Законопроект: Президентът ще е последна инстанция за охраната на застрашени лица от НСО

Законопроект: Президентът ще е последна инстанция за охраната на застрашени лица от НСО
снимка:БГНЕС

Не комисия, а началникът на Националната служба за охрана (НСО), с акт утвърден от президента, да преценява кой, защо и за какъв срок да бъде охраняван. Такива промени в Закона за Националната служба за охрана искат осем депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти.

Вносителите предлагат още при изпълнението на тези си правомощия началникът на НСО да изисква информация от Държавна агенция "Национална сигурност", Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция "Разузнаване", Служба "Военна информация" и други компетентни органи.

„Със Закона за националната служба за охрана са регламентирани правомощията, принципите и дейността на Националната служба за охрана. Тя е юридическо лице на бюджетна издръжка и представлява специализирана военизирана държавна служба към президента на Република България. Президентът на републиката осъществява общо ръководство и контрол върху дейността на Националната служба за охрана. Със закона се регламентира при наличието на усложнена среда за сигурност или на конкретна застрашеност на лица и обекти, видът, обхватът и срокът на предоставяната охрана, изменението на обхвата и прекратяването на охраната да се определят с решение на комисия. Комисията се състои от председател - началникът на Националната служба за охрана, и членове: председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" и главният секретар на Министерството на вътрешните работи, като при необходимост след решение на комисията в работата й участват като членове ръководителите на Служба "Военна информация" и на Държавна агенция "Разузнаване". Редът за свикване на заседания на комисията и правилата за нейната работа се определят с правилника за прилагане на закона. С оглед на факта, че организацията и управлението на службата се подчиняват на единоначалие и йерархичност при изпълняваните от нея дейности, изискващи най-високо ниво на отговорност, със законопроекта се предлагат съответните изменения и допълнения“, пише в мотивите към законопроекта.

Още по темата

ВАП сезира кмета на София да провери дали се поддържа и опазва зелената система на столицата

Предишна новина

Асоциацията на прокурорите към Радев: Езикът на омразата и стремежът за извличане на евтини политически дивиденти са пагубни!

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.