Започна новият мандат на медиаторите към Окръжен съд – Варна

Започна новият мандат на медиаторите към Окръжен съд – Варна
Шестнадесет обучени медиатори  ще помагат на страни с неприключили съдебни дела, снимка:Окръжен съд – Варна

Започна новият мандат на медиаторите Центъра по медиация към съдебния район на Окръжен съд – Варна, съобщиха от съда.

Шестнадесет обучени медиатори ще помагат на страни с неприключили съдебни дела да разрешават доброволно спорове си. Мандатът е тригодишен, като кандидатите са приели принципите на работа на Центъра да работят безвъзмездно и доброволно. Те ще са в помощ на страните, които имат заведени граждански, частни-наказателни и търговски дела в районните съдилища във Варна, Девня и Провадия или във Варненския окръжен съд. Процедурата по медиация за съдебни спорове е безплатна.

Новия мандат на медиаторите започва на същата дата, на която преди четири години беше създаден Центъра във Варна – 11 ноември 2015 г. Председателите на Окръжен и Районен съд – Варна Марин Маринов и Ерна Якова са пожелали успех и много доброволно разрешени спорове. Те са подчертали, че и занапред разчитат много на тяхната ангажираност и всеотдайност, за да може все повече хора да изберат медиацията пред срещата в съда. Споделено е било, че се очакват законодателни промени, които предвиждат провеждането на тази процедура да се извършва преди завеждането на дела в съда. 

Ръководителите на двете съдилища са отличили с благодарствени грамоти медиаторите, които са работили активно за Центъра през последните години и сега са били одобрени да продължат да работят за него.

"Искам да благодаря за медиаторите, с чиято подкрепа успяхме да сложим началото на този алтернативен способ за разрешаване на спорове във Варна. Без тяхната готовност абсолютно безвъзмездно да помагат на страните с висящи дела нямаше да бъде възможно да превърнем Центъра в един от най- успешните и добре развити в страната, и да се превърнем в модел за много други центрове", заявил е съдия Марин Маринов.

Традиционно през тази седмица ще се проведат серия събития във Варна, обединени под наслов "Дни на медиацията", с цел разясняване и популяризиране на предимствата на този алтернативен способ за постигане на спогодби, които става все по-популярен дори сред децата в училище. Тази година, за втори път се провежда състезание по медиация за ученици, като се очаква най-добрите сред тях да бъдат наградени на 13 ноември 2019г., когато ще бъде представено и развитието на медиацията през 2019г.                                          

Централизирано случайно разпределение на заповедните дела между всички районни съдии в България

Предишна новина

Атанаска Дишева е притеснена след изказаната си критична позиция за Гешев

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.