Деветнадесет протестни дни изминаха през най-летния от летните месеци. Гражданите на площада скандират „Оставка“ и „Долу ГЕРБ“. От поредицата репортажи от епицентъра на събитията, множеството плакати и трансперанти става ясно, че очевидното недоволство на хората най-общо варира от липсата на адекватна социална политика, през желанието за по-високи доходи, чрез ограничаване на корупцията и шуробаджанащината сред управляващите и тяхната администрация, за да се стигне до призиви за промени в обществено-икономическия строй. Всичко описано дотук е пределно ясно за всеки обективен наблюдател на настоящата политическа криза и шумните протести в „триъгълника на властта“.

Как обаче една група напористи за власт, позабравени политически лица успяха да се качат на пиедестала на общественото недоволство, при това не с идеи, а с обикновено нахалство и алчност, е най-същественият проблем на събитията от последните деветнадесет дни. Става дума за корабокруширалият в морето на българската политика бивш правосъден министър и активист за създаването на разни и разнообразни скандали Христо Иванов и близките до него по финансов и политически интерес „Правосъдие за всеки“. На последните явно пригласят и президентът Румен Радев, новоизлюпеният политик Слави Трифонов, както и изхабената в прескачане между цветовете на политиката Мая Манолова.

В разгара на най-бурните обществени настроения анти управлението на ГЕРБ и в частност на премиера Бойко Борисов, последните успяха да се закачат като костур на „ухо“ за чисто човешкото недоволство и да се опитат да прехвърлят цялата вина за ширещата се корупция и чувството за социална несправедливост – забележете – на Иван Гешев, чийто мандат официално започна преди малко повече от 6 месеца. Не само това – веднага след първите индикации, че народът по площадите кълве на тезата, че оставка на управляващите не е достатъчна, а трябва да се иска такава и на главния прокурор, цитираните по-горе „съдружници по интереси“ се захванаха с пропагандирането на няколко откровено несъстоятелни предложения за промени в Конституцията и Закона за съдебната власт, така че, ако случайно номерът с виковете от пред президентството не мине, то да има план Б за действие в акцията за ограничаване на правомощията на „обвинител №1“.

Любопитен детайл в случая е, че от действията на споменатите, в частност на Иванов и „Правосъдие за всеки“, на които бе осигурена най-мащабна трибуна в сутрешните блокове и емисиите новини по бТВ, както и от самите им предложения за „реформа“, ясно личи, че целта не е държавното обвинение, като институция, или фигурата на главния прокурор, като такава, а конкретно, лично и директно – Иван Стоименов Гешев. Всъщност гаранциите, че подобни искания за законови и конституционни промени за смачкване на държавното обвинение нямаше да са налице, ако името на главния прокурор бе не Иван Гешев, а Христо Иванов, Бойко Атанасов, Радан Кънев или пък Велислав Величков, са пълни. А защо? Защото не е удобен.

Нека се върнем малко назад във времето, за да припомним как точно бе избран Иван Гешев за поста главен прокурор и може би ще стане по-ясно как той от обикновен магистрат се превърна във враг на олигархията. На 14 ноември 2019 година Пленумът на ВСС окончателно избра настоящия „обвинител №1“, като доверие му гласува впечатляващото мнозинство от 20 кадровици „за“, срещу едва 4 „против“. При това в процедура, парадоксално или не, измислена точно от Христо Иванов в битието му на правосъден министър. За отбелязване е, че противниците на избора на Гешев бяха именно представителите на съдебната власт във ВСС, които пряко и открито споделят идеологическите и политически ценности именно на тази група около Христо Иванов и „Правосъдие за всеки“, която сега се бори със зъби и нокти, за да може техен привърженик да заеме мястото му. Всъщност, Иван Гешев е и първият демократично избран главен прокурор, който произхожда от професионалните среди на държавното обвинение. С цялото уважение към дейността на предшествениците му, всеизвестен факт е, че покойният Иван Татарчев бе адвокат, преди да седне в стола на главен прокурор, Никола Филчев и Сотир Цацаров – съдии, а Борис Велчев – откровено политическa фигура. Още един белег на това, че Гешев е избран именно от прокурорите и следователите, за да обобщава и ръководи техните интереси в правилната за обвинението посока е и огромната вълна от подкрепа, която той получи от стотици магистрати от цялата страна още преди самия му избор.

