Законодателят пресече опитите на Съдийската колегия за спешни реформи на военното правораздаване

Законодателят пресече опитите на Съдийската колегия за спешни реформи на военното правораздаване
Колаж: "Правен свят"

Законодателните изменения, свързани със съдбата на военното правораздаване, които трима депутати от ГЕРБ внесоха в Народното събрание в късните часове в понеделник, пресякоха опитите на трима членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) – Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков и Красимир Шекерджиев – за спешни реформи и закриване на част от военните съдилища.

Въпреки това, дебатът по темата, която „Правен свят“ анонсира в понеделник, в рамките на заседанието на Съдийската колегия беше ползотворен и доста интересен, макар че в крайна сметка бе отложен за неизвестен период – до крайното решение на Народното събрание относно внесения от депутатите проект.

„Очевидно народните представители направиха всичко възможно да внесат едни спорни промени, които са били предмет на разискване много пъти. Искам обаче да обърна внимание на военизирането на военните съдии – защо е нужно те да имат военен чин с всички произтичащи от това последици. Военизирането на съдиите е един анахронизъм. Носенето на пагон под тогата е скрит смисъл на абсурдитизма“, коментира Даниела Марчева.

„Нямаме моралното право да говорим за реформа на съдебната карта, ако не започнем с военните съдилища“, допълни тя.

Боян Новански обаче се противопостави на взимането на бързи и спешни решения още в настоящото заседание, като обоснова позицията си с липсата на цялостен анализ относно натовареността на съдилищата. „Това, че трябва да има реформа – трябва, но анализ за натовареността на съдилищата все още няма. Затова смятам, че този анализ трябва да ни бъде представен първо и тогава да вземем решение. Не, че тя ще се вдигне за военните съдилища, но при разчетите за тях ми направи впечатление нещо – материалните бази. Трябваше да помисли за преместване на военното правораздаване, например на ул. „Черковна“, където в момента се помещава Специализираното правосъдие, след преместването му в Механотехникума. Нека изчакаме още малко, докато се направят разчетите и все пак да видим приет анализ на натовареността на съдилищата“, посочи Боян Новански.

„Аз в момента виждам, че има внесен законопроект и не мога веднага да се ориентирам. Трябва ми малко време, за да се ориентирам в това, което има обективно значение за нашето решение“, коментира и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков.

Севдалин Мавров пък обърна внимание, че в предложението за закриване на военни съдилища, изготвено от работна група и предложено от тримата кадровици, не фигурира никакъв финансов анализ. “При един внесен законопроект, независимо от колко народни представители, ако стане закон – ще дойде време за един съвършено друг анализ. Можем да помислим още малко върху нещата. Освен това административната етика изисква един проект да мине през комисии“, допълни Мавров, обръщайки внимание и на факта, че няма прогнози за намаляване на българската армия, а точно обратното, което само по себе си ще обоснове необходимостта от съществуването на системата на военното правораздаване.

Даниела Марчева се съгласи, че е нужно време и по-детайлно обмисляне на проблема, като предложи на следващото заседание, за което въпросът ще бъде отложен, да бъде поканен и министъра на правосъдието Данаил Кирилов. „Това е сериозен проблем и е нужно той да бъде поставен на масата и да се разреши. Това е една отживелица, за друг тип социални отношения. Затова трябва да сме наясно с мнението на изпълнителната власт. Моето лично мнение в случая е, че трябва да останат военно-окръжните съдилища, а да бъде премахнат военно-апелативният съд. Може би е редно да се помисли и в тази насока, но този въпрос не може да се реши само от съдебната власт“, коментира Марчева.

„Не е наша работа да казваме дали даден законопроект е законосъобразен или не, а той е факт. Така че ще подкрепя предложението за отлагане“, каза накрая и Драгомир Кояджиков.

След продължителен дебат по въпроса, в крайна сметка Съдийската колегия отложи конкретните решения относно съдбата на военното правосъдие, която явно е заложена на карта. И се обедини, че е нужно преди всичко да бъде взето и становището на министрите на отбраната и правосъдието по въпроса още следващия вторник, когато двамата ще бъдат поканени за изслушване относно визиите им.

Главният здравен инспектор иска удължаване на извънредната епидемична обстановка

Предишна новина

Стартира единен портал на Имотния регистър, Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел 

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  112 | нерегистриран
  5
  -3

  Пресекли опит за спешни реформи?! Ще каже човек, че миналата седмица ВСС е разбрал за структури, които не вършат нищо и затова спешно е решил да го реформира?! Еврика!

 2. 1
  Корифеи | нерегистриран
  6
  -1

  Дали даден законопроект е законосъобразен?!?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.