Закопчаха за шпионаж ортак на Малофеев и Василев у нас


Един от най-близките ортаци на банкера-беглец Цветан Василев, посредник между него и кремълския олигарх Константин Малофеев и основно острие на прокарването на интересите на "Кремъл" у нас – Николай Малинов бе закопчан навръх 9 септември във връзка с дело за шпионаж срещу държавата. За разпит е бил задържан и дясната му ръка в организацията "Русофили" Юрий Борисов. Малинов и Борисов са бивши соцдепутати, като първият бе издател и на партийния вестник на БСП "Дума", а вторият – главен редактор на ежедневника. В момента първият е председател на движение "Русофили", а вторият – секретар на организацията, която дори не крие, че основната й цел е превръщане на страната в пета колона на Русия.
 
Информацията за арестите тръгна именно от "Дума", пред чието онлайн издание съпругата на Борисов Дора Чичкова съобщи, че мъжът й е бил задържан, а апартаментът им обискиран, като са иззети документи на движение "Русофили". Малко по-късно информацията бе потвърдена от националните телевизии, а следобед излезе и новината, че белезници са щракнали и около китките на Малинов. Самият той е трябвало да бъде в предаване на bTV сутринта, но не се е появил. Според неофициална информация той е бил оставен зад решетките за разлика от Борисов, който е бил пуснат веднага след разпита си.
 
По-късно през деня от държавното обвинение обявиха, че се извършват процесуално-следствени действия по досъдебно производство по чл. 105 от Наказателния кодекс. "Към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица. В отговор на многобройни запитвания от медиите, пресцентърът на Прокуратурата на Република България заявява, че Юрий Борисов е разпитан в качеството му на свидетел. Допълнителна информация ще бъде предоставена, веднага щом интересите на разследването позволяват", съобщиха оттам.
 
Арестът на Малинов е въз основа на определение на Специализирания наказателен съд, като според текст, разпространен в социалните мрежи, то е във връзка с дело, стартирано на 3 юли 2019 г. по член 105 от Наказателния кодекс. Текстът гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години. В документа е записано също, че се дава разрешение за обиск в апартамента на Борисов, защото вероятно в негово притежание са вещи и доказателства, които не могат да бъдат набавени по друг начин от органите на досъдебното производство.
 
Според информациите в публичното пространство, за разпити са били привикани още зам.-председателят на "Русофили" Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, която е и член на Националния съвет на БСП, както и други членове на Изпълнителното бюро на организацията.
 
Бизнесменът, бивш депутат, издател на "Дума" и председател на движение "Русофили" Николай Малинов се счита за един от главните проводници на интересите на Кремъл у нас, като не веднъж и два пъти се е изявявал на организирани от Русия форуми като един от най-страстните агенти за влияние на Федерацията в България. У нас той продължава да представлява редица руски издания, а съпругата му Даниела Малинова е официален представител в България на международната медийна платформа на Русия, чрез която "Кремъл" прокарва пропагандата си RBTH (Russia Beyond the Headlines). Част именно от нея е изданието "Руски вестник", печатано като притурка към в. "Дума" въз основа на лицензионен договор, сключен от Малинова, официален представител на RBTH и "Российская газета", както разкри още преди време Агенция "Монитор".
 
В Русия сред близките приятели на Николай Малинов е генералът от съветското разузнаване Леонид Решетников, а също кремълският олигарх Малофеев. Именно бившият соцдепутат е и човекът, запознал Цветан Василев с руския олигарх. Признанието за това бе направено от самия Малофеев в интервю, в което разказа, че след фалита на КТБ, когато банкерът беглец се укрива в Москва, той се свързва с него чрез Малинов и дори му отива на гости. Явно разговорът им е бил доста плодотворен, защото след дружеското посредничество на председателя на движение "Русофили" Малофеев и Василев стартираха няколко кампании за овладяване на едни от малкото апетитни активи, финансирани с пари от КТБ и заложени в полза на фалирания трезор.
 
