Замразиха заплатите в съдебната система до края на 2020 г.

Замразиха заплатите в съдебната система до края на 2020 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) замрази заплатите на магистратите, служителите, както и тези на членовете на кадровия орган и нa Инспектората до края на годината заради COVID-19 по предложение на главния прокурор. Това означава, че заплатите няма да могат да бъдат актуализирани до края на 2020г., но нито ще бъдат намалявани, нито ще бъдат връщани пари от вече решени увеличения. 

Предложението на Гешев беше следното: На основание чл.30, ал.2, т.10 от ЗСВ, ВСС да вземе решение да не се актуализират до 31.12.2020 г. основните месечни възнаграждения на лицата по чл.29, ал.2, по чл.51, ал.1 и ал.2, и по чл.218, ал.1 от ЗСВ. Същото да важи и за основните месечни работни заплати, определени от 01.01.2020 г. с Таблица №1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, както и за основните месечни работни заплати на съдебните служители, определени от 01.01.2020 г. с Класификатора на длъжностите в администрацията на Прокуратурата на Република България, на основание чл.30, ал.5, т.5 във вр.чл.341, ал.1 от ЗСВ.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков пръв взе думата и заяви, че Пленумът не може да променя закона, по който се формират заплатите на магистратите и служителите, но предложи да се замразят възнагражденията на "тримата големи" за участия в комисии и заседания.

"Както можем да вземем решение за разпределение на ДМС, можем да вземем решение за известен период от време да замразим възнагражденията. Естествено не можем да оставим магистратите и служителите без възнаграждение, но можем да ги замразим", каза от своя страна Боян Магдалинчев.

"Както депутатите внесоха предложение за замразяване на техните заплати, така ние можем да направим същото с нащите заплати. Напълно в нашите правомощия е да замразяваме заплатите си", сподели и Гергана Мутафова.

Лозан Панов не пропусна да атакува главния прокурор за предложението му, като го нарече "популист" и очаквано, само, за да се самоизтъкне както обикновено като "противник на всичко" – не одобри идеята за замразяването на заплатите. "Не вярвам на господин Гешев", каза председателят на ВКС.

"Това, че не ми вярвате ме ласкае. Щях да се изненадавам, ако ми вярвате. Това, което правя и говоря са две еднакви неща. Виждате какво прави прокуратурата като дарения и в областта на кръводаряването, очаквам от вас и вие да организирате подобни кампании. Аз се гордея с колегите прокурори и съдии, които за разлика от вас не ползват политическа реторика и популизъм и даряват тихо и спокойно", отговори главният прокурор на Панов.

Aтанаска Дишева изненадващо подкрепи Иван Гешев относно замразяването на заплатите и дори предложи да се организира пункт за кръводаряване във ВСС. "Тогава аз първа ще дойда", коментира Дишева.

Идеята е следната – заплатите да не бъдат нито увеличавани, нито намалявани до края на годината – внесе накрая финална яснота Даниела Машева. "Никой няма да връща пари от актуализацията досега", допълни ясно Машева.

Накрая ВСС гласува с мнозинство "за" замразяването на заплатите на всички в съдебната система, плюс средствата на "тримата големи" за участия в комисии и заседания.

Другият въпрос, който Иван Гешев предложи в сряда Пленумът да обсъди бе относно принудителното пускане в отпуск на съдии, прокурори, следователи и служители. "На основание чл.30, ал.2, т.20 от ЗСВ, ВСС да отправи препоръки към административните ръководители на органите на съдебната власт да се възползват от правомощията си по чл.7, ал.2 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и да предоставят до една втора от платения годишен отпуск на магистратите и съдебните служители и без тяхното съгласие, съобразно утвърден график, с цел осигуряване на нормалното протичане на работния процес в органите на съдебната власт, както и по възможност да предоставят целия платен годишен отпуск на всички магистрати и съдебни служители, на които предстои пенсиониране до 31.12.2020 г.", гласеше предложението на Гешев.

По-рано обаче Пленумът реши, че този въпрос няма да бъде обсъждан съвместно, а е в компетенциите на всяка колегия по отделно, поради което отказа да взима решение по него.

Още по темата

Ще публикуват резюме на доклада за пробивите в системата за разпределение на дела

Предишна новина

МС пуска официален сайт за борба с коронавируса

Следваща новина

Коментари

30 Коментара

 1. 50
  нерегистриран | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #49 от "NoName Staff | нерегистриран":
  Тези, които пишат за "лежане по диваните", нека се замислят по тези два въпроса:

  1. В момента не сме в съдебните сгради не по свое желание, а защото така ни е наредено във връзка с реална епидемия, засегнала целия свят.

