Зам.-главният прокурор Иван Гешев е първата номинация за следващ обвинител №1

Зам.-главният прокурор Иван Гешев е първата номинация за следващ обвинител №1
Иван Гешев, номиниран за главен прокурор

Иван Гешев е роден през 1970 година. 
 
Получава висшето си юридическо образование във Висшия институт на МВР. За кратко работи в структурите на МВР. В съдебната система е от 1996 г., като първоначално е следовател, а десет години по-късно става прокурор в Софийската районна прокуратура. От 2012 до 2016 г. е прокурор в Софийската градска прокуратура, а от 19 юли 2016 г. до 16 юли 2018 г. е административен ръководител на Специализираната прокуратура. 
 
Последната година е заместник на главния прокурор по линия на борбата с корупцията.
 
Носител е на Грамота от конкурса "Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж" в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе, издадена от община Благоевград и посолството на република Италия.
За първи път в най-новата история действащ прокурор има вероятност да застане начело на държавното обвинение.
 
Заместникът на главния прокурор Иван Гешев е първият номиниран в процедурата за избор на нов "обвинител №1". Кандидатурата му е издигната от всички членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Това стана ясно по време на второто заседание на Пленума на кадровия орган, на което най-малко трима кадровици от Прокурорската колегия или правосъдният министър могат да номинират кандидати. Издигането на Гешев от цялата колегия, предпоставя, че кандидатурата му вероятно ще е без алтернатива, ако, разбира се, правосъдният министър не внесе свое предложение. За да няма съмнения, че изпълнителната власт се опитва да въздейства на съдебната, Кирилов вече обяви, че не възнамерява да прави номинации.
 
Номинацията на Иван Гешев бе представена от говорителя на Прокурорската колегия Даниела Машева, която изтъкна, че кандидатурата е била предварително обсъдена с Асоциацията на прокурорите и с Камарата на следователите. "В преценката си колегията обърна специално внимание на работата на Специализираната прокуратура, чийто административен ръководител е бил прокурор Гешев. В последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка е отбелязано, че специализираните органи на съдебната власт са затвърдили резултатите си в борбата с корупцията, организираната престъпност и тероризма. Следва да се отбележи, че тези успехи са постигнати в условия на материална и кадрова необезпеченост. Постигането на високи резултати в професионален план и доверието сред колегите на прокурор Иван Гешев показват не само добрата организация на работа му, но и ясната му визия за решаване на очертаните проблеми в държавното обвинение като цяло. Освен на национално ниво, в рамките на съвместните екипи за разследвания, прокурор Гешев налага стандарт за сътрудничеството и с компетентните власти в останалите държави от Европейския съвет", гласят част от мотивите на кадровиците, представени от Машева.
 
Членовете на Прокурорската колегия подчертават още, че Гешев има качества да "устоява на натиск при обществено неприемливи решения". "Последователната кариера на кандидата е гаранция, че той притежава необходимите познания за държавното обвинение и свързаните с него специфики" , подчерта още Машева.
 
От изказването й стана ясно още, че кадровиците са имали среща с Иван Гешев, на която той е изложил и личната си мотивация да заеме поста. Преди няколко месеца настоящият заместник-главен прокурор коментира, че 99% не възнамерява да се кандидатира, с мотива, че предстои "кална битка".
 
"Прокурор Гешев притежава високи нравствени качества и липсват предпоставки да се сметне, че с действията си е накърнил обществения интерес, не е злоупотребявал с положението си и не е дискредитирал прокуратурата. Има ясна стратегия за развитие на прокуратурата, но и на съдебната система като цяло", посочи още Машева.
 
Името на Иван Гешев стана публично известно преди всичко с обвинителния акт по делото за фалита на Корпоративна търговска банка, по което основният подсъдим е укриващият се в Сърбия Цветан Василев. Това в голяма степен обяснява и нападките, които определена група медии отправят от години срещу Гешев. Той стана обект и на атаки около ареста, повдигането на обвинението и осъждането на първа инстанция за корупция на отстранената кметица на район "Младост" Десислава Иванчева, бившата й заместничка Биляна Петрова и предшественика им Петко Дюлгеров. 
 
