Закриват 11 прокуратури от 1 януари

Закриват 11 прокуратури от 1 януари

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) окончателно одобри закриването на 11 районни прокуратури в страната, с което процесът по прекрояване на съдебната карта е стартиран.

Предложението дойде от прокурорската колегия на ВСС и бе изпратено в Министерството на правосъдието за съгласуване, а днес бе на вниманието на всички членове на Съвета.

"Съгласуването към настоящия момент е факт. Предложението ясно посочва етапите, през които е минала работата ни досега", обяви главният прокурор Сотир Цацаров и обясни, че предложението е преминало през стария и новия състав на прокурорската колегия и реално стана възможно след решенето на Конституционния съд по дело № 13/2016 г.

"През изключително детайлен анализ е преминал броят на районните прокуратури, предложени за закриване. Този начален етап обхваща 11 прокуратури, а последващия би трябвало да обхване всички останали прокуратури, които се намират извън областния град. Началния етап няма да продължи твърде дълго, преди настъпването на окончателния етап. Ако приемете това решение, това ще е първата стъпка към прекрояването на съдебната карта", каза още Цацаров.

Главният прокурор заяви още, че веднага след като предложението бъде одобрено, ще се пристъпи към дейности по трансформация в щатните разписания на администрацията на определените за закриване прокуратури, преназначаване на прокурори, организация по отношение на сградния фонд.

Така от 1 януари 2019 година окончателно ще бъдат закрити районните прокуратури в Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград. Респективно на тяхно място ще бъдат открити териториални подразделения към по-големите районни прокуратури.

Оказва се, че в последната седмица, откакто предложението бе обявено по време на заседанието на прокурорската колегия, все пак са постъпили няколко възражения срещу закриването на обявените прокуратури от общините Ардино, Чепеларе и Мадан.

"Трябва ясно да посоча - закриването на районните прокуратури не означава прекратяване на прокурорската дейност по места", обясни Цацаров и поясни, че в случая на тяхно място ще възникнат териотриални отделения, касае се за оптимизиране на кадри и ресурс.

Единодушно, с 22 гласа "за" Пленумът на Съвета даде старт на прекрояването на съдебната карта и одобри закриването на посочените районни прокуратури.

Още по темата

ЕК започва процедура по налагане на санкции срещу Унгария за "Стоп Сорос"

Предишна новина

Забраната за изплащане на обезщетение на обвиняеми магистрати до приключване на производството не противоречи на Конституцията

Следваща новина

Коментари

19 Коментара

 1. 21
  | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #18 от "9325 | нерегистриран":
  Съдебната колегия на ВСС е внесла в Министерството на правосъдието предложения за регулиране на неравномерната натовареност на съдилищата, без да се стига до тяхното закриване, каквито бяха досегашните тенденции. Това съобщиха на пресконференция в Разград днес Цветинка Пашкунова - председател на Комисията по правни и институционални въпроси към Пленума на ВСС и Олга Керелска - председател на Комисията по професионална етика към Съдийската колегия, които участваха в отчетното събрание на Окръжния съд, предава БТА.  Промените в процесуалното законодателство предвиждат централизирана обработка на заповедните производства, които са 50% от разглежданите дела в гражданските отделения, въвеждането на електронно правосъдие и на единна информационна съдебна система. В момента се работи  Електронното правосъдие е хубаво нещо , но досегашния опит показва , че за него само се говори , но нищо не се въвежда . А и докато се чака електронно правосъдие много от натоварените съдии май ще дадат фира …..

 2. 20
  Адвокат | нерегистриран
  7
  -7  Крайно време е да изхвърлят прокуратурата от съдебната система!До кога прокурори и съдии ще са в едни и същи сгради и ще си ходят по пантофки на гости? Обърнете внимание как протича процеса-за прокитата има специални масички и столчета в съдаебната зала,че да могат да се разположат удобно и да изкарат процеса без да се преуморяват.В същото време адвокатите стоят прави по време на съдебното заседание ведно с подсъдимите!