  2. Работата, която беше налична за изработване към момента на обявяване на епидемията, и тази, която постъпва всеки ден по поща и имейл и се натрупва към предишната, няма да се свърши сама - ние ще я изработим. При това (тъй като ще е СПЕШНА, НЕОТЛОЖНА и ВЕДНАГА, ще я изработим понякога за сметка на личното си време и здраве и не само от 9 до 17 часа в работен ден.

  3. В съдебната система нерядко имаме 8 часа дневно за извършване на работа, която технологично и практически изисква 9-10 и повече часа.

  Хайде да не говорим вече за "лежане по диваните" и незаслужено получени заплати!

  И много други не са на работните си места по осбствено желание, но няма да получат заплати, а Вие ще ги получите и то в пълен размер. И това ли не можете да разберете, направо ме е срам ,че има такива хора в съдебната ситема. Стига сте се правили на "ощипани госпожици", огледайте се наоколо, в какъв свят живеете?

 2. 49
  NoName Staff | нерегистриран
  24
  0

  Тези, които пишат за "лежане по диваните", нека се замислят по тези два въпроса:

  1. В момента не сме в съдебните сгради не по свое желание, а защото така ни е наредено във връзка с реална епидемия, засегнала целия свят.

  2. Работата, която беше налична за изработване към момента на обявяване на епидемията, и тази, която постъпва всеки ден по поща и имейл и се натрупва към предишната, няма да се свърши сама - ние ще я изработим. При това (тъй като ще е СПЕШНА, НЕОТЛОЖНА и ВЕДНАГА, ще я изработим понякога за сметка на личното си време и здраве и не само от 9 до 17 часа в работен ден.

  3. В съдебната система нерядко имаме 8 часа дневно за извършване на работа, която технологично и практически изисква 9-10 и повече часа.

  Хайде да не говорим вече за "лежане по диваните" и незаслужено получени заплати!

 3. 48
  До 47 | нерегистриран
  3
  -3

  Защото са лимитирани заплатите и това им увеличава размера, тоест е вид индексация

 4. 47
  RRR | нерегистриран
  4
  -3

  Що да не могат, броя заплати няма общо със замразения размер.

 5. 46
  До 43 | нерегистриран
  7
  -3

  Смисълът е в това, че 13та не могат да гласуват с оглед на това решение например

 6. 45
  666 | нерегистриран
  15
  -3

  Замразяваме работата.

 7. 44
  | нерегистриран
  14
  -3

  А заплатите на ВСС, които по закон зависят от депутатските и, както каза Чолаков,това не подлежи на промяна? Те ще се променят , тъй като за тях няма замразяване,тъй като депутатите се отказаха от заплати за срока на извънредното положение,но не промениха алгоритъма на изчисляването? Ами ако им се намали възнаграждението, да пази Бог! 8. 43
  Mariana | нерегистриран
  21
  -13

  Е те вече са актуализирани, и на съдиите, и на прокурорите, че и на служителите, заплатите ни са увеличени с 10% в сравнение с предходната година, какъв е смисълът освен чист популизъм?!

 9. 42
  ?!?! | нерегистриран
  12
  -12

  Ще се "замразят", но след като на магистратите им бяха актуализирани, а на съдебните служители не. Така е по братски, нали.

 10. 39
  | нерегистриран
  31
  -6

  Благодарим, господин Гешев !

  Не може да ни забраните да ви обичаме !

 11. 38
  Хахахааааа | нерегистриран
  16
  -1

  То Гешев ясен. Я кажете, какво става във вашата прокуратура на място? Не е ли същото?

 12. 35
  Знайко | нерегистриран
  24
  -4

  Спад не може да има по закон, ама кой ти чете.

 13. 33
  Да си кажем ли истината? | нерегистриран
  43
  -9

  Огледайте колегите си прокурори днес и посочете достойни. Няма да ви е трудно, ще са по един до двама на 20-30. Рибата те се вмирисва от главата, просто амебите се делят безконтролно. Тека постоянно се задават конкретни въпроси. Да ни питам и аз, другари храбри прокурори, колко човека бяха убити в

  България за последните 10 дни, колко грабежи, колко кражби, как са наркотиците? Вие се занимавате да играете статисти на пълни простаци. Това е да си прокурор днес тук

 14. 31
  1 | нерегистриран
  26
  -2

  Какъв беше смисълът от всичко това?

 15. 30
  Петко 2 | нерегистриран
  65
  -4

  Между решението на ВСС и това на депутатите за заплатите има разлика, която сякаш убягва и на пишещи, и на коментиращи: депутатите решиха за СВОИТЕ заплати. ВСС - за магистратските заплати. Съдиите и прокурорите не са просяци. Още по-малко дължат нещо на ВСС. ВСС им дължи заплати за положения труд. Достатъчно обидно е магистратът да научава всичко, що се отнася до тредовия му статус през медиите. Всяка администрация брани кадрите си. ВСС откровено плюе своите. В по-безобидни случаи като днешния, прави помен със заплатите им.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.