Евгени Иванов, кандидат за член на ВСС: Вярвам, че авторитетът и доверието в Съдебната власт не се полагат по право, а трябва да се заслужат

Евгени Иванов, кандидат за член на ВСС: Вярвам, че авторитетът и доверието в Съдебната власт не се полагат по право, а трябва да се заслужат
Евгени Иванов, кандидат за член на ВСС, снимки: "Правен свят"

“Oт изĸлючитeлнa вaжнocт зa вceĸи oт нac e, чe ĸaтo пpoĸypopи мoжeм дa избepeм пpeдcтaвитeл, ĸoйтo дa oтcтoявa нaшитe интepecи. Избopът e oт cъщecтвeнo знaчниe в мoмeнтa, в ĸoйтo ΠPБ oтнoвo тpябвa дa oтcтoявa cвoятa нeзaвиcимocт и тo нe c oглeд интepecитe нa пpoĸypopитe, a нa бългapcĸитe гpaждaни и oбщecтвo. Haдявaм ce днec дa пoлyчитe oт ĸaндидaтa oтгoвopи нa вcичĸи интepecyвaщи ви въпpocи. Πoжeлaвaм ви пoлзoтвopнa диcĸycия“. С тези думи главният прокурор Иван Гешев откри Общото събрание на прокурорите за избор на нов член на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Първоначално обявеният час за събранието бе 10:00 ч., но липса на кворум го отложи с 1 час. Събранието продължи в 11:00 часа. До избора на нов член на ВСС се стигна, след като Даниела Машева напусна кадровия орган и стана зам.-главен прокурор. Кандидатът в процедурата е един - Евгени Иванов Иванов - прокурор във Военно-апелативна прокуратура. След изявлението на главния прокурор, Общото събрание, с 305 гласа "за", 2 "против" и 1 "въздържал се" избра прокурор Виктор Малинов от Върховната административна прокуратура (ВАП) за председател на събранието.

В представянето си пред Общото събрание Евгени Иванов беше доста емоционален и увери колегите си, че ще продължи да се бори за независимостта на прокуратурата.

“ Kогато в залата са толкова много колеги и приятели, аз мога да изпитвам само едно - респект и уважение. Благодаря, че отделихте от времето си, за да дойдете тук. За мен това означава много, благодаря за доверието и искам да ви уверя, че предложението, с което моята кандидатура бе издигната, за мен е израз на висока оценка от колегите, заради което приех номинацията за кандидат за изборен член на Висшия съдебен съвет от прокурорската квота. Вярвам, че авторитетът и доверието в Съдебната власт не се полагат по право, а трябва да се заслужат както доверието на обществото, така и на всеки един магистрат. Вярвам, че отстояването на независимостта на прокуратурата като част от Съдебната система в нашата страна ще преодолее рисковете от нарушаване на върховенството на закона в една правова държава, а България е правова държава и ще продължи да бъде правова държава защото ни има нас магистратите. Във времена, като днешните, българската прокуратура ще продължи да показва воля, твърдост и непримиримост към опитите за намеса в независимостта ни. Вярвам, че прокурорите ще съхранят себе си и ще продължат да вършат достойно ежедневно работата си, в услуга на гражданите и интересите на обществото”, започна изложението си пред Общото събрание кандидтът Евгени Иванов.

“Няма да приема никога за нормални тези идеи, че прокруатурата, извън съдебната власт ще бъде по-независима. Това е толкова несъстоятелно твърдение, че дори не е нужно да се излагат аргументи, за да бъде оборено. Институционалната независимост се гарантира най-добре на законово ниво, а нашата институционална независимост е гарантирана на най-високо ниво в една правова държава, а именно – чрез Конституцията”, допълни кандидатът.

“По делата им ще ги познаете – е написано в най-старата книга. Няма да жаля сили и време, за да заслужа доверието на колегите от ВСС и в прокуратурата”, завърши Иванов, като отново благодари на колегите си за присъствието.

Във времето за въпроси към кандидата бе зададен въпрос дали при атака срещу прокурори от обвиняеми и подсъдими лица, както и от медии, той би се ангажирал лично със защита на дадения прокурор или следовател, а Иванов отговори категорично: “да”.Мисля си, че освен обща реакция от Прокурорската колегия на ВСС, добре би било да се получава и една своевременна, ясна и точна подкрепа и от конкретен член на ВСС. Колегите във ВСС са прокурори и следователи и е съвсем нормално да показват подкрепа”, отговори Иванов. Освен това той декларира, че дори да бъде избран за член на ВСС, не би спрял да се среща със свои колеги и да общува с тях относно техните професионални трудности.

