Заместник-министър Мария Павлова проведе Национално съвещание с началниците на затвори и арести

Заместник-министър Мария Павлова проведе Национално съвещание с началниците на затвори и арести
Зам.-правосъдният министър проведе Национално съвещание с началниците на затвори и арести, снимки:МП

Заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова свика Национално съвещание, на което присъстваха професионалното ръководство на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, всички 12 началници на затвори и ръководителите на 7-те Областни служби „Изпълнение на наказанията“, които контролират секторите „Арести“ и „Пробация“, съобщиха от правосъдното ведомство. 

Пред заместник-министър Павлова бе представено актуалното състояние в местата за лишаване от свобода и пробационните служби, като бяха посочени задачите пред всяка структура в краткосрочен план. Фокус бе поставен върху кадровото обезпечаване и реализирането на инфраструктурните проекти за подобряване на условията за лишените от свобода и за надзорно-охранителния състав.

Сред поставените проблеми пред ресорния заместник-министър бе организацията по места на медицинското обслужване на лишените от свобода и кадровият дефицит на лекари и дентални специалисти. Липсата на достатъчно медицинския персонал /лекари, фелдшери, медицински сестри и др./ е от национален мащаб, като администрацията се опитва да компенсира недостига на кадри, предприемайки различни постъпки. В тази връзка Мария Павлова разпореди да бъде изготвен обобщен доклад за цялата система, с възможни варианти за решение. След представяне на цялостната информация ще бъде инициирана среща с Министерството на здравеопазването по проблема.

Беше докладвана и актуалната обстановка по кампанията за ваксинирането на лишените от свобода. До настоящия момент са проведени имунизационни мероприятия в почти всички затвори и арести, като ваксинирани са общо 632 лишени от свобода или задържани под стража.

Заместник-министър Павлова проведе и заседание с Управителния съвет на Държавно предприятие „Фонд затворно дело“. Тя разпореди дирекция „Съвет по законодателство“ при министерството да изготви в срок до 1 юни 2021 г. становище относно статута на предприятието, обезпечаващо трудовата заетост на затворниците и преструктурирането му.

Още по темата

Бдение и разследване в Петрич след смърт заради жесток побой

Предишна новина

Отстраниха и началника на ГДБОП, сменя го ръководителят на агентите под прикритие Калин Стоянов

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.