Зам.-главният прокурор Десислава Пиронева и Емил Димитров провериха склад за пестициди край село Неофит Рилски

Зам.-главният прокурор Десислава Пиронева и Емил Димитров провериха склад за пестициди край село Неофит Рилски
Проверка в склад за пестициди край село Неофит Рилски

Във връзка с възложената от Върховна административна прокуратура (ВАП) проверка на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за неправилно съхранявани препарати за растителна защита (ПРЗ) на територията на цялата страна, зам.-главният прокурор при ВАП Десислава Пиронева и министърът на околната среда и водите Емил Димитров посетиха склад, в които се съхраняват над 24 тона стари пестициди и 8 тона течни препарати. Обектът се намира в близост до с. Неофит Рилски, община Ветрино, област Варна и е с пропаднал покрив и увредени стени, съобщиха от държавното обвинение.

Складът е проверен и оценен от РИОСВ като високо рисков. Загробените пестициди създават риск за замърсяване на околната среда, а оттам и за човешкото здраве, което изисква незабавна реакция от страна на компетентните органи.

Целта на проверките е да се предотврати една опасност от продължаващо замърсяване на почвите и на водите или непосредствена опасност за здравето на хората. В тази връзка бяха и разпорежданията на ВАП. Работата започна много активно от самото начало, на няколко обезвреждания присъствахме, заедно с наблюдаващите прокурори, за да можем да проследим всеки етап от този процес, както и да наблюдаваме крайния резултат и ефективността на работата на контролните органи. Това е смисълът на нашето присъствие“, заяви пред журналисти зам.-главният прокурор при ВАП Десислава Пиронева по време на проверката на склада в близост до село Неофит Рилски.

В изпълнение на разпореждането на ВАП от 29 юли 2020 г. и заповед на министър Димитров до сега са проверени 225 склада на територията на цялата страна. От тях към момента 37 склада са определени като рискови по отношение местоположението им спрямо водни обекти, опасност от заливане и състояние на конструкцията, потенциалната опасност от замърсяване на повърхностните, подземните води и почви.

„Стари препарати има на територията на цялата страна, като най-опасните тази година ще бъдат унищожени в инсенератор във Франция. За преопаковането и изнасянето на пестицидите са осигурени близо 10 милиона лева“, заяви пред журналисти министърът на околната среда и водите Емил Димитров. По думите  му  целта е до края на 2020 г. да бъдат унищожени около 1 000 тона опасни вещества. До изнасянето им във Франция пестицидите ще бъдат съхранявани на склад в Южна България.

Проверките, които по разпореждане на ВАП се извършат от МОСВ, Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейновите дирекции на складовете за съхраняване на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност продължават по подадени сигнали от кметове на общини и областни управители.

Избираме ВНС по старите правила

Предишна новина

Близо 150 000 заявления за ГФО се очаква да бъдат подадени до 30 септември

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    ********** | нерегистриран

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.