Затвор за джигити на пътя и за нелегални гонки


Затвор за бясно шофиране в населени места предвиждат последните промени в Закона за движение по пътищата, предаде Нова ТВ. За шофьорите-убийци от МВР искат затвор до 3 години. Със затвор да се наказва и участието в нелегални гонки.
Идеята е зад решетките да отиват джигити, засечени на пътя с повече от 60 км/ч над ограничението.

Данните на МВР показват, че само през последните 2 години шофьорите-убийци на пътя са над 3 000. Толкова са само водачите, засечени от камерите на КАТ с бясно шофиране.
Все по-черна става и статистиката на пътя.

Само за година тежките катастрофи са се увеличили с над 200, а жертвите - с близо 50.

Безразсъдното каране в стил "Бързи и яростни" често завършва с жертви на пътя.
"За някой, който застрашава живота на участниците в движението, трябва да има силна възпираща санкция", заяви Настимир Ананиев, председател на Комисия по транспорт в НС.
"Това е престъпление.

Единственото, което трябва да помислим, е дали да остане за всички нарушения над 60 км/ч или само за населено място", заяви Бойко Рановски, началник на Националната пътна полиция.
Така най-вероятно тежката санкция за бясно шофиране по магистралите ще отпадне.
Голяма част от инцидентите с фатален край се причиняват и от млади водачи. Затова депутатите искат в първите 12 месеца зад волана шофьорите да карат с по-ниска скорост по магистралите и да не се качват в мощни коли.
"Няма как да си взел книжка днес и утре да скочиш в "Бентлито",

което няма как да го контролираш", коментира Настимир Ананиев.
Затяга се и контролът върху гонките.

От МВР искат затвор за участници в нерегламентирани състезания.
"Това е хулиганство, извършено при управление на МПС. При пристигне на полицейски екип на място, гонка няма. Има струпване на граждани и автомобили. Това го има на всяко кръстовище в София", коментира Бойко Рановски.
Участниците в гонки искат места, където да се състезават по правилата. Затова депутатите обмислят дали да легализират гонките.
"Любителите на силни усещания да могат да практикуват в контролирана и безопасна среда своето хоби, а не по булевардите, по улиците, по магистралите, където застрашават живота на всички", обясни Настимир Ананиев.
"Да де, но Бързата помощ ще влезе в действие, когато колата се е смачкала, когато има жертви вече", смята Георги Свиленски от Комисията по транспорт в НС.
От Червения кръст дори са готови да изградят тренировъчен център, в който шофьорите да карат спокойно, под контрола на лекари и полицаи.

Гонка, дрифт, осморки - вижте какво казват хората, които ги практикуват и тези, които са против.

Фирма на Трифон Иванов запорирана за 1 036 566 лева

Предишна новина

Следствен експрезидент ще става министър

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.