Защо прозрачността в работата на обвинителите стресна съдиите Калпакчиев и Петков?

Защо прозрачността в работата на обвинителите стресна съдиите Калпакчиев и Петков?

Стартиралата процедура по избора на нов главен прокурор успя да предизвика безпрецедентно обединение в гилдията на обвинителите. Ако трябва да сме честни – по този показател българските съдии им водеха с много.
 
В последното десетилетие (почти) не е имало случай, в който съдия да е критикуван (къде справедливо, къде пресилено) от политици или медии и той да не е бил защитен от Съюза на съдиите в България (ССБ). Нещо повече – ръководството на ССБ успя да прокара през Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) приемането на т.нар. Стандарти за независимост, според които критичните публикации към съдийските актове са нарушение на демокрацията, разделението на властите, върховенството на закона и неприкосновеността на независимата съдебна власт. Между другото неспирните декларации на ССБ се чуха дори в Брюксел. Вслушала се във воплите от София, Еврокомисията включи в ежегодния си мониторингов доклад в сферите правосъдие и вътрешен ред пасаж, в който напоително се обяснява как неудобни магистрати са обект на негативни публикации.
 
Прокурорите, следователите, а и служителите от администрацията на съдебната власт имаше и все още имат много да наваксват. Истерията, която медиите, собственост или свързани с подсъдими олигарси, създадоха срещу единодушната номинация за главен прокурор на Иван Гешев, всъщност "вместо да избоде очи, изписа вежди". Българските прокурори най-накрая се осмелиха да "надигнат глава". Те разбраха, че тяхната роля в обществото не е да бъдат боксова круша на всеки самозабравил се бандит, имащ проблеми със закона. Обвинителите казаха ясно – стига вече толкова! Край на профилактирането на магистрати през черни компроматни кампании, ние имаме право на позиция, точно както и съдиите имат. И никой няма право да поставя под съмнение възможността на обвинители и разследващи да вземат самостоятелни решения, чрез съвестта и вътрешното си убеждение, а не чрез заповеди и диктовки, каквито внушения упорито се тиражират в последните седмици.
 
Прокурорите за първи път показаха видима активност в подкрепа, не на един, а на няколко свои колеги, атакувани от медии, чиято роля е да служат за щит или за бухалка на техните собственици във войната им срещу законността и институциите у нас.
 
Държавното обвинение съвсем отчетливо освети омертата, за която се знае от години. Схемата е простичка – милиони се изливат в посока закупуване на медии, коментатори, телевизионни адвокати. Един подсъдим, укриващ се от правосъдие в съседна държава, дори изгради стройна мрежа за хибридни операции срещу българското правосъдие. Знаят се имената на участниците в структурата, знаят се сценариите, методите и действията. Дори най-голямата ни телевизия и най-влиятелното радио (обществено при това) се оказаха част от групировката. Бегъл поглед върху съдържанието на публицистиката и новините им показва точно това.
 
Прокурорите вече са решени да дадат отпор. Дотук те губиха публичната битка, защото работиха със стари методи – държаха се като Александър Бел в епохата на 5G технологиите. А срещу тях вече има машина за десетки, дори стотици милиони – от зависими политици, през лъскави кантори до скъпоструващи пиари, превърнали телевизионните студия и тротоара пред Съдебната палата в изпровизиран съд – място за издаване на индулгенции под формата на оправдателни присъди за мултимилионерите с бели якички. За бойците с държавното обвинение всички са невинни – от подсъдимия Прокопиев, през осъдения в Италия Брендо, до осъдената на първа инстанция бивша кметица на "Младост".
 
Прокурори, следователи, а и редови служители на прокуратурата издигнаха кандидатурата на своя колега, когото искат да видят начело на държавното обвинение в следващите седем години. 11-те членове на Прокурорската колегия само дадоха институционалния, по закон, облик на номинацията. Безпрецедентната подкрепа за Иван Гешев означава именно това. Призваните да бранят законността в Републиката разбраха, че без силен и безкомпромисен лидер тяхната институция е обречена на агония и погром. Просто защото войната срещу нея е достигнала до решителна фаза.
 
А тази война няма да се спечели без участието и на обществото. А то е време да разбере, че е съвсем нормално след като си обвинил, преследваш, или си арестувал едни от най-богатите хора в държавата, срещу теб да се изправи армия от адвокати, купени говорители и откровени клакьори на мафията, чиято главна цел е да ерозират имиджа на неудобната прокуратура. Не сме чули бандит да каже лоша дума за оправдал го съдия, чули сме за вкарал го зад решетките прокурор, нали?
 
Обществото трябва да си отговори и на друг въпрос. А именно – иска ли съдебната система да е прозрачна и отчетна пред самия него? Защото системата не е частна, всички ние като данъкоплатци плащаме заплатите на прокурори и съдии. В такъв случай – лошо ли е, че прокуратурата разкри пред гражданите част от доказателствата срещу прословутите хакери? Забележете – абсолютно същите факти бяха представени преди това в съдебна зала в условията на открито заседание (поискано от защитата).
 
