Връщат задължителните маски в закрити пространства

Връщат задължителните маски в закрити пространства
снимка: freepik.com

Глобяват ГЕРБ и БСП за неспазване на мерки срещу COVID-19

Актове за неспазване на мерките срещу коронавируса ще бъдат съставени на ГЕРБ и БСП, заяви държавният главен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„За да не бъдем обвинявани, че правим някакъв подборен контрол, решението - и на министъра, и на РЗИ, е да ги глобим с максималната сума от 3000 лв. затова, че са допуснали масови събирания на много хора на закрито без спазване на отстояние и носене на маски. В резултат на това имаме заразени хора", уточни още д-р Кунчев.

По думите му акт ще съставен и Националния стадион „Васил Левски” поради това, че не са били изпълнени изискванията. "Макар, че формално беше спазен процентът, който трябва да е максимално зает, всички хора се струпаха на едно място – подскачаха и се целуваха", каза още държавният главен инспектор.

От 00:00 часа на 23 юни 2020 година се връща задължителното носене на предпазни маски и шлемове в закрити обществени места - магазини, нощни заведение, кина и театри. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг след среща с премиера Бойко Борисов и представители на Националния оперативен щаб, проведена във връзка с ръста на заболелите от COVID-19 у нас. 

"Всички мероприятия на закрито да бъдат организирани при пълняемост до 50% от капацитета на залата, като задължително се носят маски и шленове и в нощни завдения, кина, театри", уточни още Ананиев.  

Здравният министър заяви още, че на закрити обществени места, магазини, търговски центрове и молове ще се следи за спазването на дистанция от 1.5 метра и също задължително носене на маски.

"Засилва се масовият контрол по спазване на всички мерки, както и на новите които се въвеждат, по отношение на задължителното носене на маски в обществения транспорт, учебни заведения и аптеки", каза още Ананиев.

До края на седмицата ще се вземе решение дали ще продължи извънредната епидемиологична обстановка в страната. 

За началото на масовия контрол за изпълнението на противоепидемичните мерки съобщиха малко по-рано днес и от правителствената информационна служба след работна среща в Министерски съвет (МС) . 

Министър-председателят Бойко Борисов свика на среща министъра на здравеопазването Кирил Ананиева, членовете на Националния оперативен щаб Ангел Кунчев и Тодор Кантарджиев, директора на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев, изпълнителния директор на Александровска болница Костадин Ангелов и изпълнителния директор на Университетската акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” Иван Костов.

В рамките на разговора бяха обсъдени данните относно разпространението на новия вирус. На премиера Борисов беше докладвано, че обстановката се следи изключително внимателно. Министър-председателят Борисов за пореден път изтъкна, че опасността от COVID-19 не е отминала и че за борбата срещу коронавируса от най-голямо значение и към момента продължава да бъде спазването на физическа дистанция, дисциплина и стриктна дезинфекция.

снимки: Министерски съвет

Още по темата

ВАП иска от КЕВР наказание за "Топлофикация – Перник"

Предишна новина

Георги Чолаков проверява как неподписано решение на състав на ВАС попадна в ръцете на секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.