Законодателни промени да гарантират гласуването на хората под карантина, смята омбудсманът

Законодателни промени да гарантират гласуването на хората под карантина, смята омбудсманът
Диана Ковачева, омбудсман, снимка: БГНЕС, архив

„На този етап не е приключил въпросът с гласуването на българските граждани в чужбина. Ангажимент на българските посолства и консулства е да положат усилия, да направят постъпки в съответната държава в съответствие с местното законодателство, да бъде решен този въпрос и те да бъдат пуснати до гласуване”. Това обясни в ефира на NOVA омбудсманът Диана Ковачева.

По думите й до изборите, които ще се проведат на 4 април, има време и все още не е ясно какво ще се случва тогава, в която и да е държава.

Ковачева коментира и въпросът с карантинираните. „Той трябва да бъде решен. Те не могат да бъдат лишени от глас. Още повече, че гласуването в България е задължително, въпреки че санкцията беше обявена като противоконституционна от КС, но задължението за гласуване остава”, обясни Ковачева.

Относно ваксинирането срещу COVID-19 на членовете на СИК, Диана Ковачева обясни, че то е доброволно и няма как хората да бъдат задължени да го направят.

„Няма правно основание, по което хората да бъдат задължени да бъдат ваксинирани нито като членове на Секционни избирателни комисии, нито при започване на работа, нито при качване в автобус”, обясни Диана Ковачева.  

Още по темата

И ВАдвС разкритикува проекта за разследващ главния прокурор

Предишна новина

Надзорният съвет на НОИ с ново ръководство

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.