И какво се оказа? Някой много се изплаши от желанието на прокуратурата (критикувана от години, че е безотчетна и работи "на тъмно") да се отчете пред своя работодател – гражданите. Защо прозрачността в работата на обвинителите стресна съдиите Калпакчиев и Петков? Какво притесни върхушката на ССБ? Хайде, за адвокатите ще разберем. Тяхна работа е да защитават интересите на своите клиенти. Но от кога българските съдии са защитници на получили тежки обвинения и то такива свързани със заплаха за националната сигурност? Кому са по-мили на Калпакчиев и Петков? Хакерите, спокойствието на гражданите или нещо друго? И по каква причина?
 
Българските прокурори са лоши, защото презентират открито своята работа пред обществото през изобилен доказателствен материал. Те не издават присъди, не нарушават правата на подсъдимите, а най-просто обясняват защо са задържали X, обвинили Y, поискали Z да остане в ареста или да влезе в затвора. И точно в това се крие разковничето. При открита прокуратура, която представя фактите и доказателствата, много по-трудно ще е на съдиите да постановяват абсурдни оправдателни присъди или да проявяват специфична хуманност към определена група обвиняеми лица, обикновено настоящи или бивши властимащи, бизнесмени, издатели и т.н. Да напомним ли какво се случи само преди няколко месеца с оправдателната присъда на първа инстанция за гибелта на две млади жени на централната столична улица "Алабин"? Тогава пак медиите, а и наблюдаващият прокурор, бяха виновни, че поискали прозрачност за това, че след една дузина години, делото приключва на първа инстанция с оправдаването на собственика на имота, наредил фаталния ремонт.
 
Прокурорите наистина не са втора ръка магистрати, не са изтривалки и обичаен виновник за всички несгоди в държавата. Дотук беше мантрата "дай да хулим безогледно тия…", "тях кучета ги яли…", поради простата причина, че те решиха да се защитят сами. И това е огромната грешка на яростния медиен натиск от страна на диригентите на кампанията срещу държавното обвиение и в частност срещу номинирания за следващ негов ръководител. Калната пропаганда обедини прокуратурата в едно цяло.
 
И в крайна сметка Иван Гешев трябва да устои на натиска. С което да докаже, че заслужава доверието на своите колеги. Това трябва да направят и другите отговорни по Конституция и закон институции, които имат правомощието да изберат и утвърдят "обвинител №1". А, че олигарсите клиенти на Темида няма да са щастливи, е повече от ясно. Баневи, Стайкови и Арабаджиеви знаят защо.
 

Гръцката полиция задейства спецчасти за охрана на гражданите

Предишна новина

Специализираната прокуратура започва проверка на БАБХ

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 15
  Безпристрастен | нерегистриран
  25
  -20

  От подобни статии няма нужда и самата прокуратура,защото сто пъти повторена една лъжа ,няма как да стане истина.Някакви медиийни папагали плямпат с пяна на уста "Истината , истината ви казвам" ,но това няма как да се отнесе към конкретни процеси , където прокурорът е само едната страна.Представете си съдия по висящо дело да се съгласи с довод на прокурор, понеже той бил казвал "истината",ами че това дело е обречено отвсякъде.След като е така , защо изобщо са тези писания ?

 2. 14
  ****************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 13
  Вирехайнен | нерегистриран
  37
  -14

  Олигарсите имат нужда от непрестанните войни в магистратурата. В разцепването и подчиняването на отделни, по-гласовити групички, те вложиха много време и усилия и няма да се откажат точно сега. Катеренето по гърба на съдебната власт, като прелюдия към постепенното и овладяване е мечтата на всеки политик - от древен Рим до наши дни. Слепи ли сме за да го осъзнаем?! Правен свят, днес не е обективен изразител на случващото се, а подчинен рупор, който беше завладян отвътре. След като дълго време отстояваше Соросоидни платформи, които бяха проектор само на гледната точка на ССБ. Сега обаче положението също, не е за завиждане.

  С министър Кирилов начело на ВСС, стана ясно, че в България, ВСЕКИ става най-малкото за министър на правосъдието. С кандидат като Гешев обаче и действията на специализираните структури по начина по който се случват те (дирижирани и направлявани от ГДБОП), промяна няма да настъпи в положителна посока. Ще има още от същото. И докога така? Кога защитата на индивидуалните права ще е приоритет за прокуратурата? Кога ще чуем смислена платформа за развитието на наказателната политика на държавата за следващото десетилетие, обоснована със социални, демографски, икономически и юридически аргументи? А не поредните кампанийни действия по разчистване на площадки за част от икономическата класа, която се премахва за да дойде друга групичка?

