Започва делото за потопа в село Бисер

Започва делото за потопа в село Бисер
Село Бисер, 2012 година; снимка: БГНЕС

Започва делото за наводнението в харманлийското село Бисер на 6 февруари 2012 година. При потопа загинаха 8 души. Разпоредителното заседание ще се проведе на 29 януари 2021 година в Районният съд в Харманли. Подсъдима е бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова, а обвинението е на Районна прокуратура - Пловдив.

Според обвинителния акт, като длъжностно лице Узунова не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия, организиране разработването на областен план за защита при бедствия, съвместно с централната и местната власт. Вменява ѝ се още, че не е организирала и контролирала изпълнението на превантивни мерки за недопускане или намаляване на последиците от бедствия, не е осъществила необходимата организация и техническа експлоатация на язовир, не е осъществила поддръжка и ремонтно-възстановителни дейности на хидротехническото съоръжение.

Наводнението се случи на 6 февруари 2012 година, когато се скъса стената на язовир "Иваново" и висока вълна заля селото като причини освен човешките жертви и разрушения на десетки жилищни и стопански имоти.

Още по темата

Софийската адвокатура иска промени в ГПК и Закона за медиацията

Предишна новина

Изплащането на добавка към заплатата на хора с увреждания, при избрани от работодателя условия е дискриминация

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.