 3. 18
  9325 | нерегистриран
  11
  -5

  Съдебната колегия на ВСС е внесла в Министерството на правосъдието предложения за регулиране на неравномерната натовареност на съдилищата, без да се стига до тяхното закриване, каквито бяха досегашните тенденции. Това съобщиха на пресконференция в Разград днес Цветинка Пашкунова - председател на Комисията по правни и институционални въпроси към Пленума на ВСС и Олга Керелска - председател на Комисията по професионална етика към Съдийската колегия, които участваха в отчетното събрание на Окръжния съд, предава БТА.  Промените в процесуалното законодателство предвиждат централизирана обработка на заповедните производства, които са 50% от разглежданите дела в гражданските отделения, въвеждането на електронно правосъдие и на единна информационна съдебна система. В момента се работи 4. 17
  9325 | нерегистриран
  13
  -5

  Ще има да чакате да закрият съдилища.Това да не е прокуратура и да решава еднолично бабата,а и без това мандата му свършва,а и на правителството.

 5. 16
  наблюдател | нерегистриран
  9
  -1
  До коментар #12 от "възмутен | нерегистриран":
  Половината прокурори да бъдат уволнени,В Е Д Н А Г А!.То не са номерата Ви с разделяне на делата,обединяване,спиране и пр.рекетьорски хватки.А Пловдив нямат равни на това.Има един пловдивски магистрат,известен сред пловдивския ъндърграунд,с екзотичен прякор "Ламята".Няма равен на себе си по размерите на подкупите които иска.Не се търпи.Но законовото възмездие ще дойде.

  Само като си спомня, че Цацаров е тръгнал от Пловдивско и ми се повдига. Хайде още малко и да го вземат за съдия, да се джандамоса.

 6. 15
  ! | нерегистриран
  2
  -7

  Превод и рецепция на грузинския закон за закриване на грузинската прокуратура, учредяването й наново , и извънреден съд по специална процедура за самозабравили се прокурори, и да, ще се променя Конституцията, за да се уредят извънредните съдилища за съдене на прокурори). Също така -помолете грузинците да ви дадат безплатно архитектурните плановете на затворът за магистрати и милиционери в Тбилиси, за да се построи някъде до София подобен.

  Нужен е пълен рестарт на системата-пипалата на октопода са толкова на вътре в прокуратурата и бг милицията,че единственото решение е хирургическото.

 7. 14
  Спокойно.. | нерегистриран
  13
  -2
  До коментар #13 от "Марко | нерегистриран":
  Трябваше всички РП да ги няма от 01.01.2019г.,тъй като останалите набират лобита и няма да се позволи да ги закрият и не заради хората по места,а заради рода чиновници по места...

  Спокойно Марко, ще ги няма. През 2019г. в районите на тези закрити 11 РП ще се проверява и изпитват методики за решаване на проблеми, които възникват от окрупняването. Самото решение на ПК е такова - след тази една година, идеята ще се финализира по отношение и на останалите РП.

  Позанай обаче какво ще последва - реформа и на съдилищата! Та така, честито и на съдилищата!

  За статистиката - в "Европа" и идея си нямат какви простотии се възлагат за работа на Прокуратурата в България. Именно тези простотии - РП да проверяват Общини, пътни маркировки, управления на отпадъци, регистрации на кучета и ..... пречат на истиската работа. А иначе, имаме си ВАП и адимистративни отдели в ОП, ама проверките и изгггготвянето на всякакво актове във връзка с тях се възлагат на РП. "Онези" от по-горе само "обобщават" и пишат.....следваащите указания.

 8. 13
  Марко | нерегистриран
  10
  -3

  Трябваше всички РП да ги няма от 01.01.2019г.,тъй като останалите набират лобита и няма да се позволи да ги закрият и не заради хората по места,а заради рода чиновници по места...

 9. 12
  възмутен | нерегистриран
  9
  -4

  Половината прокурори да бъдат уволнени,В Е Д Н А Г А!.То не са номерата Ви с разделяне на делата,обединяване,спиране и пр.рекетьорски хватки.А Пловдив нямат равни на това.Има един пловдивски магистрат,известен сред пловдивския ъндърграунд,с екзотичен прякор "Ламята".Няма равен на себе си по размерите на подкупите които иска.Не се търпи.Но законовото възмездие ще дойде.