Той бе попитан и относно призива на съдията от СГС Емил Дечев към прокурорите да не гласуват по време на Общото събрание за номинирания кандидат. “Този призив не бих желал да коментирам, защото аз съм убеден, че това не е мнението и отношението на колегите съдии или поне на огромната част от тях. А иначе, мога да кажа за себе си нещо – аз никога не бих си позволил да давам съвет и препоръка на другите съсловия на магистратите как те да избират своите представители във ВСС. Разсъждавах на тази тема и си мисля, че подобен призив ще има точно обратен ефект на това, което този, който го е направил, е вложил като смисъл”, отговори Иванов.

“Независимостта, честта и достойнството трябва непрекъснато да се защитават. Прокурорската професия е благородна професия, но е неблагодарна към тези, които я изпълняват. Надявам се да дойде ден, в който нашата професия ще бъде благодарна. Носете с чест и достойнство това бреме. Въпреки всички хули и тъмни облаци, които се вихрят около нас, малкото удовлетворение от свършената работа ни дава сили”, завърши кандидатът.

Втората събота – 26 септември 2020 година събранието ще се проведе от 8 ч. в Съдебната палата. Дневният ред предвижда следните две точки: провеждане на избор на членове на Висшия съдебен съвет от прокурорите в съответствие с процедурата по чл. 32-37 от Правилата за провеждане на избори за членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите и обявяване на решението на избирателната комисия за резултати от избора.

 

Протестиращите вече искат оставката и на Цвета Караянчева

Предишна новина

„Комсед“: Прекият ни конкурент „Хиполенд“ ни атакува с фалшиви новини

Следваща новина

Коментари

30 Коментара

 1. 30
  Re: | нерегистриран
  3
  -1
  До коментар #29 от "Damnatio memoriae | нерегистриран":
  Член 128
  Съдиите и съдебните заседатели са изборни. Те могат да бъдат отзовани и преди срока, за който са избрани.

  PS. ТОВА Е ВОЛЯТА НА НАРОДА. ТОВА РЕШИ СУВЕРЕНЪТ НА 17 МАЙ 1971 ГОДИНА И В РЕШЕНИЕТО МУ НЯМА НИЩО КОМУНИСТИЧЕСКО, КАПИТАЛИСТИЧЕСКО ИЛИ ПОЛИТЧЕСКО. ИЗБОРНИ СА СЪДИИТЕ В ПОЛОВИН ЕВРОПА И В САЩ. НО, ДР. ЛУКАНОВ И С-ИЕ РЕШИХА ДРУГО И ВИ ГО ОПАКОВАХА БУДАЛИ НА АГЕНТ БУДА И СЕГА ПРОСТО СИ ВЪОБРАЗЯВАТЕ, ЧЕ ИМАТЕ ПРАВОСЪДИЕ. И НЯМА ДА ИМАТЕ ДОКАТО НЕ ЗАЛЕГНЕ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ В НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ, С ТАЗИ РАЗЛИКА ДА ЗАСЕГНЕ И ПРОКУРОРИТЕ И ДА ВЪВЕДЕ МАНДАТНОСТ!

  И др. Луканов е "помислил" за народа:

  КОНСТИТУЦИЯ

  Глава първа
  ОСНОВНИ НАЧАЛА

  Чл. 1.
  (1) България е република с парламентарно управление.
  (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
  (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

  ...

  Чл. 42. (2) Организацията и редът за произвеждане на избори и референдуми се определят със закон.

  Със закон! Така че, чл. 158, т. 1 не важи при положението на основното начало на чл. 1 и др. Луканов и с-ие са мъртви.

 2. 29
  Damnatio memoriae | нерегистриран
  5
  -2
  До коментар #2 от "Само минавам | нерегистриран":
  А спомняте ли си 16 май 1971, а? Така ще премине и вашата слава на несменяеми и доживотни. Другото си го знаете.

  Член 128
  Съдиите и съдебните заседатели са изборни. Те могат да бъдат отзовани и преди срока, за който са избрани.

