще получат много повече, коментира още Захариева.

Българската дипломация не може да си позволи да води политика на очерняне на друга държава, каквато за съжаление виждаме, че Скопие води. Ние сме държава, член на Европейския съюз, подчерта дипломат №1.

Екатерина Захариева каза, че ще отиде в парламента и ще отговаря на поставените депутатски въпроси относно РС Македония, след като миналия петък участието ѝ в парламентарния контрол бе отложено заради пътуване извън страната.

Цветозар Томов: Ние вече сме във фаза, в която вирусът циркулира свободно

Предишна новина

Прокуратурата с протест срещу освобождаването на старозагореца, поругал за пореден път националното знаме

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Констатация на посланик | нерегистриран
    1
    0

    Как така когато държавата умира Захариева току що е увеличила с 30% заплатите на над хилядата задгранични труженици в посолствата ни? Най-вероятно защото те ще трябва да правят изборите за двата милиона българи зад граница, които са против хунтата у нас...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.