Заловиха нова група събирачи на дългове с рекет и насилие - участвали и в схема за купуване на гласове

Заловиха нова група събирачи на дългове с рекет и насилие - участвали и в схема за купуване на гласове

Разкриха организирана група за изнудване чрез заплахи за убийство и физическо насилие срещу лица, задлъжнели към кредитно дружество. Членове на бандата са били уличени от разследващите и в схема за купуване на гласове.

Това е втората неутрализирана подобна групировка само за седмица, припомниха от прокуратурата.

На брифинг на държавното обвинение ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова уточни, че потърпевшите от престъпленията на групата са били основно малоимотни хора и такива с финансови проблеми.

Над 20 души са задържаните - на 10 от тях са повдигнати обвинения. Престъпната група е действала на територията на София, Дупница, Бобов дол и Радомир. Отпусканите суми били от порядъка на 1000-1200 лв, а лихвата между 12 и 20% за целия период на договора, посочи шефът на ГДБОП Любомир Янев. Той поясни, че голяма биячите в бандата от доста време са известни на МВР и имат богат криминален опит.

"Част от участниците на престъпната група се намират в трудови отношения с кредитодателя. Жертвите на фирмата за бързи кредити са хора с по-слаб образователен и социално-икономически статус", уточни още Валентина Маджарова.

Повдигнати са обвинения за изнудване и рекет. Членове на групата са осъществявали и дейности сред лица, продавали гласовете си срещу заплащане. Бандата имала и списъци с имена на хора. При някои били само 2, при други 3 имена и ЕГН. Вероятно ще бъде повдигнато отделно обвинение за нарушение на политическите права на гражданите

Още по темата

ВАС обяви за нищожна инструкцията за извършване на предварителни проверки от прокуратурата

Предишна новина

Отчет: Гражданите най-често се оплакват пред КЗЛД за прилагано спрямо тях видеонаблюдение

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.