  PS. ТОВА Е ВОЛЯТА НА НАРОДА. ТОВА РЕШИ СУВЕРЕНЪТ НА 17 МАЙ 1971 ГОДИНА И В РЕШЕНИЕТО МУ НЯМА НИЩО КОМУНИСТИЧЕСКО, КАПИТАЛИСТИЧЕСКО ИЛИ ПОЛИТЧЕСКО. ИЗБОРНИ СА СЪДИИТЕ В ПОЛОВИН ЕВРОПА И В САЩ. НО, ДР. ЛУКАНОВ И С-ИЕ РЕШИХА ДРУГО И ВИ ГО ОПАКОВАХА БУДАЛИ НА АГЕНТ БУДА И СЕГА ПРОСТО СИ ВЪОБРАЗЯВАТЕ, ЧЕ ИМАТЕ ПРАВОСЪДИЕ. И НЯМА ДА ИМАТЕ ДОКАТО НЕ ЗАЛЕГНЕ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ В НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ, С ТАЗИ РАЗЛИКА ДА ЗАСЕГНЕ И ПРОКУРОРИТЕ И ДА ВЪВЕДЕ МАНДАТНОСТ!

 3. 28
  Топорков | нерегистриран
  1
  -3

  Вече не помня в кой клас се учеше използването на главна буква, ма не е лошо да го повторите...

 4. 27
  123 | нерегистриран
  2
  -8

  Мунчо, такива като теб депутати, президент и кмет не могат да изберат пък камо ли съдии и прокурори

 5. 26
  **************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 25
  Данаил Кирилов | нерегистриран
  27
  -6

  Крайно време е да се забрани със ЗСВ в прокурорската колегия да се избират завършили СУ. Само редовна форма, понеже моята приятелка Цецка е задочничка.

 7. 24
  *********************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 23
  Милко Балев | нерегистриран
  10
  -10
  До коментар #8 от "Пенчо Кубадински | нерегистриран":
  Винаги самозабравянето води до последващи печални резултати в контекста на Чл. 1.

  Каквото каже Партията- с главно "П"- това ще бъде .Ако трябва- ще се трие, ще се избере човек не от военното окръжие, но от военно поделение, ако трябва - ще се избере някой, който не знае и български. Всичко може- на този свят, другари! Партията казва кое е правилно. Нали помните, другари, какво казваше партийният поет Хр. Радевски?

 9. 22
  Мирча Кришан | нерегистриран
  19
  -39

  Значи проблемът не е, че кандидата не става за нищо и е завършил АОНСУ, а че не е от партията на Бойкикев.

 10. 21
  До Мечтателя | нерегистриран
  16
  -14

  Всички прокурори И СЪДИИ - изборни и мандатни. Всички знаем откъде са ви кинтите. Съдиите и те кат прокурори. Даже по-зле.

 11. 20
  ********************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 19
  ********************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 18
  RRR | нерегистриран
  25
  -9

  С такава последна атестация е срамно дори да си мислиш за ВСС.Не, че сегашните са цвете.Как ще ми решава проблемите човек/хора влизали в зала и писали ОА няколко пъти в годината, особено пък шапките.

