Закриването на специализираното правосъдие се отлага заради поправка на "Демократична България“

Закриването на специализираното правосъдие се отлага заради поправка на "Демократична България“
снимка:БГНЕС

С близо едночасови спорове по процедурни въпроси и взаимни обвинения, че в парламента се води предизборна кампания, депутатите в 45-ото Народно събрание започнаха работа с амбициозна програма. Това става на фона връщането от страна на БСП на третия проучвателен мандат веднага след като той им бе връчен от президента Румен Радев.

Програмата включваше следното: намаляване на партийната субсидия от 8 на 1 лев за глас по предложение на "Има такъв народ". "БСП за България" пък предлагат актуализация на пенсиите. "Изправи се! Мутри вън!" искат добавка от 50 лева за пенсионерите, а "Демократична България" - да се създаде комисия, която да разследва казуса "Росенец". В седмичната програма е и осигуряване на достъп до ваксината "Спутник V", пише Dir.bg.

Най-голяма полемика предизвика предложението на "Демократична България" в дневния ред извънредно да бъдат включени законопроектите за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), в който се предвижда закриване на спецсъда и спецпрокуратурата. Депутатите дълго спориха за тълкуванието на текст, предложен също от самите "Демократична България" - дали може два законопроекта да се предложат в дневния ред през една процедура и дали не трябва да се изчакат 72 ч. от внасянето на доклада на комисията в парламента до разглеждането в пленарната зала.

"Предложението ви не е прецизно. Недопустимо е според правилника да се предлагат два законопроекта, затова ви апелирам да изберете само едно предложение. 72 ч. трябва да минат от внасянето му в деловодството до разглеждане в зала. Доколкото си спомням - докладите на комисии да бъдат представяни не по-късно от 72 ч. в пленарната зала  беше предложение именно на колегите от "Демократична България". Нека го уважим. Тази седмица няма как това да бъде гледано в залата", заяви Хамид Хамид от ДПС.

В крайна сметка председателят на парламента Ива Митева остави предложението за петък, след като изтекат сроковете по правилник. 

Отново беше отхвърлено предложението на ГЕРБ за проект за създаване на комисия за разследване на случая "Росенец" заради подобен проект на "Демократична България". В дневния ред обаче влезе проект за създаване на комисия за разследване на полицейското насилие на протестите. Въпросът е, че дори тези комисии да бъдат създадени, те нямат време да заработят. 

В дневния ред беше включено и първото четене на промени в Закона за личната помощ.

По време на дебата по дневния ред Тома Биков от ГЕРБ-СДС отбеляза наближаващото разпускане на парламента: "Пакетно и вкупом сме излезли от реалността и от събития, които вървят в страната. Някои колеги вероятно не са разбрали, че БСП връщат мандата за съставяне на правителство. Парламентът приключва, ако не тази седмица, още другата. Тук разглеждаме нови анкетни комисии, Кодекс за социално осигуряване, намаляване на заплати. Ние няма да получаваме заплати още от следващата седмица". 

В крайна сметка предложението на "Изправи се! Мутри вън!" заплатата на депутатите да бъде намалена на 1400 лв. не беше включено в дневния ред, защото при двете гласувания не участваха нужните 121 депутати. Групите на ГЕРБ-СДС и БСП не гласуваха. А от името на ДПС Йордан Цонев коментира, че не може това Народно събрание да определя заплатите на следващите депутати. ГЕРБ от своя страна определиха предложението като див популизъм. 

Още по темата

Трети неуспешен опит за кабинет

Предишна новина

Лъжат фирми с обещания за безплатна реклама

Следваща новина

Коментари

14 Коментара

 1. 14
  Ще закривате ли ,или няма да закривате-това е въпроса. | нерегистриран
  0
  0

  Парламента, ако ще закрива да вземе решение за извънредни заседания в събота и неделя.
  А ако няма да закриват-да го заявят, а не да разиграват театро.
  Днес заявете какво ще правите, и го изпълнете. Ако сте се отказали да закривате-така да бъде-заявете го директно.
  Любопитно ми е, и дали президентът ще наложи вето при хипотетичен закон за закриване, щото това би значило по същество спиране на закриването. Но като си спомя,как миналата година имаше незаконни арести в президентството-видно от решенията на съда по темата, не разчитайте много на вето. Можете да се пробвате пред КС, даже сте длъжни да го направите . Може после и пред Страсбург да се жалите.


  https://btvnovinite.bg/bulgaria/sadat-objavi-aresta-na-prezidentskija-savetnik-plamen-uzunov-za-nezakonen.html

 2. 13
  Legal | нерегистриран
  7
  0

  Мандалото хлопна, неуважаеми!!
  Който е..л, е...!
  Кака се ожени!
  Спеца ке го биде! Напук на всички,искащи закриването му!
  Това е малката победа на спеца,следващата ще бъде в следващия парламент..!
  А в следващия парламент нищо не се знае...
  Казах.
  Точка.

