Заловиха голямо количество оръжие и боеприпаси

Заловиха голямо количество оръжие и боеприпаси
Бойко Борисов, Сотир Цацаров, Младен Маринов посетиха ГДБОП, за да видят заловеното оръжие и боеприпаси, снимки: БГНЕС

Голямо количество оръжие е заловено при операция на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Главният прокурор Сотир Цацаров, премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Младен Маринов пристигнаха лично в сградата на ГДБОП, за да видят заловеното оръжие – автомати "Калашников", пистолети, боеприпаси и други.

"Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат, а е същото по качество, с такива заглушители - специално правени като за специалните части - "баретите". Една рота автомати, пистолети, гранатомети. Бяха броили до 40 000 патрона, поне до 40 000 могат и сега наново, повече са. Една част сме си я платили, защото е с контролирана доставка, така че тези поне платените можем да си ги дадем на специалните части", заяви премиерът Борисов в началото на правителственото заседание, за което закъсня.

Подробности за операцията предоставиха Иван Гешев, зам.-главен прокурор и Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП.

"Оръжието, което виждате, онягледява защо ЕК затвори главата от мониторинговия механизъм за борбата с организираната престъпност", заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев в началото на брифинга.

"Помните, че преди три години бяха задържани над 50 автомата Узи. Тогава колегите имаха информация, че този човек има склад с оръжние. Той беше в жилищен блок и беше добре обезопасен с камери. Оттогава ГДБОП продължи да работи и миналата събота лицето беше задържано при влизане на гараж в жилищен блок в София. Намерени са десетки автомати – Калашников и "скорпиони", десетки спусъци за гранатомети РПГ. Открит е и достатъчно количество барут, при взривяването на който от въпросния блок щеше да остане само една дупка. Намерени са и десетки хиляди патрони. Собсвеникът на склада е задържан отново, тъй като той беше задържан и по първото дело за автоматите "Узи", уточни Гешев.

Междувременно, в казанлъшкото село Хаджи Димово също се провеждат обиски и изземвания на незаконно оръжие като има и задържани. Оръжията са свързани със завода в Казанлък. Става дума и за специални заглушители, които се използват само от специалните части.

"Касае се за голям обем оръжие и взрив, колегите работиха цяла нощ. Претърсени са 9 адреса, задържани са 7 лица", разясни наблюдаващият прокурор Евгения Станкова.

"Тези реализации са резултат от усилията на Специализираната прокуратура и ГДБОП по противодействие на тероризма. Това, което е пред вас, реално няма как да бъде използвано за друго нещо. Това са огнестрелни оръжия, които могат да стигнат до всяка част на света, а най-близо е вътрешността на Европа", коментира директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

"Общото количество оръжия, разкрити при вчерашната операция е 65 автомата калашников, 37 "скорпиона" и 43 пистолета, 8 кг черен барут, 2 пушки-помпи, 14 спусъка за РПГ. Патроните на пръв поглед са около 80 000, но е възможно да излязат 100 000 след преброяването. При операцията вчера е задържано лице, което е свързващо звено между две групи – за нелегална търговия с оръжие и за изработване на фалшиви лични документи", уточни Спиридонов.

При операцията срещу фалшивите документи са задържани 5 лица, две от които ирански граждани, като е разкрита и печатницата. Открити са паспорти от различни държави, и подправени документи на арабски език. "Всички разбираме какво може да се постигне с компилацията между контрабанда с оръжия и фалшиви документи", коментира директорът на ГДБОП.

Предстои да се установи точно как се изнася на части оръжието от оръжейните заводи в Казанлък, "Предстои сериозна проверка на целия завод "Арсенал". Имало е вътрешен начин. Оръжието категорично е излязло по нелегален начин от завода. Задържани са 7 човека. Доколкото ми е известно, има бивши служители", уточни Иван Гешев.