В последните две години Иван Гешев ръководи множество операции на Специализираната прокуратура, свързани с разкриване на нелегални фабрики за производство на цигари, данъчни престъпления, пране на пари и други. След тези акции в следствения арест попаднаха крупни бизнесмени от годините на Прехода като Миню Стайков, Евгения и Николай Баневи, Маринела и Ветко Арабаджиеви, Димитър Желязков-Очите и др.
 
В процедурата по избор на следващия главен прокурор предстоят още две заседания на Пленума на ВСС, на които ще стане ясно дали ще има и друга номинация за "обвинител №1". Гласуването е предвидено за края на месец октомври 2019 г., като за да бъде избран, Гешев трябва да получи гласовете на най-малко 17 от членовете на кадровия орган. Встъпването в длъжност на новия главен прокурор следва да се утвърди с указ на държавния глава. Президентът има право да не одобри избора на ВСС, но само веднъж и при евентуално потвърждение на избора, то указ ще бъде издаден.

 

Даниела Машева: Обсъждането на кандидатурата на Иван Гешев беше доста продължително
 
Иван Гешев се е съгласил да бъде номиниран след дълго обмисляне на предложението на Прокурорската колегия. Това стана ясно от думите на Даниела Машева, която заедно с част от колегите си даде брифинг след заседанието на Пленума на ВСС.
 
По повод на коментара на Гешев, че процедурата за избор на "обвинител №1" ще е "кална битка", Машева разясни: “Относно коментара на прокурор Гешев, че битката ще бъде “кална” – този коментар се изясни, че е бил свързан най-вече с показанията на един свидетел по делото КТБ (Бисер Лазов, който свидетелства, че при предходния избор на главен прокурор, основният подсъдим за фалита на КТБ Цветан Василев се е опитвал да влияе и дори е плащал на лобисти "обвинител №1" да е различен от Сотир Цацаров - бел.ред.). Всъщност показанията на този свидетел касаят една предишна процедура за избор на главен прокурор. Ние лично, всички членове на Прокурорската колегия, обсъдихме и това негово изказване, но всъщност неговата представа е, че не следва да се определя цялата изборна процедура като “кална битка”, като някакви задкулисни решения, опит за влияние върху членовете на Прокурорската колегия или като цяло на ВСС”.
 
“Ние обсъдихме помежду си кандидатурата, решихме, че той отговаря като профил на това, което се задава и от закона и от следователите, и от прокурорите. Преценихме, че той има необходимия опит, поканихме го на една неофициална среща, за да обсъдим в сградата на ВСС въпроса. Участвахме абсолютно всички членове на Прокурорската колегия и с него обсъдихме евентуално предлагането на кандидатурата му. Той се съгласи. Обсъждането беше доста продължително, тъй като това е едно много важно и не лесно решение за тази висша магистратска длъжност, която предстои, ако имаме успешен избор, да бъде заемана в следващите 7 години. След доста мислене по въпроса той се мотивира и изрази своето съгласие”, обясни още механизма по издигането на кандидатурата на Иван Гешев говорителят на Прокурорската колегия на ВСС. 
 

Още по темата

Почина най-великият прокурор в историята на Ню Йорк

Предишна новина

Как момчето от крайния квартал Иван Гешев стана прокурорът по делото КТБ*

Следваща новина

Коментари

52 Коментара

 1. 65
  Езоп | нерегистриран
  11
  -2

  Вчера привечер прегеладах темата и коментарите. Нямаше нито един, който да отговаря на "Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица."

  Сутринта, обаче, видях, че през нощта е паднало яко триене с горното основание.

  "Правен свят", слугинажът води само до едно-до болки под кръста. Имам странното усещане, че скоро ще запеете мантрата на всички журналя с основен речатитив "свобода на словото" и то по късно доба, както сте направили и вие тази нощ.

