Заради Иванчева и Петрова Лозан Панов атакува и четирима прокурори

Заради Иванчева и Петрова Лозан Панов атакува и четирима прокурори
Лозан Панов

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов предприе поредно действие в защита на подсъдимите за получаването на подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Панов ползва формален повод, за да подложи на атака четирима прокурори – и. ф. административен ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров, и. ф. административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Николай Найденов, прокурор при Върховната касационна прокуратура Илиян Рангелов и прокурор при Апелативната специализирана прокуратура Тихомир Стоев.
 
Панов е сезирал Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) с искане за изразяване на становище по писмо, подписано на 29 ноември 2018 г. от четиримата обвинители, в което те се противопоставят на извънредна проверка на решение на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), с което по-рано бе отменено пускането под "домашен арест" на отстранената кметица на "Младост" и нейната бивша заместничка. Тогава Панов прати "шпиц-команда" от трима върховни съдии, които да проверяват колегите си от апелативния спецсъд.
 
В деня на извършване на проверката – 29.11.2018 г., в писмо до АСНС, изпратено от и. ф. административни ръководители на Специализираната прокуратура и на Апелативната специализирана прокуратура (АСП), прокурор при ВКП и прокурор при АСП, се предлага н.о.х.д. № 2617/2018 г. да не бъде предоставяно на проверяващите съдии от Върховния касационен съд, съобщават от пресслужбата на ВКС. "За такова предложение не само липсва правно основание. То представлява недопустим опит за институционално въздействие върху съда, нарушаване на конституционно установения баланс на държавната власт и върховенството на закона, груба намеса в съдебната независимост. Не на последно място целта му е опит да се осуети образувана по надлежния ред проверка на АСНС. В своите Стандарти за независимостта на съдебната власт Висшият съдебен съвет посочва, че независимостта е основна ценност на съдебната власт, предпоставка за върховенството на закона и гаранция за справедлив процес. Тя трябва да се заслужи, отвоюва и охранява. Намирам, че това налага произнасянето на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет," твърди председателят на ВКС. От съда пропускат да уточнят, че въпреки писмото на четиримата прокурори материалите по делото срещу Иванчева, Петрова и посредника Петко Дюлгеров са били предоставени на проверяващата "шпиц-команда" от ВКС.
 
Очаквано проверката на "шпиц-командата" на Панов установи нарушения в решението на АСНС, което било взето при липсата на пълния протокол от заседанието на СНС, на което двете подсъдими бяха пуснати от ареста. Почти всички съдии от АСНС, начело с председателя Георги Ушев, обаче отхвърлиха констатациите и поискаха от ВСС да излезе със становище по поредната проверка, назначена от Панов, по делото срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров. Макар апелативните спецсъдии да не обявиха директно, че приемат намесата на ВКС като натиск върху работата им, Съдийската колегия към кадровия орган препрати на Инспектората към ВСС да установи дали Лозан Панов притиска магистрати по конретното дело.
 
Настоящото сезиране на Прокурорската колегия от страна на председателя на ВКС и най-вече това, че то се случва повече от един месец след като писмото на четиримата прокурори е станало публично достояние, има всички признаци на елементарен опит на Лозан Панов да защити себе си от евентуални негативни констатации, които проверката на ИВСС може да установи по действията му по "Делото Иванчева".
 
Неоспорим факт е, че след като на два пъти подлага на атака АСНС по конкретното дело, този път с действията си председателят на ВКС насочва и обслужващата го пропагандна машина, същата, с която се ползват и двете подсъдими, срещу действията на държавното обвинение и по-конкретно на Специализираната прокуратура, чиято работа през 2018 г. получи висока оценка в Мониторинговия доклад на Европейската комисия за България.
 

Още по темата

Ще провери ли Инспекторатът срещата на Панов с протежето на Цветан Василев?

Предишна новина

Обвиниха майката на Николай Банев за катастрофа

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 18
  | нерегистриран
  12
  -2

  Като гледам броя на липсващите коментари, явно медиите на Делян Пеевски са започнали, освен на оплюване, да залагат и на цензуриране на мнения, които не им харесват.

 2. 17
  | нерегистриран
  3
  -11

  Лозеееееее,как те отсрочиха три пъти от военна служба???Ще те питам до дупка,не ми пука че си шеф на съда.

 3. 16
  Дичо Христов | нерегистриран
  6
  -16

  Лозан отдавна е повече политик, отколкото съдия. В случая с Иванчева се цели спасяване на имиджа на онази малка прослойка зелени, ристювци, прокопита, и прочие, които твърдят, че са светци, ходещи по вода, а от действията на гравитиращата към техни структури Иванчева лъсва голата истина, че са същите крадливи типчета като другите.

 4. 15
  | нерегистриран
  14
  -1

  Не разбрахме, бияч на деца ли е прокурор Димитър Франтишек-Петров?

 5. 12
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 8
  | нерегистриран
  10
  -24

  Лозе,казармата?С каква диагноза я отърва на три комисии?

 7. 7
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 4
  N 1 | нерегистриран
  18
  -28

  Май не си в час как се случват нещата в държавицата, щом прокурорите са ти виновни! Фасадата е много тънка, не е трудно да надникнеш...

 9. 2
  Ankläger | нерегистриран
  11
  -15

  За Консерватор легис, чували ли сте, колега адвокат?! Докато някои юристи спят, други трябва да съблюдават.

 10. 1
  адвокат | нерегистриран
  41
  -25

  Не от вчера,прокуратурата се изживява като последна инстанция.И всичко тове е с ясната мисъл,че желаят да доминират над съда.Непрекъснато в съдебните зали ставам свидетел на такова поведение.И за съжаление, не малка част от съдиите показват,че се страхуват от прокурорите.Много малко са съдиите,които демонстрират професионално самочувствие,и липса на страх.Решението на проблема се изразява в изваждане на прокуратурата от съдебната власт.А конкретния случай е демонстрация на безцеремонност,процесуална наглост,и усещане за недосегаемост от страна на прокурорите.Но всичко има край.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.