Затягат нивото на информационна сигурност във ВАС заради изтеклото до Пламен Узунов решение за кораба „БАДР“

Затягат нивото на информационна сигурност във ВАС заради изтеклото до Пламен Узунов решение за кораба „БАДР“
снимка:БГНЕС

Нивото на информационна сигурност във Върховния административен съд (ВАС) ще бъде повишено в спешен порядък. Това се налага заради изтеклото до президентския съветник по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов решение за кораба „Бадр“, което по-късно през него е попаднало и в ръцете на обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков, съобщиха от съда, след като оповестиха приключването на вътрешната проверка, назначена от Георги Чолаков по случая.

„Случаят е повод в най-бърз порядък да бъдат предприети  допълнителни мерки за повишаване на нивото на информационна сигурност  във Върховния административен съд, които да подобрят технологичната защита на информацията от неправомерен достъп,  използване, разкриване, увреждане, промяна, преглед, запис или разрушаване“, казват от съда.

Както „Правен свят“ писа, от чатове, разпространени от Специализираната прокуратура между Пламен Узунов и Пламен Бобоков стана ясно, че двамата са обсъждали в продължение на половин година казуса с либийския танкер „Бадр“. Президентския секретар е докладвал системно на бизнесмена какво е движението на случая, като е били и сред първите научили за образуването на делото пред Върховния съд. По-късно в продължаваща кореспонденция между двамата, Узунов изпраща решението на Бобоков, без обаче то да е било подписано от нито един от съдиите в състава, което само по себе си в този момент е било с ограничена достъпност.

Със заповед от 22 юни 2020 г. председателят на ВАС Георги Чолаков разпореди да бъде извършена вътрешна проверка по случая, която е приключила и е установила, че достъп до неподписаното и необявено решение са имали и съдебните служители в съда. „Извършен беше обстоен анализ на наличните данни, който показва, че достъп до необявеното решение на електронен и/или хартиен носител е имал освен съдийският състав по дело № 11413/2018 г., и съдебни служители, на които е възложено администрирането на делата и  техническата поддръжка на деловодната система“, казват от ВАС.

Пак от там съобщават, че по този случай е образувано и досъдебно наказателно производство на Специализираната прокуратура. „Върховният административен съд оказва пълно съдействие, като са представени всички изискани от Прокуратурата документи. Върховният административен съд се надява, че ще бъде установен конкретният извършител, спрямо когото ще бъде реализирана следващата се дисциплинарна отговорност. Твърдо заявяваме, че докато не бъде идентифициран фактическият извършител, всяко внушение за съпричастност на магистрати и служители от Върховния административен съд към теча на информация, е тенденциозно и безпочвено“, пишат още от съда.

Още по темата

Асоциацията на прокурорите със защитна позиция срещу атаките на Божков: Пожелаваме кураж и здраве на колегата Ангел Кънев

Предишна новина

Иван Гешев: Не е работа на президента да казва на прокуратурата кого да разследва

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Хайде, свършете си работата! | нерегистриран
  5
  0

  Кой даде предварително решението - защо и срещу какво?

 2. 1
  ако не беше толкова тъжно щях да се посмея.. | нерегистриран
  10
  0

  Всичко добре знаят ,че накрая чистачката ще е изнесла информацията..
  повтаря се историята от СГС.Там компютрите се поддържаха / контролираха/ от фирма на Марио/САПАРД/,а тук вероятно от фирма на Узунов или на Бобоков...
  Имоти по морето, далавери в полето,лов в карнобатско ...,масони ,сестри и братя ....

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.