 2. 64
  В.Д. | нерегистриран
  6
  -1
  До коментар #63 от "инакомислещият | нерегистриран":
  Не съм сценарист, не работя сценарии, нито по сценарии, не ме вълнуват политически игри и протежета. В крайна сметка, факт е, че прокуратурата е централизирана, зависима йерархически и всяко неподчинение се наказва с налични законови механизми за това. сегашната ситуация не дава възможност, да бъде избегнато статуквото от предишния 7 годишен мандат на господин Сотир Цацаров. самият факт, че цялата прокурорска гилдия е строена да номинира одобрена от него кандидатура, сочи две неща - първо, че прокуратурата не може да генерира друга кандидатура поради йерархичната си подчиненост и второ - шансът за промяна при нов главен прокурор, ако Президентът и съдийската квота на ВСС не покаже мъжество, се свежда до нула. В случая, говорим за интереси на Държавата, а не на отделни кръгове. Не съм от сочения регион, просто изказвам дистанцирано становище по въпроса.Президентът е независим политически и има ресурсът като личност, да попречи на тази порочност, която бе умишлено създадена. Това, според мен е в интерес на Държавността. Надявам се съдиите от ВСС също да разберат това и да подкрепят тази тези. Нямам предвид друг кандидат. Имам предвид единствено разчупване на порочното статукво и ситуация.

  Това разбива на пух и прах глупостите на Дани, как "нямало пречка прокуратурата да си разследва главния" - че те не могат сами да изберат кандидатура, извън посочената от главния, заседанията на колегията им са напълно безмислени, щото по презумпция подкрепят всичко, съобразно разпорежданията на главния, какво остава да го разследват. Борисов на няколко пъти се изпуска, че "наредил" това или онова на прокуратурата, прокуратурата не възразява - ами направо да си минават към МВР и да си им нарежда изпълнителната власт по закон. Явно не са в състояние да са независими. Е той и Гешев си го каза - не бил подкрепял демократската идея за разделение на властите. Че как да я разбира. Това е бъдещето на прокуратурата - да бъде сведена до правителствена тояга. Жалко за някои наистина свестни хора в червени тоги.

 3. 63
  инакомислещият | нерегистриран
  4
  -6

  Не съм сценарист, не работя сценарии, нито по сценарии, не ме вълнуват политически игри и протежета. В крайна сметка, факт е, че прокуратурата е централизирана, зависима йерархически и всяко неподчинение се наказва с налични законови механизми за това. сегашната ситуация не дава възможност, да бъде избегнато статуквото от предишния 7 годишен мандат на господин Сотир Цацаров. самият факт, че цялата прокурорска гилдия е строена да номинира одобрена от него кандидатура, сочи две неща - първо, че прокуратурата не може да генерира друга кандидатура поради йерархичната си подчиненост и второ - шансът за промяна при нов главен прокурор, ако Президентът и съдийската квота на ВСС не покаже мъжество, се свежда до нула. В случая, говорим за интереси на Държавата, а не на отделни кръгове. Не съм от сочения регион, просто изказвам дистанцирано становище по въпроса.Президентът е независим политически и има ресурсът като личност, да попречи на тази порочност, която бе умишлено създадена. Това, според мен е в интерес на Държавността. Надявам се съдиите от ВСС също да разберат това и да подкрепят тази тези. Нямам предвид друг кандидат. Имам предвид единствено разчупване на порочното статукво и ситуация.

 4. 62
  До 41,49 и 59 | нерегистриран
  9
  -3

  Сугурно от сега сценаристите работят да има втори рунд, за да натресат свое протеже!Май се чувало голям плач от Североизтока, от Лудогорието, не толкова голям град от селски тип, близо до един известен в миналото резерват Воден, ли беше!Чува се,че тези, които май вчера бяха шокирани, че не тяхното протеже, не го предложиха, щели да започват още по подмолна игра срещу сегашния кандидат на прокурорската колегия!Интересно е какви ли са били истинските чувства на тяхното протеже, което горчичкото вчера, от няма и къде се е подписало заедно с колегите си, зорлем, както се казва под предлож.на ПРОКУРОРСКАТА колегия!Човеченце, свикнало цял живот да унижава колегите си!Та, едва ли това човеченце ще се примири със сещаш.кандидат за ГЛАВЕН!Човеченцето дали цял живот е получавало всичко на тепсия, по партийна и др.линия напр.,и едва ли сега ще се откаже, то май много си е било повярвали, че у цялото село, се била разпространила новината за това че него щели да предложат!