Първият публичен опит за това бе направен през март 2015 г., когато на сцената се появи бандата за 1 евро на белгиеца с московски паспорт и подставено лице на кремълския олигарх – Пиер Луврие. Той се пробва да прибара "Дунарит", "Авионамс", БТК, НУРТС, "Фърст диджитал" и ГАРБ. Този опит за пладнешки грабеж се провали, но мераците на Василев и Малофеев да откраднат част от активите под носа на държавата не престанаха, като в последствие опити да наложат контрола си над "Дунарит" и БТК бяха направени чрез друго подставено лице на кремълския бизнесмен – Дмитрий Косарев. Докато БТК в крайна сметка бе спасена от хватката на българо-руския тандем, след като бе продадена на публичен търг в Лондон, то "Дунарит" продължава да е заложник на редица дела, заведени под давлението на престъпната комбина и да е под контрола на друг ортак на Цветан Василев – Емилиян Гебрев, като играе ролята на касичка за свежи пари на банкера беглец и покровителите му в Русия.
 
Пак същият тандем стои и зад три опита за кражба на TV7 и News7, с крайна цел финансираните с близо 300 млн. от КТБ телевизии да бъдат превърнати в пропаганден рупор на Кремъл. За тези напъни Василев и Малофеев са подпомогнати отново от Николай Малинов, като замисълът е бил TV7 да се трансформира в православен канал с аналитична насоченост, а News7 да играе ролята на новинарска телевизия. И двете е трябвало да обслужват геополитическите цели на Москва на Балканите, като подобен канал вече е бил създаден в Русия през 2014 г. от Константин Малофеев. Медията се нарича "Царъград ТВ" и е интернет телевизия, защитаваща консервативни и монархически позиции и – разбира се – геополитическите тези на Путин.
 
Руският олигарх е в забранителните списъци на САЩ и ЕС
 
Руският олигарх Константин Малофеев е в забранителните списъци на САЩ и ЕС. Негов човек е и един от хората, подведени под отговорност като поръчители на свалянето на малайзийския Боинг – агента на ГРУ Игор Гиркин-Стрелков. Останалите участвали в ракетната атака срещу полет МН17 са Сергей Дубински, Олег Пулатов и Леонид Харченко
 
Само преди ден Холандия поиска екстрадиция на руснака Владимир Цемах, който е физическият извършител на атаката срещу боинга. Цемах, който представлява интерес в качеството на свидетел за Съвместната следствена група, разследваща катастрофата със самолета "Боинг" в Украйна през юли 2014 г., беше включен в списъка на разменените вчера задържани лица между Русия и Украйна. Русия и Украйна си размениха по 35-има пленници в събота. През юни съвместен екип от експерти, ръководен от Холандия, който разследва катастрофата със самолета на Malaysia Airlines през 2014 г. в Донбас, обвини трима руснаци и един украинец от Руското военно разузнаване (ГРУ). Според разследващите, четиримата Игор Гиркин-Стрелков, Сергей Дубински, Олег Пулатов и Леонид Харченко, са участвали в ракетната атака срещу полет МН17.
 

Бившият депутат от БСП Юрий Борисов бе разпитван по разследване за шпионаж

Предишна новина

Ральо Ралев плати гаранцията си от 150 000 лв., очакват завръщането му в кметството на "Северен"

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Деси | нерегистриран
  0
  0

  Около Цецо Василев само бандити като него има явно

 2. 2
  Манол | нерегистриран
  0
  0

  Очевидно схемите на Цветан Василев са били не само свързани с финансови измами, ами и с намеса в изпълнителната и съдебната власт.

 3. 1
  Камен | нерегистриран
  2
  0

  Явно всички от обкръжението на Цветан Василев за далавераджии, кой от кой по-голям. Отдавна трябваше да бъдат арестувани тези русофили, както и банкера-беглец, колко пари откраднаха и изпраха не е истина.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.