 3. 12
  До 10 | нерегистриран
  5
  -3

  Че не си нищо от изредените е ясно, 100 процента не си и престъпник- те имат здрав мозък, просто с престъпни намерения и престава си нямаш от право, ако си мислиш че за нещо можеш да се жалиш, т.е. не си и юрист, за убежденията ти никой не може да те съди, но по времето, което си отделил да отговориш и по начина е ясно, че трябва да отделиш сериозно време на здравето си, че може би си опасен, не за другите, а за себе си.

 4. 11
  | нерегистриран
  8
  0

  Даваааай Ристьооо, че екстрадират дясната ръка на Божков до дни!

 5. 10
  | нерегистриран
  4
  -6
  До коментар #8 от " | нерегистриран":
  Много тежко нарушили законите тронове има тук. Каквото и да си мислите, няма да ви се получи. По- добре се покрийте някъде, че от понеделник ви почват.

  Аууууу-заканваш се с безканоние и клеветиш. Май нещо идеална съвкупност-ако знаеш какво е. А айпи трейс не искаш ли-ще ти се наложи да докажеш твърденията си за "тежки закононарушители"-най-голямото ми закононарушение, е че понякога пресичам на червено, което не е правилно. Схващаш ли,че е достатъчно един ред жалба, и тоягата на правосъдието може да се обърне срещу теб, и да те видим тогава.

  Лично аз твърдо подкрепям закриването,, и никога , по никакъв повод -не съм имал досег с наказателното правосъдие-тоест твърдението,че се подкрепя от обвиняеми е опашата лъжа. Не знам, защо си решил,че трябва да имаш някаква лична причина, аз подкрепям закриването на спецправосъдието по убеждение,без никакъв личен интерес, от демократични подбуди-спецправосъдието ми прилича на извънрердното наказателно законодателство в Германия от 30-те години. Ето какво казва Мартин Нимльорер в "Когато те дойдоха"-и по причините описани от Нимльорер .

  "Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист.
  Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ.
  Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз.
  Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин.
  Когато дойдоха за мен – вече нямаше кой да говори."

 6. 9
  | нерегистриран
  6
  -1

  Добре, де сега Божков като разбере, че именно заради поправката на "Демократична България" не са закрити спец- институциите- действително най- важния проблем в държавата, от решението на който зависят пенсиите, образованието, повдигане качеството на здравеопазването и т.н., какво ще прави Христо Иванов?! Доколкото съм чул, пред Божков връщане на пари не минава-направо губиш нещо по- ценно, макар че в случая на Христо едва ли е така, защото, ако това дето може да загуби си струваше, едва ли щеше през него да му минава мисъл за такива разсипнически и противодържавни законопроекти. Сега очаквам пак да се завърти на 180 градуса и да заиска спец- институциите да имат разширени правомощия по отношение на престъпници като Божков.

 7. 8
  | нерегистриран
  2
  -2

  Много тежко нарушили законите тронове има тук. Каквото и да си мислите, няма да ви се получи. По- добре се покрийте някъде, че от понеделник ви почват.

 8. 7
  Депутат | нерегистриран
  13
  -1

  Аз пък знам, че Божков е казал, че ако не закрият спеца, дължат пълно ресто. Идеята им да спасят парите е, да заседават събота и неделя. Да се обзаложим ли дали казвам истината. Ще бъдат златни парламентарни заседания.

 9. 6
  Обективен | нерегистриран
  25
  -3

  Толкова е нелеп и абсурден Иванов, че почваш да се чудиш какви са тези 300 хиляди, гласували за него и имат ли акъл все пак да се осъзнаят на новите избори...

 10. 5
  предложение | нерегистриран
  5
  -7

  Предлагам, в оставащите три дни на този Парламент да се приеме извънреден наказателен закон-с обратна сила за съдене на самозабравили се инсталирани от системата от народни трибуни,.

 11. 4
  недоразбрал | нерегистриран
  3
  -15

  Не ми е ясно защо Да България бави-днес трябваше да мина първото гласуване, утре второто, броени дни остават, вече и часовете са важни. Да България заявяват,че подкрепят закриването, и аха да се случи и...бавят. Като е ясно,че време почти не остана, съвсем не е сигурно, че следващия парламент ще иска да закрива. Каквото има да се поправя в ЗСВ-в следващия парламент, сега е важно да закриват.

  А идеята за конвент от номер 3 е добра. В Македония -закриха специализирата прокуратура, а част от прокурорите са арестувани и вече в затвора-например К. Янева бившата шефка на македонската спецпрокуратура(днес закрита) е в затвора.

 12. 3
  Преминаващ | нерегистриран
  22
  -2

  Това да не е революционен конвент, че с лека ръка, без широко обсъждане и без държавническо мислене да се разрушава вече създаденото. Без сериозни аргументи и анализ на статистическите данни.

 13. 2
  | нерегистриран
  11
  -10

  Или закринайте, като ще закривате, или спрете да си играете с обещания, които не искате да изпълните.
  Христо Иванов, наистина ли държите на предизборните си обещания?
  Сега е важно да го видим!

 14. 1
  подкрепящ закриването! | нерегистриран
  10
  -14

  Няма време. Не се занимавайте със странични поправки, а закривайте. Втори "тото шанс" може и да няма в следващия парламент!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.