Започна делото за рухналата сграда на "Алабин", затрупала две момичета

Започна делото за рухналата сграда на "Алабин", затрупала две момичета
Подсъдимият Георги Кирчев преди днешното заседание. Снимка: БГНЕС

Десет години след трагичния инцидент на столичната улица "Алабин", при който стара сграда рухна и затрупа в автомобил 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова, делото най-после започна в съда.

Подсъдими за причинената смърт на двете момичета са собственикът на сградата Георги Кирчев, който е управител на фирма "Хрисома", инженер Петър Петров, който контролирал ремонта на сградата, Николай Симеонов - управител на "А3-Архитектура и изпълнение" и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ "Медия Манчо".

Антонов обаче от години е в чужбина и делото срещу него върви задочно, а на днешното заседание стана ясно, че той би могъл да даде отговори затова дали са събаряни стени на сградата, за да се стигне до срутването. Обяснения днес даде само архитектът Николай Симеонов, който обясни, че фирмата му имала договор с "Хрисома".

"Знаем, че има възложено проектиране, но не от мен и за тази цел сградата трябваше да бъде почистена", обясни Симеонов, цитиран от БГНЕС. Той бе категоричен, че в деня на срутването не е извършван никакъв демонтаж, но призна за сваляне на мазилки по стените, което било част от договора, който той пък подписал със строителната фирма на Манчо Антонов. Симеонов подчерта, че не е възлагал да бъдат премахвани тухлени стени в сградата. "Никъде никой не е възлагал събаряне на носещи стени", каза подсъдимият.

Майката на едно от загиналите момичета припомни, че е имало свидетел, който преди девет години е разказал, че по сградата са били събаряни стени и затова се е срутила, но по-късно се отказал от показанията си. Става дума за Николай Александров, който е участвал в разчистването на сградата и беше заявил в разпит пред съдия, че с други работници са получили нареждане лично от Кирчев да изкъртят носещите колони.

По време на многогодишното разследване експерти също даваха заключение, че срутването е настъпило заради отстраняване на мазилки, демонтаж на дървено дюшеме и дограми, каси на врати, но най-вече заради премахване на вътрешни преградни стени.

Въпреки това, дълго време делото не можеше да стигне до съда, като веднъж дори беше прекратено, но постановлението беше отменено от съда. В края на 2014 г. наблюдаващият прокурор свали обвиненията само от собственика Кирчев, след като беше преценил, че не е извършил нищо, с което да е причинил смъртта на двете момичета. Това постановление също беше отменено от съда, който беше категоричен, че няколко експертизи доказват връзката между възложените от Кирчев строително-ремонтни дейности и срутването на сградата.

Тогава съдия Атанас Атанасов от Софийския градски съд изрично посочи, че разследващите не са проявили необходимата активност за проверка на показанията на свидетеля Николай Александров, нито за установяване състоянието на сградата, непосредствено преди срутването ѝ.

Още по темата

Съдийската колегия не пожела да пита главния прокурор за забавени разследвания срещу магистрати

Предишна новина

Указания на ВКС за произнасяне по мерките за неотклонение стигнаха до Люксембург

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Мечо Кух | нерегистриран
  1
  0

  Нищо не разбирам вече... Нали Иван Костов беше виновен?

 2. 2
  x | нерегистриран
  0
  0

  Какво става с давността за преследване??!

 3. 1
  Кукиша | нерегистриран
  1
  0

  Ако не излезе виновен за срутването липсващия подсъдим те пък на!

  Който го няма е виновен за всичко по нашенско неписано правило.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.