 

Баневи се връщат на 6 декември, прокуратурата ще иска постоянен арест

Предишна новина

Пазарджик с нова съдебна палата до 2020 година

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 11
  x | нерегистриран
  1
  0

  АФЕРАТА ЗА "УЗИТАТА" Е ПРЕДИ ТАЗИ В ХРОНОЛОГИЧЕН ПЛАН. ПО АФЕРАТА "УЗИ" ИМА ПОДСЪДИМ-НЯКОЙ СИ ПОПОВ, ПО ПРОФЕСИЯ ЮРИСТ,С 3 ГОДИШНА ЕФЕКТИВНА ПРИСЪДА,НЕВЛЯЗЛА В СИЛА.

  ВЪПРОСЪТ Е-ЗАЩО НЕ Е ЗАДЪРЖАН ОТ СЪДА СЛЕД ПРОЧИТАНЕ НА ОСЪДИТЕЛНАТА ПРИСЪДА ЗА АФЕРАТА"УЗИ",ЗАЩОТО АКО БЕШЕ ЗАДЪРЖАН,СЕГА НЯМАШЕ ОТНОВО ДА Е ОБВИНЯЕМ ПАК ПО ОРЪЖЕЙНА АФЕРА.ОТГОВОРЪТ СЕ ДЪЛЖИ ОТ СЪДИЯТА И ПРОКУРОРА ПО АФЕРАТА"УЗИ",КОЛКОТО И ДА Е НЕПРИЯТЕН!!!СТИГА ДА ИМА КОЙ ДА ИМ ГО ЗАДАДЕ...

  ГОРНИТЕ ФАКТИ ПРОЧЕТОХ В ДРУГ САЙТ,ДО ДНЕС НЕ МИ БЯХА ИЗВЕСТНИ,ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ.

 2. 10
  Vanko | нерегистриран
  4
  0

  Такава колекция не се събира за ден два ,досега къде бляхте ,това трябва да е минимум от 1година, ако не сте си спретнали тоя цирк сами . Че и в гаражче !

 3. 9
  | нерегистриран
  11
  0
  До коментар #7 от "ХА | нерегистриран":
  Много тролове реват едновременно, ей. Яд ли ви е, а - бат( Бойко трети мандат кара, олигофрени!

  Хахаха

  Аз пък си мисля, че най ще му тръчка да изкара един пълен мандат, ама на "майор Векилски"....

 4. 7
  ХА | нерегистриран
  1
  -12

  Много тролове реват едновременно, ей. Яд ли ви е, а - бат( Бойко трети мандат кара, олигофрени!

  Хахаха

 5. 6
  МВР Пикчърс представя | нерегистриран
  10
  -2

  Това моме прокурорско откъде си е купило кетапа "по право"?

 6. 5
  100 патрона ще ти вкарам.... | нерегистриран
  17
  -1

  Ако туй дето е разправял за 100 000 бр. патрони е вярно, логична възниква въпроса, как е възможно такова огромно количество боеприпаси /над 1,5 тона, при средно тегло 15 гр.за патрон/ + останалото оръжие е било съхранявано в жилищен блок в София и кой е допуснал това да се случи? Има ли други подобни оръжейни погреби в столицата, или други градове, и ако да кога да очакваме следващата "реализация"?[[_76374_]]

 7. 4
  Ивайло Спиридонов - Парижанина | нерегистриран
  19
  -2

  май подготвят почвата за бъдещия главсек на милицията

 8. 3
  Потрес | нерегистриран
  23
  -2

  С работа и без работа ,всички са се подредили като ламбени шишета там !

  Иди кажи ,че не е стар ,черен изтъркан театър. Отпред фасон , отзад един гол г.з !

 9. 2
  Елементарно Уотсън | нерегистриран
  23
  -2

  Кризисен PR понеже дядо Коледа идва с един паток обозначен от Баце като Български. Това е последният мандат на Борисов.

 10. 1
  | нерегистриран
  24
  -4

  I kakva rabota ima Borisov tam ? A i dosta prilicha na postanovka ,chast ot antikrizisen P.R. za pqsak v ochite na horata !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.