Започна 9-годишният мандат на Павлина Панова, Надежда Джелепова, Красимир Влахов и проф. Атанас Семов

Започна 9-годишният мандат на Павлина Панова, Надежда Джелепова, Красимир Влахов и проф. Атанас Семов
Новите конституционни съдии положиха клетва, снимки: БГНЕС

Павлина Панова, Надежда Джелепова, Красимир Влахов и проф. Атанас Семов положиха клетва като конституционни съдии на тържествена церемония. Тя се проведе в присъствието на президента Румен Радев, на председателя на парламента Цвета Караянчева, председателите на върховните съдилища, останалите членове на Конституционния съд, начело с неговия председател Борис Велчев.

Конституционният съд се състои от 12 съдии, една трета от които се избират от Народното събрание, една трета се назначават от президента, а една трета се избират на общо събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Мандатът на съдиите от Конституционния съд е 9 години. Те не могат да се избират повторно на тази длъжност. Съставът на Конституционния съд се обновява през три години от всяка квота по ред, определен със закон. Членовете на Конституционния съд се ползват с имунитета на народните представители. 

Наложих вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти след полагането на клетва на новите конституционни съдии. "С това давам възможност на парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавят сроковете за приемане на бюджет 2019 г.", каза още Радев. На въпрос дали приема среща с ГЕРБ за предложенията на управляващите за застраховка "Гражданска отговорност", държавният глава заяви: "Първо, ако искат да обяснят нещо на някого, трябва да бъде обяснено на българския народ. По Конституция президентът стои в края на законотворческия процес. И аз активно участвам в него".

Държавният глава не е получил предварителния доклад на ЕК по мониторинговия механизъм. Като гражданин знам за нашата правосъдна система повече, отколкото един доклад от Брюксел, коментира обаче Радев.

Във връзка с призива за вето върху Закона на публичност на медиите, внесен от депутати от ДПС, президентът не даде категоричен отговор, но уточни: "Без прозрачност и свобода на медиите не може да имаме и ефективна антикорупционна политика. Това е изключително важно условие". По-късно се разбра, че държавният глава е издал указ за обнародването на закона и той вече е публикуван в Държавен вестник.

Президентът съзря политически мотив в подновяването на прокурорската проверка срещу излъчения от него нов конституционен съдия Атанас Семов. "Не съм изненадан, че се правят опити да бъде съживена една отдавна приключила прокурорска проверка. Това ми дава основание да смятам, че целта е политическа", каза президентът Радев и добави, че проверката е приключила 2016 г. "Защо се възбужда няколко дни, след като е обявена моята номинация?", попита държавният глава. На въпрос дали искането на прокуратурата за проверка на проф. Семов е изцяло политически обосновано, държавният глава коментира: "Нямам засега друго обяснение". 

Биографични справки на новите конституционни съдии:

 

Павлина Панова е родена на 12 февруари 1967 г. в град Грамада, област Видин. Завършила е право в СУ "Св. Климент Охридски" през 1992 г. Започва работа като прокурор в Софийската районна прокуратура. През 1994 г. е назначена в Софийския районен съд, а от април 1998 г. става съдия в Софийския градски съд. От 2001 г. до 2007 г. работи в Софийския апелативен съд, като от април 2007 г. става съдия във Върховния касационен съд. Специализирала е в "Т.М.С Ассер Институт" в Хага. Преминала е специализиран курс на обучение по право на ЕС в Германия и в Европейския институт за публична администрация в Люксембург. Има специализации в Дания, Полша и Франция. През 2004 г. става доктор по право в СУ "Св. Климент Охридски". От 2007 г. е магистър по право на Европейския съюз и член-национален представител на България в Евроджъст. Автор е на множество статии, съавтор е в сборници и монографии. От началото на 2009 г. е съдия ad hoc в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Владее английски и руски език. 

 

Надежда Дежлепова е с над 34 години юридически стаж, 17 години от които са във Върховния административен съд. Била е зам.-председател на Софийски окръжен съд и районен съдия, както и председател на Районен съд – Елин Пелин. Завършила е Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Право".