Не това обаче е основната причина кръговете около Иванов и „Правосъдие за всеки“ да искат да отстранят Гешев като главен прокурор, това беше само началото на олицетворяването му с Дявола. Основната такава е, че от избирането му до момента той демонстрира енергия, която започва да заплашва определени икономически и бизнес интереси, като при това тезата за „политическата му обвързаност“ не върви. Най-малкото защото, ако той беше зависим от силните на деня, ръководената от него прокуратура нямаше да се заеме нито с президентските съветник и секретар, уличени в тежки престъпления, нито с действащия по онова време министър Нено Димов, а още по-малко с хазартния бос Васил Божков, оцелял на върха на хранителната верига на олигархията и „мутренските времена“ при смяната на управления от всички цветове. Докъде ще стигне в тази си активност, явно е опасно да се предположи, особено за интересите на близките около Иванов и „Правосъдие за всеки“ икономически кръгове.

Гешев се оказва неудобен и по друга причина, която косвено е свързана с гореописаната. Лелеещите за реализирането на румънския модел на правоприлагане у нас, по примера на Лаура Кьовеши, с всичките му арести и присъди за корупция на най-високите нива на властта,  допреди избора му, сега, след като страната ни стремглаво тръгна по тази плоскост, заемат диаметрално противоположна позиция по въпроса. Кьовеши все пак вече не работи за румънската прокуратура, а бе избрана да застане начело на новата Европейска прокуратура, която ще следи за финансовите машинации с европейски средства на територията на целия Съюз, което отделно мотивира „националните ни герои за борба срещу корупцията“ да направят поредица от опити да дискредитират Иван Гешев пред новоизбрания европейски главен прокурор. Усилията им обаче не се увенчаха с успех, което също явно ги дразни.

Като доказателство за последното твърдение е и интервюто на Кьовеши пред Българското национално радио от началото на седмицата, в което интервюиращата направи поредица от опити да провокира госта си да каже нещо негативно или очернящото българския главен прокурор, но и този опит остана нереализиран. Нещо повече – Кьовеши показа по най-деликатния, но и откровен начин, че подобни интриги и явни политическите насоки на разговора няма да минат пред нея. Напълно очаквано е оттук нататък страхът на доскорошните й привърженици, че силата й да бъде независима и упорита в преследването на престъпниците във властта на национално румънско ниво, ще се стовари и върху тях и благодетелите им в близкото бъдеще, да превърне и Кьовеши в поредния обект на атака, недоволство и „искания за реформа“, точно както Гешев. Последното е въпрос на време.

Оттук нататък, ако искат да запазят и малкото им останало достойнство, на Христо Иванов и „борците за справедливост и законност“ от „Правосъдие за всеки“ остава единствено да си признаят, че нямат ясна визия за нищо друго освен за това, че искат те да раздават правосъдие, те да определят кое е правосъдие и самите те да бъдат правосъдието в България. Елементарното възпитание и уважение към гражданското общество го изисква, след като шумът им повиши децибелите си именно благодарение на хората от площада с всичките им лични истории и недоволство към управляващите. Съмнително е обаче, че те ще го направят, тъй като са наясно, че обществената присъда за подобна самоцел едва ли ще е „условна“.

Подслушването – настояще и бъдеще

Предишна новина

Главният прокурор от Велики Преслав: Политическите игри няма да попречат на работата ми

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 12
  abdullah ibrahim | нерегистриран
  0
  0

  Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problem regarding Loan is solve between a short period of time with a low interest rate of 2% and duration more than 20 years what are you waiting for apply now and solve your problem or start a business with Loan paying of various bills I think you have come to the right place just contact us We Are Here To Show You A Better Way To Financial Freedom !!!
  Contact Us At : abdullahibrahimlender@gmail.com
  whatspp Number +918929490461
  Mr Abdullah Ibrahim

 2. 11
  Григорина | нерегистриран
  0
  0

  Те не просто са нон-сенс, ами и са лишени и от каквито и да било идеи и смисъл. Христо Иванов ако иска да бъде пак забелязан трябва да почне да се държи адекватно, а не само да се впуска в протести и измислени акцийки. Да беше взел да разпише поне една мяра, която да се прилага.