  Опитите за тотална война срещу прокуратурата (подета от слугите на Сорос - Хр.Иванов и Ат.Атанасов) и други тям подобни, нищонеправци и "анализатори" от всякакъв безхаберен род, също не е нищо повече от една мъгла. Която пък трябва да подготви разчистването на терена, за техните хора - АКО му дойде времето. След като ТЯХНАТА реформа бе приложена на практика и прокуратурата, натикана в ъгъла на неограниченото въздействие на главния прокурор, сега тези същите плачат, че това не била тяхната реформа. Че други им пречели да я осъществят. На тях, все някой им пречи! Преди комунистите, после царя и царедворците, НО НИКОГА и за нищо на света, собствените им редици, които по костовистки маниер разграждаха България, десетилетия наред. "Грабете го неразбрани - кой ви бърка?!? Ний, сме всинца с чаши в ръка!"

  Особено ми е смешно, как изваждането на прокуратурата от съдебната власт се представя като някаква панацея, едва ли не. Как ще се реши, който и да е неин структурен и управленски модел на развитие, обаче никой не обяснява. Даже да се абстрахираме от липсата на конституционно съобразени предпоставки за това,не съм чул и няма да чуя, а още по-малко КАК това ще доведе до по-добра работа на държавното обвинение.(Пък какво значи по-добра е друг въпрос...) Напротив - то ще се доближи още повече до политиците, които ще го ползват като частна полиция. Тогава сегашното ще е само светъл спомен. Смешно ми е и да чета, как публикации, като горната щяло да настрои съдийската гилдия срещу прокуратурата. Че тя си е настроена - от години! Колко още? Лошото е, че съдът започна да използва институционалното си задължение за контрол върху актовете на прокуратурата, като щит и междувременно да го трансформира в чувство за превъзходство и всепозволеност. През годините бяха допуснати (и ще се допускат) много и най-разнообразни съдебни грешки, като качество на правораздаването, срочност и еднакво прилагане на закона. За тях обаче не се говори или бързо и мимолетно биват отминавани. Определени групи се опитват да ни наложат разбирането, че съдът не греши. Той винаги е прав, даже и когато става дума за очеизвадни нарушения. Прави се опит това да се циментира с разбирането на Джон Лок за правовата държава и основните принципи на Монтескьо за разделението на властите. Но тук не става дума за тяхното отричане или оспорване! А за извратеното им прилагане в практиката! Струва ми се, че в една правова държава, няма нищо по-лошо от самозабравила се съдебна власт - от прокурори, които служат на една или друга олигархия и от съд, който стоейки на пиедестала си, дотолкова се е отдалечил от здравия разум, че е забравил, че той не бива да е участник в политически манифестации, а гарант на справедливостта.

  В тази връзка, още по-жалки са опитите на една част от медиите да рисуват, и някакви пасторално-идеалистични картини на съгласие и единодушие в редиците на прокуратута, а камо ли за обединение. Всъщност, те натрапчиво се имитират чрез многократното повторение на едни и същи текстове - че още някой бил подкрепил Иван Гешев за главен прокурор. Чак ми е чудно, как още не са написали, че и Съветът за сигурност на ООН и Генералният секретар на НАТО, още не са приели резолюции в негова подкрепа, че и 28-те държави членки на ЕС... Закъсняват! Как не ги е срам! Докато в България - всяка керемида от Перник до Дуранкулак го подкрепя!После някои, ще ни говорят за "болшевишки" методи и пр. Докато ни ги демонстрират на практика! Но и това ще мине. Защото в България и най-големите безобразия, просто са нормално ежедневие.

  Така размишлява един прокурор, който не се чувства за обвързан с когото и да е. Без претенции за изчерпателност. В очакване на неизбежното. 4. 12
  Tribus Verbis | нерегистриран
  32
  -19

  Защо "прозрачността" на прокуратурата е стряскаща? Ами фашизмът е стряскащ, да.

 5. 11
  съдия | нерегистриран
  29
  -16

  Единоначалието при управлението и функционирането на Прокуратурата дава отговор на всички поставени в статията въпроси!

 6. 10
  Сталкер | нерегистриран
  29
  -19

  Отговор на заглавието: Ами защото

  няма абсолютна истина, камо ли в ПРЕДВАРИТЕЛНА фаза на процеса.

  Което се съмнявам да се учи в

  Магнаура.

 7. 7
  666 | нерегистриран
  35
  -16

  Днес кой е на ред да подкрепя Гешев?

 8. 5
  бау бау | нерегистриран
  35
  -29

  затова прокуратурата да напуска съдебната система и към МВР...

 9. 4
  От приятел | нерегистриран
  41
  -21

  С подобни публикации настройвате съдийската гилдия срещу вас. Имате ли полза от това? А

 10. 2
  Хахахааааа | нерегистриран
  28
  -14

  Дори съдиите в Страсбург ли ?

 11. 1
  ********************************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.