 14. 17
  ДО РАЗМЕЧТАЛИТЕ СЕ: | нерегистриран
  12
  -21

  ДО ТОЗИ МОМЕНТ НЕ СЪМ ЧУВАЛ НЯКОЙ КАНДИДАТ ЗА ВСС ИЛИ ИНСПЕКТОР ДА КАЗВА, ЧЕ ЩЕ РАБОТИ В ИНТЕРЕС НА ОБЩЕСТВОТО И ТОВА ВКЛЮЧВА ДА СЕ СЛЕДИ ДОКОЛКО ПРОКУРОРИТЕ И СЪДИИТЕ(ЧРЕЗ АТЕСТИРАНЕ) В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СВОЯТА СЛУЖБА СА СПАЗИЛИ ПРОЦЕСУАЛНИЯ РЕД И С ДЕЙСТВИЯТА СИ НЕ ПРЕПЯТСТВАТ ОТДЕЛНИ ЧЛЕНОВЕ НА ОБЩЕСТВОТО ЗА СВОБОДНА ИНИЦИАТИВА И ДЕЙСТВИЯТА ОСОБЕНО НА ПРОКУРОРИТЕ НЯМА ДА НАДХВЪРЛЯ НЕОБХОДИМОТО. ПРИМЕР МОЖЕ ДА СИ НАБАВИТЕ ОТ РАБОТАТА НА СААКАШВИЛИ – НАЙ-ДОБРИЯ РЕФОРМАТОР В СВЕТА.
  ДЕПУТАТИТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНО СЪС СВОЯТА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ СПОМАГАТ ПРОКУРОРИ, СЪДИИ И ИНСПЕКТОРИ ДА СИ ВЯРВАТ В ПОВЕЧЕ. БЕШЕ ПРЕДЛОЖЕНО: СЪДЕБЕН СЪВЕТ НА ПРОКУРОРИТЕ ))) ДА СЕ СМЕЕ ЛИ ЧОВЕК ИЛИ ДА РЕВЕ С ГЛАС. А КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА ДА Е: СЪВЕТ НА ПРОКУРОРИТЕ. КАКВА РАБОТА ИМА ДУМАТА „СЪДЕБЕН“ ПРИ ПРОКУРОРИТЕ.
  НИТО ЕДИН НЯМА СМЕЛОСТ ДА ИЗЛОЖИ КАК РАБОТЯТ ПРОКУРАТУРИТЕ, КОИТО СА КЪМ ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ. ВСИЧКИ ВРЕЩЯТ КАТО „ПОПАРЕНИ‘ ДА НЕ ГИ ВКАРАТ В ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ.
  АЗ НАМИРАМ, ЧЕ ПО ПРИМЕРА НА ДОСТА ЕВРОПЕЙСКИ ПРОКУРАТУРИ И ПЕТДЕСЕТТЕ ЩАТСКИ – ПРОКУРАТУРАТА ТРЯБВА ДА Е ... В ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ.
  СЕГА ЕДНА ПОДРОБНОСТ: АКО ПРИМЕРНО ПРИ НАМЕРЕНО ОСНОВАНИЕ МИНИСТЪР ДА Е ИЗВЪРШИЛ ПРЕСТЪПНО ДЕЙСТВИЕ ПО СЛУЖБА И ТОВА СЕ ОТРАЗЯВА ВЪРХУ ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ, ОТКЪДЕТО ДА СЛЕДВА, ЧЕ ВСЕКИ ОКРЪЖЕН ПРОКУРОР ДА МОЖЕ ДА ОБРАЗУВА ПРОВЕРКА И НАКАЗАТЕЛНО ПРОИЗВОДСТВО. ПРИМЕРНО ОТ ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ... СИЛИСТРА. АКО ИМА СЕЗИРАНЕ В ДРУГ РАЙОН - ПЪРВИЯТ ПРОДЪЖАВА РАЗСЛЕДВАНЕТО.
  ТАКА В ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ И/ИЛИ ДЕПУТАТИТЕ НЯМА ДА ЗНАЯТ ОТКЪДЕ ДА ОЧАКВАТ ....“ИЗНЕНАДА“.
  МИНИСТЪРЪТ НА ПРАВОСЪДИТЕ И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР МОЖЕ ДА ИЗДАВАТ УКАЗАНИЯ СПОРЕД ЗАКОНА САМО В ПИСМЕНА ФОРМА. ДА СЕ ИЗВЪРШВАТ ПРОВЕРКИ ЧРЕЗ ИНСПЕКТОРАТА НА МП И ПРИ ОСНОВАНИЕ ДА ПОСТАВИ ПРЕД ВЪРХОВЦЕН СЪД ИСКАНЕ ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ ЧРЕЗ ПРЕСКАЧАЩА ИНСТАНЦИЯ. СЕДЯНКИ НА ... ПОЛЯНКИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАБРАВЕНИ.
  ВСИЧКО ПО-ГОРЕ ЩЕ ДОКАЖЕ КОЛКО МНОГО ПРОКУРОРИ ЩЕ СЕ ОТКАЖАТ САМИ ОТ ЗАЕМАНИТЕ ПОЗИЦИИ.
  „ОНАЯ“, КОЯТО СЕ ОПИТА ДА ФОРМИРА ФАКТ ЗА „ПРЪСКАЧКИТЕ“ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА ОТДАВНА ДА Е ЗАБРАВИЛА КЪДЕ Е РАБОТИЛА И ДА Е ЛИШЕНА ДЪЛЪГ ПЕРИОД ОТ УПРАЖНЯВАНЕ НА ЮРИДИЧЕСКА ПРОФЕСИЯ. ВМЕСТО ТОВА – БЕШЕ НАГРАДЕНА.
  НЕЕЕЕ – ДЪЛБОКА РЕФОРМА ПРИ ПЪРВА ВЪЗМОЖНОСТ.

 15. 16
  Това е сайт на триенето | нерегистриран
  23
  -4

  Създадаен да обслужва изтритите. Тук право няма. Но пък собственикът оправосъдява.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.