Законопроектът за държавните бензиностанции стигна до НС

Законопроектът за държавните бензиностанции стигна до НС

Министерски съвет (МС) внесе законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси с който се залага създаването на държавни бензиностанции, показа справка в сайта на Народното събрание (НС).

Още преди дни от Министерството на финансите предложиха създаването на държавно предприятие „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката, която да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. Целта е да се оптимизира управлението на задължителните резерви и да се гарантира постигането им и устойчивото им поддържане в изпълнение на изискванията на европейското законодателство.

Като основна дейност на предприятието в законопроекта е записано създаване, съхраняване, опазване и обновяване на държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти по Закона за държавните резерви и военновременните запаси; закупуване, съхраняване, обновяване и продажба на запаси от нефт и нефтопродукти по чл. 3, ал. 1 и 2 от Закона за запасите от нефт и нефтопродукти“.

И още – залага се и управление, поддръжка, експлоатация и изграждане на складови бази за съхранение на нефтопродукти, държавата ще предоставя на предприятието имущество – публична и частна държавна собственост, определено с решение на Министерския съвет.

По решение на Министерския съвет предприятието ще може да учредява търговски дружества, включително с непарична вноска, представляваща правото на собственост върху предоставеното му имущество – частна държавна собственост, за осъществяване на търговска дейност, свързана с управление, поддръжка, експлоатация и изграждане на складови бази за съхранение на нефтопродукти (петролни бази) и бензиностанции, както и търговска дейност с алтернативни горива“.

Предприятието ще се ръководи от изпълнителен директор, а членовете на управителния съвет ще се назначават и освобождават от министъра на икономиката, който ще може да упражнява правата на собственост на държавата в държавното предприятие.

Планът е компанията ще изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна в населените места и на основните пътни артерии за подобряване на конкуренцията на пазара и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса.

„В условията на непредвидения форсмажор, предизвикан от пандемията на COVID-19, довел до въвеждане на извънредно положение в Република България, цените на бензиностанциите, само в рамките на два месеца, варираха между 1,39 и 2,10 лв./л за най-продаваните видове горива -бензин и дизел. По-специално, само за последната седмица на  извънредното положение (от 04.05. до 10.05.2020 г.) при среднодневна цена на освобождавани от данъчен склад горива (бензин и дизел) - 1,32-1,33 лв./л, цените между различните икономическа оператори по бензиностанциите останаха в диапазона 1,39-1,89 лв./л. Разлика от 50 ст./л между предлаганите цени  при продажби на дребно се реализира при еднаква данъчна тежест, еднаква цена на суровината и сравнително еднакви цени при освобождаванията от данъчните складове“, гласят още част от мотивите на законопроекта.

Държавните бензиностанции ще осигуряват възможност за зареждане и на електромобили, като се предвижда  компанията да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители.

Още по темата

Подпийнала следователка, дърпала и удряла полицай, е обвинена в хулиганство

Предишна новина

Данаил Кирилов: Не сме обект на мониторинг

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.