Заплашена от санкции, Унгария се кани да блокира европейските пари

Заплашена от санкции, Унгария се кани да блокира европейските пари

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан е изпратил писмо до германското председателство на Съвета на ЕС, в което заплашва да наложи вето на евробюджета. Причината е сключеното в четвъртък споразумение за лишаване от еврофондове на държавите членки, които нарушават върховенството на закона, предаде Франс прес.

"Въпреки че Унгария е поела ангажимент в полза на сътрудничеството, с оглед на последните събития, тя не може да осигури единодушието, необходимо за пакета (от мерки), одобрен през юли", се казва в писмото, цитирано от унгарския информационен сайт mandiner.hu.

Пакетът от мерки включва европейския бюджет за периода 2021-2027 г. (1074 милиарда евро) и плана за възстановяване на икономиките на държавите членки от кризата с Ковид-19 (750 милиарда евро).

Европейският парламент и Германия, която преговаря от името на 27-те, се споразумяха в четвъртък да не се изплащат пари по европрограми на държавите, които не спазват върховенството на закона.

Според mandiner.hu унгарският премиер Виктор Орбан е казал, че "предлаганият санкционен механизъм се основава на неясни правни определения", които отварят възможност за "политически злоупотреби".

Преди няколко дни - ден след споразумението, Орбан каза пред унгарски медии, че "точно в момента няма време за дискусия по върховенството на закона". По-важното е страните, засегнати от коронавирусната криза, да получат бързо средства от европейския бюджет и сумите за икономическо възстановяване.

За да бъде приет, бюджетът на ЕС трябва да получи зелена светлина от Европарламента и да бъде приет единодушно от всички държави членки.

Не само Унгария е недоволната от "съмнителните критерии" за мерките

Бюджетът на ЕС да бъде защитен, когато се установи, че нарушенията на принципите на върховенството на правото в някоя държава от Общността засягат или може да засегнат правилното управление на общия бюджет или защитата на европейските финансови интереси по достатъчно пряк начин - такъв е договореният текст в споразумението. Унгария разкритикува остро ЕК и след доклада й за върховенството на закона.

Новата мярка обхваща всички бюджетни разходи и се предвижда да бъде прилагана не само в случаи на корупция и измами, а и при незачитане на основните ценности на ЕС.

В недоволството Виктор Орбан получи подкрепа от полския премиер Матеуш Моравецки, чиято страна също е обвинявана в нарушаване на върховенството на закона, дори на европейските ценности. На пресконференция във Варшава на 6 ноември (в дена на изразеното недоволство от унгарския му колега), Моравецки, обяви за неприемливо да се поставят преводите от бюджета в зависимост от "идеите (на Европейската комисия или на други страни членки) как функционира полската държава и как функционират независимите полски институции". ЕК не може да решава произволно да не изплаща европейски средства, базирайки се на "съмнителни критерии", подчерта полският премиер.

Унгария осъди и изборите в САЩ, като ги определи като "фалшифицирани".

Още по темата

Някой смята ли изобщо още БХК за правозащитници?

Предишна новина

Уреждат изплащането на вноски от втория пенсионен стълб с нови промени в КСО

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.