Започва изслушването на кандидатите за европейски делегирани прокурори

Започва изслушването на кандидатите за европейски делегирани прокурори

В сряда, 10 февруари 2021 година, започва изслушването на кандидатите за европейски делегирани прокурори, съобщиха от Висшия съдебен съвет (ВСС). 

В четири последователни дни – от 10 до 13 февруари, Прокурорската колегия на ВСС ще изслуша по азбучен ред допуснатите 35 магистрати, като процедурата ще протече по предварително определен график. 

На 10.02.2021 г. от 09.00 ч. ще бъдат изслушани кандидатите Анна Алексова - прокурор в СГП; Бисерка Стоянова - следовател в Национална следствена служба; Божидара Ганева-Димова - прокурор в СРП; Бойко Атанасов - следовател в Следствения отдел в СГП; Бойко Калфин - прокурор в ОП – Кюстендил.

Процедурата ще продължи от 14.00 ч. с кандидатите Венцислав Фердинандов - прокурор в Специализираната прокуратура; Вероника Трифонова - прокурор в СРП; Вихър Михайлов - следовател във Военно-окръжна прокуратура – София; Дарина Косева - прокурор в СРП и Десислав Цанев - следовател в Следствения отдел в СГП.

Съгласно Правилата за подбор на кандидати за европейски делегиран прокурор (Правилата), в рамките на 10 минути, магистратите ще представят кандидатурата и мотивите си за участие в процедурата, ще отговарят на поставените от членовете на Прокурорската колегия на ВСС въпроси, както и на тези постъпили по реда на чл. 11 от Правилата.

В рамките на изслушването се прави преценка за уменията и качествата на кандидатите съобразно техния практически опит в наказателното производство на финансови, данъчни, икономически престъпления, както и опит в международното сътрудничество по наказателно-правни въпроси; опит в провеждането на трансгранични разследвания предвид разписаните в Регламента правомощия за тясно сътрудничество и консултации с други европейски делегирани прокурори при такива разследвания; познаване на институционалната правна рамка на Европейския съюз, статут и функциониране на Европейската прокуратура.

Качествата на кандидатите ще бъдат преценявани и съобразно критериите за високи етични стандарти, почтеност и дисциплинираност, както и умения за комуникация и работа в екип.

След приключване на процедурата по изслушване, в събота - 13.02.2021 г., Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще подложи на отделно гласуване по азбучен ред всеки един от 35-те магистрати Всеки член на Колегията има право да гласува в подкрепа на повече от един кандидат, но не повече от броя на обявените 10 места за европейски делегирани прокурори от България.

Още по темата

Президентът пита КС дали може да се променя и отменя още необнародван закон

Предишна новина

Правото на глас и лишените от свобода

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Име | нерегистриран
    0
    0

    Щеше да е хубаво повече публичност на процедурата. Качването на документите е добър напредък, но Португалия например при избора за европейски прокурор стриймваше на живо, а записите са за постоянно достъпни на сайта на тяхното МП.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.