 3. 10
  адв.Елена Гунчева | нерегистриран
  1
  -1

  Обединение в името на България! Възрастната жена на 92 години, присъстваща всеки ден на протестите и младежът, който протестира, защото иска неговото бъдеще да е в Родината му. Те, заедно, се борят за България! Всички ние, българите, почтените хора, работещите, образованите, пенсионерите, останалите без работа…..НАРОДЪТ!

  Това са хората на протестите. Не спорете за организаторите. Хората не са на улицата заради тях, а заради България. Целта е една – оставка и разследване на престъпното управление и главния прокурор!

  Да живее България!

 4. 9
  Асен | нерегистриран
  7
  -5

  Никога в делата на Христо Иванов не е имало смисъл, а само поръчков елемент и хаос.

 5. 8
  Симо | нерегистриран
  4
  -5

  Е то самото присъствие в една организация на Христо Иванов я прави нон сенс

 6. 7
  # | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #2 от "non-sens | нерегистриран":
  Пише се nonsense.

  От френски: non-sens

 7. 5
  Здравко Атанасов | нерегистриран
  10
  -11

  Гешев заслужава само поздравления!

 8. 4
  Борис Петков | нерегистриран
  17
  -2

  Появи се песен-химн, с елементи на оратория, посветена на Банкя. Участват известни естрадни певци от близкото и по-далечното минало, хор, оркестър, има партия за пиано и пр. Но народът като иска да бъде възпято родното място на юнака, който бозае вече 11 години от властта, нищо не може да спре творческия му гений. И Моцарт е писал по поръчка. И Бах. Какво сте зинали? Освен това, к’во толкова: имали в общината пари, поръчали си музикално парче и едни хора им го направили. Може да е смешно и тъпо, но не е отровно, като някои решения на властта, които застрашават цялата държава. Песен като песен. И Веселин Маринов взе пари за „Нашата полиция ни пази“, изпоти се няколко пъти на сцената и нищо повече. Подобно е положението и сега, само дето повече естрадни хора ще се облажат. Нещо като помощ по време на коронавирус.
  "Моя Банкя, ти си в нашите души!
  Тебе Бог благослови.
  Красота безкрайна има под небето
  китна, ти, земя, омайваш ми сърцето.
  С мисълта за Банка дишам аз докрая
  В мен си ти, зрънце от рая!
  Лековитата вода ме милва нежно
  Шепне въздухът копринен неизбежно."
  Звучи като текст на Трендафил Акациев, ако разбирате накъде бия, но не е. Сериозно е положението, мислете за Шекспир, Гьоте - нещо от този род.
  Според мен съвсем случайно тази песен-химн излиза по време на протестите. Творците, участвали в нейното създаване не са знаели, че ще има протести и въобще, че някой не харесва премиера. Дума да не става. Но пък сега протестиращите могат да я запеят… Представяте ли си този огромен хор на площада! Величествено! И Злостър - Черното влечуго не е чак такъв мазохист…
  Дует „Ритон“, братя Аргирови, депутатът-актьор от ГЕРБ Евгени Будинов, Аделина Кънева, Хайгашот Агасян, Ангел Заберски и др. са сред участниците в проекта. Няма го Калин Вельов, но той късно попадна в парламентарната група на управляващите иначе щеше да удари някой латино ритъм по банкянски.
  За да не си помислите нещо прибързано за Бойко, ви информирам, че той не е замесен. Ако се появи запис на разговори или снимки с певици, да знаете, че е манипулация. Сигурни източници твърдят, че бил изненадан като чул парчето и даже питал, откъде са взели пари за хонорарите. Като проверил чекмеджето обаче се успокоил.
  Народната любов ражда неувяхващо творчество.
  Да се хванем за ръце и запеем дружно: Моя Банкя, ти си в нашите души!
  „Батальона се строява“ пада надолу във вечната класация. Заедно с „Мила Родино“. Удари часът на Банкя.
  Вчера рожден ден на Шиши, днес нов химн, на пенсионерите по 50 кинта, а Гешев преборил престъпността – пълно щастие.
  Живот си живеем!

 9. 3
  | нерегистриран
  8
  -4
  До коментар #2 от "non-sens | нерегистриран":
  Пише се nonsense.

  Така е...,но има е хубава бълг.дума "безмислица"!

 10. 2
  non-sens | нерегистриран
  5
  -6

  Пише се nonsense.

 11. 1
  ******** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.