Защо са притесненията прокуратурата да бъде оглавена от прокурор, доказал своите качества и решимост?

Защо са притесненията прокуратурата да бъде оглавена от прокурор, доказал своите качества и решимост?

Асоциацията на прокурорите в България излезе с поредно становище, в което заявява категоричната си позиция срещу опитите за политическо вмешателство в процедурата по избор на следващ главен прокурор, както и против продължаващата негативна кампания срещу избрания от Висшия съдебен съвет (ВСС) двукратно с 20 гласа "за" и едва 4 "против" за поста - Иван Гешев.

От съсловната организация декларират, че се противопоставят и на опитите "на някои изолирани кръгове изкуствено да конфронтират двете магистратски професии - съдийската и прокурорската". Те припомнят също така, че в предходни процедури за избор на председатели на двете върховни съдилища не са оказвали натиск или намеса в решенията на Съдийската колегия относно номинациите и професионалните качества на кандидатите.

От Асоциацията на прокурорите задават и няколко ясни въпроса: Има ли лица, които се страхуват от това да имаме прокуратура, която да работи активно и при стриктно спазване на законите на Република България в сферата на борбата с престъпността и за защита правата и интересите на гражданите? Защо са притесненията прокуратурата да бъде оглавена именно от прокурор с дългогодишен и реален  професионален опит, доказал своите качества и решимост и който ясно и пред очите на цялото общество е декларирал своята визия и приоритети за развитието на Прокуратурата на Република България?

Накрая, прокурорите призовават за "завършване на процедурата на избор на главен прокурор при спазване на Конституцията и законите на Република България, за проява на държавническа мъдрост, за конструктивно и отговорно поведение, както и за недопускане на политическо вмешателство в работата на Прокуратурата на Република България".

Ето и пълния текст на становището на Асоциацията на прокурорите:

Във връзка с проведената процедурата за избор на главен прокурор на Република България Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България изказва своята загриженост и категорично възразява срещу продължаващите опити за нагнетяване на напрежение в обществото и уронване престижа на прокуратурата, чрез подновяването на недостойната компроматна кампания срещу избрания кандидат г-н Иван Стоименов Гешев. 

Белег на правовата държава са стриктното спазване на Конституцията и законите, при зачитане на правомощията на всяка една власт, провеждане на професионални дебати и демонстриране на толерантност към мнението на останалите.  Това на което отново станахме свидетели през последните дни, а именно недопустим уличен натиск срещу членовете на Висшия съдебен съвет, използването на безкрайни процедурни хватки и обструкции, сочи на идейно безсилие и липса на разумни юридически аргументи. Такова  поведение има една единствена цел - избягването на реалния дебат относно законовите и професионалните критерии, приложими в процедурата за избор на главен прокурор на Република България, които критерии са мотивирали двадесет от членовете на Пленума на ВСС да дадат своята подкрепа в полза на г-н Иван Стоименов Гешев.

Настояваме да бъдат зачетени  ясната позиция и категоричното мнение на професионалната общност на работещите в системата прокурори, следователи и служители. Същото се отнася и до вота на огромното мнозинство от членовете на легитимния да избере главния прокурор орган- Висшия съдебен съвет на Република България, които  открито, аргументирано и с името си и професионалната си репутация, застанаха зад номинацията на г-н  Гешев.

Асоциацията на прокурорите в България неотклонно ще брани законността, справедливостта и доброто име на всички работещи в Прокуратурата на Република България честни и достойни професионалисти. Противопоставяме се на опитите на някои изолирани кръгове изкуствено да конфронтират двете магистратски професии- съдийската и прокурорската. В тази връзка винаги сме следваме и ще продължим и за в бъдеще да следваме принципите на ненамеса в кадровата политика на съдийската общност, зачитане на независимостта и самоуправлението на съда и уважение към колегите съдии.  Заявяваме, че никога не бихме си позволили в процедури за избор на председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, да се намесваме в номинациите на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, в дискусиите за професионалните съдийски качества на кандидатите, нито пък в суверенните правомощия на президентската институция чрез внушения и медийни кампании.

Бихме искали да поставим пред цялото българско общество въпросите: Има ли лица, които  се страхуват от това да имаме прокуратура, която да работи активно и при стриктно спазване на законите на Република България в сферата на борбата с престъпността и за защита правата и интересите на гражданите? Защо са притесненията прокуратурата да бъде оглавена именно от прокурор, с дългогодишен и реален  професионален опит, доказал своите качества и решимост и който ясно и пред очите на цялото общество е декларирал своята визия и приоритети за развитието на Прокуратурата на Република България?

В заключение, призоваваме за завършване на процедурата на избор на главен прокурор при спазване на Конституцията и законите на Република България, за проява на държавническа мъдрост, за конструктивно и отговорно поведение, както и  за недопускане на политическо вмешателство в работата на Прокуратурата на Република България.

За първи път изборът на главен прокурор е толкова открит

Предишна новина

Камарата на следователите възрази на продължаващия политически натиск срещу избора на Иван Гешев

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 6
  Ами така | нерегистриран
  3
  -1

  Защото просто не ги е доказал!

 2. 5
  Копърков | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #4 от " | нерегистриран":
  Да ви е честит уважаеми и да ви поведе, като овчар стадото си към изхода на съдебната власт! Сега със сигурност това ви чака!

  на там са се запътили - с Гешев или без него, Славчо иска ГП да се избира от народа, а депутатите да стават 120, така че ВНС и основен ремонт на КРБ е неизбежен...

 3. 4
  | нерегистриран
  4
  -2

  Да ви е честит уважаеми и да ви поведе, като овчар стадото си към изхода на съдебната власт! Сега със сигурност това ви чака!

 4. 1
  Отговори | нерегистриран
  7
  -5

  - защото не стана ясно как едновременно 11 члена на ПК на ВСС решават да го номинират, Кой от тях първи е казал на останалите 10 името?

  - защото не стана ясно защо, след като Кандидатът твърдеше, че 99 % няма да участва в калната и мръсна кампания, се съгласи.

  - защото не стана ясно как не е видял лицето ДП сред съпричастните за фалита на КТБ.

  - защото не стана ясно какви са професионалните успехи на Кандидата извън незавършилите дела КТБ и Иванчева.

  - защото няма нито един обвинен висш действаш представител на властта по времето на оглавяването от негова страна на Спец. прокуратура.

  - защото си позволи политически нападки и има нисък праг на търпимост към критики

  ......

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.