 

Красимир Влахов е роден на 24 септември 1972 г. в град Плевен, завършил е юридическото си образование в СУ "Св. Климент Охридски". Влахов е един от най-уважаваните български юристи с над 20-годишен съдийски стаж. Професионалният му път започва през 1996 г. като младши съдия, а през октомври 1997 г. е назначен за съдия в Софийския районен съд, където по-късно става негов заместник-председател. През 2004 г. е командирован във Върховния касационен съд, а през 2008 г. е избран за председател на Софийския районен съд. През 2012 г. Влахов е назначен за заместник-председател на Върховния касационен съд, а от 20 февруари 2018 г. до 5 октомври заема длъжността съдия във Върховния касационен съд. Към 2009 г. е член на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България, както и в Съюза на учените в България. Влахов преподава Гражданско право и процес в Националния институт по правосъдието. Хоноруван преподавател е в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Авторе на помагало по ГПП и по новия ГПК. Влахов бе избран от парламента със 127 гласа "За" и 55 въздържали се. 

 

Проф. Атанас Семов е роден на 23 март 1970 г. в София. Завършил е Националната гимназия по древни езици и култури и Софийския университет "Св. Климент Охридски. Проф. Семов има над 20 години юридически стаж, доказана компетентност в областта на правото на Европейския съюз и признат авторитет в България и чужбина. Атанас Семов е професор по право на Европейския съюз и ръководител на Международната магистърска програма по право на Европейския съюз в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 2012 г. е удостоен от Европейската комисия с титлата "Жан Моне професор" за неговите трудове относно съдебната система на Европейския съюз. Провежда лекционни курсове в редица европейски университети. Проф. Атанас Семов е автор на 12 книги и над 70 научни публикации в български и чуждестранни издания. През 2003 г. участва като експерт в Комисията за изменение на Конституцията, сформирана в 39-то Народно събрание. В периода 2009- 2010 г. проф. Семов е заместник-председател на 41-то Народно събрание. От 2017 г. е член на Правния съвет при президента на Република България. Владее френски, английски и руски език. Семеен, с две деца. 

Още по темата

Галина Захарова е новият зам.-председател на ВКС

Предишна новина

Съдийската колегия повиши в ранг седем магистрати

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  . | нерегистриран
  7
  -2

  Жалки упс жалко!

 2. 9
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 8
  . | нерегистриран
  11
  -5

  Що не сте написали кой набор е Надето, тя може и да не изкара 9 години, май след 3-4 ще трябва да се пенсионира.....хихихихи

 4. 7
  Дръндорков | нерегистриран
  11
  -18

  Успешен мандат на колегите! По отношение на злобата в сайта - кучетата си лаят, керванът си върви :) До скоро.

 5. 6
  ************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 5
  КС | нерегистриран
  28
  -6

  Девет години с огромни заплати с натовареност по 1 дело на година. Ало Калпакчиев,измисли им система за натовареност.

 7. 4
  Анти-Радев | нерегистриран
  17
  -25

  Радвам се, че още една мижитурка отиде в КС, благодарение на схемите на червения трол, който активно се намесва в законодателството, управлението, и дори в съдебната система.

  Нахалството на Градев е безгранично, гьонсуратлъкът му - също!

 8. 3
  не-стандарт | нерегистриран
  15
  -19

  Радвам се, че злонамерените схеми не победиха НОРМАЛНОТО!

  Да кажем сбогом на вестници и на инсинуирани "проверки".

  Доста колеги бяха потърпевши от изнудване и принуда!

  Честито, професор Семов! На добър час, от сърце!

 9. 2
  не-стандарт | нерегистриран
  13
  -17

  Радвам се, че злонамерените схеми не победиха НОРМАЛНОТО!

  Да кажем сбогом на вестници и на инсинуирани "проверки".

  Доста колеги бяха потърпевши от изнудване и принуда!

  Честито, професор Семов! На добър час, от сърце!

 10. 1
  не-стандарт | нерегистриран
  11
  -21

  Радвам се, че злонамерените схеми не победиха НОРМАЛНОТО!

  Да кажем сбогом на вестници и на инсинуирани "проверки".

  Доста колеги бяха потърпевши от изнудване и принуда!

  Честито, професор Семов! На добър час, от сърце!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.