 5. 60
  еха | нерегистриран
  20
  -3

  Голяма сеч е пада тук, изтрити са повечето коментари, които не са в полза на бъдещия главен. Това място отдавна се е доказало като образец за защита на правото на изразяване на мнение. Наближават гешевите времена, в които ще можем да говорим само правилните неща и да изразяваме само правилното мнение. Иначе ще има стани-легни и оковаване в пранги. Само факта, че на подсъдим по делото Иванчева прокуратурата е отправяла заплахи и го е карала да лъжесвидетелства, е достатъчен прокурор Гешев не само да не бъде допуснат до номинация за главен, но и изобщо да не бъде прокурор, а подсъдим за склоняване към лъжесвидетелстване. Това са фактите, а сега можете да триете, но от това истината няма да стане по-малко истина.

 6. 59
  ******** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 58
  ********************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 57
  | нерегистриран
  5
  -12

  Аре съдийче да не казваме вие как изглеждате визуално и интелектуално, че и за полицията не ставате. Равнис, мирно

 9. 56
  вън прокуратурата от съдебната система! | нерегистриран
  20
  -5

  Крайно време е прокуратурата да отиде към полицията, а Главния прокурор да бъде шефът на полицията. Прокурорите да получат кабинети в РПУ-тата, и да може да им се възлагат и задължения по регулиране на кръстовища, писане на фишове за паркиране на тротоар, връчване на съобщения, почистване стълбището на РПУ-то, миене на прозорци на РПУ-то, а в съда да се явяват с полицейски униформи.

  Абсолютна аномалия е прокуратурата да е приравнена на съда. Ако прокуратурата не бъде изведена от съдебната власт, значи съдът трябва да излезе извън съдебната власт.

 10. 55
  | нерегистриран
  13
  -8

  Какво ги пращате в МВР прокурорчетата? Ами те са си там и визуално, и интелектуално.

 11. 52
  | нерегистриран
  10
  -9

  Вижте сега, деца млади и наивни. Бау бау, мяу мяу, сссс и други подобни лаещи и съскащи. Нали не сте били толкова наивни да си мислите, че ще има нов главен прокурор, такъв какъвто сте си го представяли във фантазиите си. Драги, никъде по света не се случва. А ти бау бау ако се замислиш за някои избори на административни ръководители на съдилища и поведение на членове на съдийската колегия, да не се окаже, че май съдът трябва да мине към МВР.

 12. 51
  майтап, бе, Уили | нерегистриран
  18
  -3

  Барни Ръбъл правосъден министЕр, Ваньо Гешев главен прокуРатор, Б.Х. министър-председател по разгъване на маркучите в безгориста местност, Катето вънкашен министър, Николинка оправя туризма, Нушка оправя енергийната система, а Галка тройкаджийката член на СЕМ, нап-а тече отвсякъде, а АЕУ я имало ог години, ама никой не бил чувал за нея. Алелуя! Вече построихме капитализЪма и идва ред на социализЪма с предхождащия го Н.ароден съд. После започваме начисто по всички правила на логиката. А бе, отваря ни се доста работа.

 13. 49
  До 41 | нерегистриран
  8
  -3

  Кой вилает бе?Разградският ли, от там ли ще е кандидата, ако има втори тур?

 14. 48
  бау бау | нерегистриран
  22
  -8

  айде, прокуратурата към МВР, откъдето е дошла, с този виден корифей на юридическата мисъл начело.

 15. 46
  | нерегистриран
  3
  -8

  До 43 Плашиш гаргите! Бушона ще изгори, преди да ви светне лампата!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.