Засега няма да се разширява кръгът на разглежданите дела и да се обявяват актове в извънредно положение

Засега няма да се разширява кръгът на разглежданите дела и да се обявяват актове в извънредно положение

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) взе решение да не разширява за момента кръга на делата, които ще бъдат разглеждани от органите на съдебната власт в условията на извънредно положение. Единствените, които бяха пропуснати от кадровиците да влязат в списъка на разглежданите производства, и бяха добавени във вторник, са тези по Глава 15 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) - за защитата срещу неоснователни действия или бездействия на администрацията.

Повод за обсъждането между кадровиците на темата за работата на органите на съдебната власт в извънредно положение са станали редица запитвания и сигнали до ВСС с въпроси относно организацията на дейността от адвокати, съдии и граждани.

Голяма част от заседанието бе посветена освен на кръга разглеждани дела и на вече известния проблем с обявяването на изписаните дела, за който алармираха в понеделник председателите на Софийски градски съд (СГС), Софийски районен съд (СРС) и Софийския апелативен съд (САС).

"Моето мнение е, че, ако колегите обявяват актовете си на първа и втора инстанция по наказателни дела, то в този момент ще започнат да текат процесуалните срокове за обжалване. За другите дела – това може да стане по електронен път. Но така, както е очертан проблемът от СРС, СГС и САС – можем да създадем предпоставка за разпространяване на вируса. Трябва да се внимава", посочи Цветинка Пашкунова, като припомни, че Съдийската колегия още на 16 март даде възможност на административните ръководители сами да преценяват дали и кога има необходимост определени дела да бъдат образувани.

"Няма пречка да се издават свидетелства за съдимост по електронен път, но представете си, че всички съдебни сгради бъдат отворени, за да могат гражданите да изпозлват административни услуги. Това ще обезсмисли нашите решения за мерките, както и закона. Затова много внимателно трябва да обмислим дали да разширим кръга на разглежданите дела", допълни още Пашкунова.

Даниела Марчева също изрази несъгласие за разширяване на обхвата на разглежданите дела, освен делата по АПК и тези по Закона за здравето заради карантината. Тя определи и като "неразумно" да се вземе решение за това съдиите да обявят изготвените от тях актове веднага. "Разширяването на разглежданите дела ще суспендира Закона за мерките и действията в извънредно положение. Другото, което аз виждам, е, че исканията за обявяването на дела са на адвокати колеги, които искат независимо, че са спрени сроковете, да получат актовете, за да изготвят жалбите си. Не виждам какъв е смисълът да бъдат обявявани актовете от съдиите, след като не текат сроковете", каза Марчева.

Лозан Панов възрази, че поне окончателните съдебни актове могат да бъдат обявени и публикувани, като предложи да се отнеме съдебната ваканция на магистратите и те да заседават в този период. "Трябва да кажем ясно на колегите, че те трябва да работят в съдебната ваканция, защото вече от над 10 дни няма заседания", коментира Панов. И Атанаска Дишева се присъедини към мнението на Панов относно обявяването на актовете.

След това дебатът рязко зави към казуса с разширяването на списъка с дела, които могат да бъдат гледани. Боряна Димитрова първа заяви, че е противник да се променят вече взетите от Колегията решения, както и да се разширява обхватът на разслежданите производства.

"Да бъде упреквана съдебната система в прекомерност на мерките е неуместно. Съдийската колегия е подходила с отговорност към ситуацията, за да не допуснем да се дерогира човешкото здраве. Би било безотговорно да разшияваме кръга с дела, да отворим съдилищата, да горим за административни услуги, при положение, че ние не сме спрели да ги извършваме", каза от своя страна Боряна Димитрова, като предложи Колегията да регламентира и провеждането на наказателните дела, които и към момента се водят чрез видеоконферента връзка. "Софийските съдилища не могат да си позволят да пишат дела и да ги обявяват, тъй като ще се наложи да върнат огромен брой администрация в сградите. По отношение на някои други съдилища, които са по малки, обаче нещата не стоят така. Няма пречка да се вписват първоинстанционните дела като цяло, но само с ангажирания по дежурство ресурс. На следващо място – за всички трябва да е явно, че съдебна ваканция няма да има. Ние не сме безотговорни хора. Няма да гласувам за промяната на нито една мярка, която е взета досега, поне до 13 април", допълни Димитрова.

И председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков заяви, че повече дела не могат да бъдат включвани в списъка на разглежданите. "Само днес има над 30 жалби срещу заповедта на министъра за носенето на маски. Всеки ден има множество жалби срещу негови заповеди за всяко негово действие. ВАС обаче не може да разглежда дела заради законовата забрана за това и заради спирането на всички срокове. За съдебната ванканция – Съдийската колегия не може да каже, че такава няма да има, това е в ръцете на законодателя. Мисля, че това е важно, но не и към днешна дата. Не мисля, че е толкова важен този въпрос, за да му отделяме толкова внимание днес", каза Чолаков.

Правосъдният министър Данаил Кирил също се включи в дебата, като посочи, че според него е необходимо списъкът с разглежданите дела задължително да се разшири с наказателните такива."Вашата логика като че ли е насочена само към охраняване на сградите. В някои европейски държави съдопроизводството почти не е засегнато. Да, спазват се здравно-хигиенните правила и правителствените мерки, но целта е отложените дела да са минимлни. Съдилищата не могат на 100% да се затворят и да се херметизират, но трябва много внимателно да се дефинира формата на достъп. Защото едно от дежурните обвинения, които можем да очакваме в бъдещето е – Съдийската колегия затвори съдилищата. Вие бяхте първи, след това се оформи законовото решение", каза Кирилов.

Боян Новански се противопостави на идеята за обявяване на актовете и за разширяване на кръга от дела, освен включването на тези от Глава 15 от АПК за защитата срещу неоснователни действия или бездействия на администрацията. Той посочи, че ще подкрепи само предложенията за указване на административните ръководители за издаване на свидетелства за съдъмост и на едно гише, освен по електронен път, както и това за уреждане на отпуските на магистратите и за съдебната ваканция. "Няма техническа възможност изписаните дела да бъдат обявени дистанционно. Давате ли си сметка в един малък съд един, ако се разболее? Всички ще са под карантина и съдът затваря. Нека всичко да започне да се нормализира и тогава вече ще разширяваме", каза Новански.

Накрая, с вдигане на ръка, Съдийската колегия прие, че свидетелства за съдимост и всякакви други административни услуги ще могат да се извършват освен по електронен път и на едно гише в съдебните сгради, че делата за защитата срещу неоснователни действия или бездействия на администрацията влизат в кръга на разглежданите, както и че е възможно в периода на съдебната ваканция да се наложи съдиите да работят. Освен това бе решено Комисията "Бюджет и финанси" да се занимае с регламентацията на отпуските на съдиите. Очаква се кадровиците да се съберат и другия вторник. 

Още по темата

Отменят задължителните маски на обществени места

Предишна новина

Законопроектът за актуализацията на бюджета е внесен в парламента

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 11
  max | нерегистриран
  5
  -2

  Дистанционен съдебен процес и защитни облекла с ръкавици и маски за делата, които налагат присъствие. Всичко друго е безотговорност при сриващите се икономика и държавен бюджет. Как не ги е срам

 2. 5
  керелска не знае на кой свят е още от избора й за член | нерегистриран
  11
  -3

  По -глупави изказвания на член на ВСС от създаването му не съм слушал и чел. Не зная как е върховен съдия, но като се имат предвид кадрите на кюстендилските съдии, моля ви хора внимавайте, че всеки ВСС с член издигнат от Кюстендил става по-зле.

 3. 4
  bebe | нерегистриран
  17
  -3

  Как е възможно Керелска, която е ръководител на проекта за Единния портал на съдилищата /да могат страните да общуват електронно със съдилищата/ да не знае, че електронният подпис не е нещо еднократно, което се изкарва само за да се снабдиш със свидетелство за съдимост?! Та това е възлов момент в проекта, който ръководи!!!! Няма логика да не го знае.

  Тези хора ли правят електронно правосъдие? Ами то затова и го няма.

  Аз останах безмълвен, дори реших, че не съм разбрал, но после стана ясно, че точно това има предвид. Няма такъв съвет, няма такава съдийска колегия. И следващият път пак пенсионери изберете за членове на ВСС.

 4. 3
  Логично | нерегистриран
  20
  -2

  Направо сте гениални, бе. В бюрата ходят всичко живо що се е появило от чужбина !

 5. 2
  адвокат | нерегистриран
  8
  -25  Боже,пази съдийските божества от болести и зарази.Тяхното здраве е по-ценно от това на полицаите,медиците в болниците и хората,които под страх да бъдат заразени всеки ден ходят на работа.

 6. 1
  П | нерегистриран
  15
  -3

  САМО ХОРАТА, КОИТО РАБОТЯТ В БЮРАТА ПО СЪДИМОСТ СА ЗАСТРАХОВАНИ ОТ КОРОНАВИРУС.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.