Защо е отстранена Дилма Русеф


Дилма Русеф стана в четвъртък първият президент на Бразилия, отстранен от поста, от повече от 20 години насам. По конституция поста трябва да поеме заместникът ѝ Мишел Темер, който ще изкара мандата ѝ до редовните избори през 2018 г. Това е краят на 13 последователни години на безпроблемно управление на лявата Работническа партия, както и на втория мандат на първата жена, оглавила най-многолюдната южноамериканска държава.

За последните 52 години само 4 президенти на Бразилия са били избирани пряко и двама от тях са били подложени на импийчмънт. Едва 22 от присъстващите 77 сенатори подкрепиха Русеф, а 55 гласа против нея са достатъчни за окончателното ѝ отстраняване и след като приключи разследването и евентуалният съдебен процес срещу нея.

Няколко часа по-късно тя направи обръщение към нацията, в което заяви, че случващото се е преврат от страна на противниците ѝ. Не съм извършила никакво престъпление, не съм взимала подкупи, а от избирането ми опозицията открито ме саботираше и организира целият този заговор за моя импийчмънт, срещу който ще продължа да се боря, добави президентът.

Специална комисия ще разследва обвиненията срещу държавния глава и този процес може да отнеме до 180 дни. Ако накрая две трети от сенаторите намерят Русеф за виновна, тя ще бъде свалена окончателно от власт.

Къде сгреши?

Основното обвинение е, че е използвала контролирани от държавата банки, за да финансира социални програми, без да обяви публично действията си. Сигналите за проблеми около управлението на държавния бюджет се появиха още през 2013 г., т.е. в годината преди да бъде избрана за втори мандат. Такъв пример е програмата за семейни помощи, която отпускаше средства на бедни бразилски семейства, при условие че пращат децата си на училище и им правят нужните имунизации. В такива случаи обикновено управляващите предоставят средства на дадена банка, която ги разпределя към нуждаещите се граждани. През 2013 г. една от тези банки се оплака, че правителството не превежда редовно средства и трябва да финансира програмите със собствени средства. През следващите години проблемът се задълбочи още повече до размер на десетки милиарди долари забавени плащания. "Забавяне" е имало и при предишните президенти, но в много по-малък мащаб – около 290 млн. долара "при Фернандо Кардозо през 2001-2002 г. срещу 10 млрд. долара за 2013 г. и още 15 млрд. долара през 2014 г. при Дилма Русеф.

Има ли политизиран процес

Според критиците на президента през 2015 г. тя е издала 6 указа за преразпределяне на пари от федералния бюджет без одобрението на Конгреса, което според опозицията е достатъчно основание за импийчмънт.
Привържениците на президента я защитават с аргумента, че действията й са мотивирани от изискването към правителството да завършва бюджетната година на плюс. През 2015 г. бе регистриран голям дефицит заради необходимостта от покриване на натрупаните дългове по забавените плащания към банки.

Голяма част от бразилците смятат, че тя е виновна за тежката икономическа криза и огромните корупционни схеми, на които Русеф не е успяла да противодейства. Много експерти смятат, че решението за отстраняването й е по-скоро политическо, отколкото юридическо мотивирано, и трябва да отговори на очакванията на населението за промяна и повишаване на стандарта на живот.

Корупцията е проблем и за процеса за нормално предаване на властта, защото мнозина от лидерите, имащи законното право да изпълняват длъжността държавен глава, също са разследвани.

Вицепрезидентът Темер е в процедура за импийчмънт по същите обвинения като тези срещу Русеф и е разследван по два случая, свързани с "Петробрас".

След него идва ред на председателя на долната камара на парламента Едуардо Куня, но той е временно отстранен от миналата седмица с решение на Върховния съд поради разследване за подкупи и лъжесвидетелстване.

Валдир Мараняу - временно изпълняващият длъжността председател на Конгреса, също е разследван за получаване на подкупи и в сряда той обяви, че скоро ще подаде оставка. Мнозина специалисти по конституционно право спорят дали изобщо е допустимо и.д. председател на долната камара да има законно право да стане държавен глава.

Ренан Калейрос, председателят на Сената, е под бремето на 11 наказателни производства, от които 9 са свързани с "Петробрас".

След това погледите се насочват към Върховния съд, но там мандатът на председателя Рикардо Левандовски (той не е разследван за нищо) изтича през септември.

Така в крайна сметка и за изненада на мнозина Бразилия може скоро да се окаже отново с жена президент - Кармен Лусия, зам.-председател на Върховния съд.

Студент от Шумен, глобен 2000 лева за бягство от КАТ и дрегер, остава без книжка

Предишна новина

Първо в "24 часа": Служител на летище София в схемата за пране на $1 млн.

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.