 10. 11
  според Конституцията ... | нерегистриран
  4
  -1

  Главният прокурор осъществява надзор за законност ...Прокуратурата следи за спазване на законността, като предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове. Националният съвет за тристранно сътрудничество няма правомощия да обсъжда и дава мнения по проекти на нормативни актове, уреждащи въпросите за държавния служител. С разпоредбата на чл. 116, ал. 1 от КРБ, конституционният законодателят е приел, че държавните служители са изпълнители на волята и интересите на нацията, а не са изпълнители на волята и интересите на простака неук Валери Симеонов, кретена Пламен Димитров,

  Бисер Петков, министър на труда и социалната политика

  Иван Кокалов, представител на КНСБ

  Николай Ненчев, представител на КНСБ

  Чавдар Христов, представител на КНСБ

  Димитър Манолов, представител на КТ "Подкрепа"

  Иоанис Партениотис, представител на КТ "Подкрепа", и клептоманите -

  Димитър Бранков, представител на БСК

  Васил Велев, представител на АИКБ

  Кънчо Стойчев, представител на АИКБ

  Кирил Домусчиев, представител на KРИБ

  Румяна Георгиева, представител на КРИБ

  Цветан Симеонов, представител на БТПП

  Васил Тодоров, представител на БТПП

  Мирослав Найденов, представител на ССИ

  Гълъбин Гълъбов, представител на ССИ

  Тоест Сульо, Пульо и Марульо от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

  Какво общо имат държавните служители с Националният съвет за тристранно сътрудничество . Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), КТ „ПОДКРЕПА” или друга синдикална организация няма никакво законово основание да представлява и защитава правата и интересите на българските държавни служители. Няма законово основание Сульо, Пульо и Марульо от бизнесът, синдикатите и Националния съвет за тристранно сътрудничество да обсъждат държавните служители. Държавните служители са лица, на които специален закон предоставя статут на държавен служител - Закона за държавния служител. Главният прокурор не осъществява надзор за законност, а Прокуратурата спи, а не следи за спазване на законността от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

 11. 10
  | нерегистриран
  7
  -2
  До коментар #9 от "Андрей | нерегистриран":
  И какво ще стане с хората, изключая "магистратите" , който си изкарват прехраната във въпросните РП и я вземат я не хиляда лева ?

  Тя идеята засега е по-скоро да се работи и по преписки на съседни райони , така че едва ли ще има уволнения . Но честно казано - не е изключено на следващ етап .

 12. 9
  Андрей | нерегистриран
  5
  -7

  И какво ще стане с хората, изключая "магистратите" , който си изкарват прехраната във въпросните РП и я вземат я не хиляда лева ?

 13. 8
  | нерегистриран
  20
  -2
  До коментар #6 от "нерегистриран | нерегистриран":
  Закриването на малките прокуратури е правилен ход.В малките градчета 2/3 от хората са роднини и приятели.Така се създават условия за липса на справедливост при решаване на конкретни казуси поради обвързаност на съдии и прокурори с пострадали и обвиняеми.А и съм сигурен,че натоварването в тези прокуратури е твърде малко,за да има толкова раздута администрация.

  Разбира се , че е правилно. Като нямат работа - закриват . Ако се замогне градчето /в което се съмнявам/ - може пак да ги открият . В малките градчета хората имат нужда от медицинска помощ , от социална политика , от дърва за огрев ако щете . Това че имат един прокурор , който лапа мухите няма да ги направи нито по-богати , нито по-щастливи .

 14. 7
  taka e pravilno | нерегистриран
  12
  -1

  Sledvashtia pat se zapochva ot VKP ,VAP i taka .......daje i bez glaven ,zamestnii i.....palen rastard !

 15. 6
  нерегистриран | нерегистриран
  13
  -2

  Закриването на малките прокуратури е правилен ход.В малките градчета 2/3 от хората са роднини и приятели.Така се създават условия за липса на справедливост при решаване на конкретни казуси поради обвързаност на съдии и прокурори с пострадали и обвиняеми.А и съм сигурен,че натоварването в тези прокуратури е твърде малко,за да има толкова раздута администрация.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.