Кристиан Николов бил смазан от "медийна атака" срещу него, искал при семейството си

Кристиан Николов бил смазан от "медийна атака" срещу него, искал при семейството си
Кристиан Николов в СГС, снимка:БГНЕС

Съдия Петър Стоицев от Софийския градски съд (СГС) не пусна младежа помел с колата си Милен Цветков на Великден т.г. – Кристиан Николов. Първоинстанционният съд бе сезиран с молба Николов да бъде пуснат под домашен арест, тъй като срокът за задържането му му се струвал прекомерен.

„Без съмнение престъплението, което е вменено на Кристиан Николов, възмутиха цялото общество. Без съмнение смъртта един баща на две деца е трагедия. Но не считам, че има съмнение е налице обосновано предположение, че именно подзащитният ми е извършил престъплението, в което е обвинен. По отношение на опасността от укриване – предходен състав на САС отчете, че такава не е налична. Явно и прокурорите са счели, че такава опасност няма. Кристиан Николов живее в град София, сгоден е – живее на семейни начела с българско момиче. За Кристиан са събрани в хода на разследването само позитивни характеристични данни. Самият той сам се е явил в СДВР, за да помогне на разследването. Относно опасността за извършване на престъпление – СГП и САП в своите актове, в които не уважиха искането на Николов за по-лека мярка, изложиха тезата, че престъплението, в което е обвинен е тежко по своя характер. Така изложената теза на прокуратурата е явно противоречие с националното и международно право по отношение на презумпцията за невиновност“, посочи в изявлението си адвокатът на Николов, преминавайки към директна атака към държавното обвинение, което, според него, неразумно дълго задържала обвиняемия в ареста.

Адвокат Любомир Таков продължи да мотивира тезата си чрез нападки към прокуратурата, заявявайки, че това бил „поредният случай на задържан човек, без да има събрани доказателства“. „Кристиан Николов не е човек с висока обществена опасност. Поел е по пътя на пълно ангажиране с делото“, завърши пледоарията си Таков.

Заседанието продължи с пледоария на прокуратурата, която изясни, че Николов е обвинен в тежко умишлено престъпление и самата защита не оспорва това. Ето защо прокурорът посочи, че е налице явно противоречие в тезата на адвокат Таков, който едновременно не отрича, че Николов е шофирал автомобила, убил Милен Цветков, а в същото време цитира презумпцията за невинност. „Обвиняемият е съзнавал, че управлявайки автомобила с такова количество наркотични вещества в кръвта и със скорост над 99 км/ч, може да предизвика ПТП. Той обаче не е взел никакви мерки, за да предотврати случилото се. Той е разчитал само и единствено на шанса, за да не настъпят неблагоприятни последици“, заяви един от наблюдаващите прокурори Иван Кучиев. Той беше категоричен, че държавното обвинение смята, че и към момента има опасност от укриване и извършване на друго престъпление. „Николов е лице с висока обществена опасност и извършеното от него деяние ясно показва, че има опасност от извършване на престъпление“, каза прокурорът, подчертавайки, че е напълно възможно Николов отново да посегне към наркотиците. Кучиев изтъкна и обявеното преди няколко дни от СГП, че поредицата от молби, искания и жалби от страна на обвиняемия и защитата му, без дори да изчакат надлежния отговор от прокуратурата, цели единствено шиканиране на процеса.

„Семейството на обвиняемия разполага с достатъчно финансови възможности, за да му спомогне да се укрие. Личното ми мнение е, че забраната за напускане на страната играе роля само при легален опит за напускане на страната“, посочи представителят на държавното обвинение, уточнявайки, че не счита, че срокът за задържането му към момента може да е аргумент за по-лека мярка.

Кристиан Николов е задържан под стража след тежката катастрофа, която отне живота на журналиста Милен Цветков на Великден тази година. Разследването установи, че Николов е нарушил правилата за движение по пътищата, като наред с това управлявал МПС след употреба на три различни вида наркотични вещества - амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин, със скорост значително надвишаваща разрешената за конкретния пътен участък – около 99 км/ч. Приближавайки кръстовището при червен светлинен сигнал на светофарната уредба за посоката му на движение, обвиняемият не предприел действия за намаляване на скоростта или спиране.

„Искам да изкажа моите искрени съболезнования на семейството на г-н Милен Цветков. Но тази медийна атака ми действа смазващо. Съдействам на разследването. Няма да бягам, да се крия или да шиканирам делото. Знам какво ме чака и не бягам от отговорност. Имам нужда да съм със семейството си сега“, каза в правото си на последна дума Кристиан Николов.

Съдът в крайна сметка прецени, че молбата на Николов е неоснователна. Съдия Стоицев посочи, че има достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение, че именно той е шофирал автомобила, с който бе причинена смъртта на Милен Цветков. „Достатъчни са и показанията на множеството свидетели“, смята съдията.

„Личността на обвиняемия представлява реална заплаха за обществото и той следва да остане в изолация, докато върху него бъде въздействано корективно и превъзпитателно. Налице е в тази връзка опасност от извършване на ново престъпление. Предвид високия размер на санкцията, която може да му бъде наложена – 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор – има опасност обвиняемият да се укрие“, каза още съдия Стоицев.

Определението подлежи на обжалване и протест в тридневен срок.

Още по темата

Омбудсманът иска хората с увреждания да са информирани как да си набавят медицински изделия

Предишна новина

Алекс Олеков призна, че е убил Андреа от Галиче

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    0
    0

    "Поел е пътя на пълно ангажиране с делото"....този адвокат, ако правилно е цитиран, чува ли се какви ги плещи въобще!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.