Запечатват за трети път хотела на Ветко и Маринела Арабаджиеви

Запечатват за трети път хотела на Ветко и Маринела Арабаджиеви
Хотел "Маринела" ще бъде окончателно запечатан за 7 дни

Предварителното изпълнение на заповедта на началника на отдел "Оперативни дейности" - София в ГД "Фискален контрол" към Националната агенция за приходите за запечатването и забраната за достъп за 7 дни до хотел "Маринела", собственост на обвиняемите за укриване на данъци в особено големи размери Ветко и Маринела Арабаджиеви, е законосъобразно. Това реши окончателно тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) с председател Мариника Чернева и членове Светлозара Анчева и Милена Златкова. Настоящото решение на върховните магистрати ще доведе до трето поредно запечатване на хотел "Маринела", след като Административен съд София – град (АССГ) вече два пъти отменя заповедта на НАП.

Последният път, в който съдия Димитрина Петрова от АССГ отмени предварителното изпълнение на мярката бе на 8 октомври с мотив, че "дори и да е налице необходимост от защита интереса на фиска и препятстване от извършване на други нарушения, запечатването на целия хотелски комплекс и забрана на достъпа до него противоречи на административно-процесуалния кодекс, според който административният акт и неговото изпълнение не могат да засягат права и законни интереси в по-голяма степен от необходимото от целта, за която се издава самия акт". Решението на първата инстанция обаче бе обжалвано от НАП.

В настоящото си решение тричленният състав на ВАС пише, че неизпълнението на задължението за отчитане на приход от продажби чрез фискално устройство, свързано с НАП, констатирано в хотел "Маринела", засяга важни държавни интереси. А именно – "в интерес на фиска, свързан със заплащането на данъци върху действително реализираните приходи от продажби; поради опасност, че може да бъде осуетено или сериозно затруднено изпълнението на акта, тъй като от закъснението на изпълнението може да последва значителна или трудно поправима вреда и за предотвратяване извършването на нарушения от същия вид".

Върховните съдии са съгласни с мотивите за издаване на разпореждането на НАП, че запечатването на хотел "Маринела" цели да се защити интереса на държавния бюджет за законосъобразно регистриране и отчитане на приходите чрез фискално устройство, свързано с НАП в проверения търговски обект, респективно правилното определяне на реализираните от задълженото лице приходи и размера на публичните му задължения, както и че съществува опасност изпълнението на акта да бъде осуетено или сериозно затруднено, а от закъснението на изпълнението могат да последват значителни или труднопоправими вреди.

"Размерът на констатираното несъответствие, представляващи доказателство за системно укриване на приходи, както твърди частният жалбоподател, могат да бъдат преценявани от административния орган при определяне срока на ПАМ, но не и във връзка с това дали предварителното изпълнение е или не е в защита на държавен интерес", смятат още върховните съдии.

Още по темата

Съдии от Районен съд – Варна провеждат образователни срещи на правни теми

Предишна новина

Разбиха нова фабрика за цигари без бандерол

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.