Затвор за две журналистки, отразявали протестите срещу Лукашенко

Затвор за две журналистки, отразявали протестите срещу Лукашенко

По две години затвор получиха две журналистки от Беларус, отразявали протестното движение миналата година, предаде агенция Франс прес, като цитира медията, в която работят.

Дария Чулцова и Катерина Бахвалова са кореспондентки на базираната в Полша медия. Двете бяха арестувани на 15 ноември миналата година в апартамент в Минск, откъдето предавали пряко насилственото разпръскване на демонстранти, събрали се да изразят недоволството си от смъртта на Роман Бодаренко, убит няколко дни по-рано.

След излъчване на репортажите, прокуратурата в Белрус повдигна обвинение на двете журналистки, че с материалите си са подбудили населението към незаконни демонстрации, което е "сериозно посегателство срещу обществения ред" и по този начин подклаждали протестите срешу Александър Лукашенко.

"Показах тези събития по телевизията и ме вкарват в затвора по тази причина, като изфабрикуват обвинения", заяви  Бахвалова, преди съдът да постанови присъдата.

Двете журналистки, съответно на 23 и 27 години, отхвърлиха обвиненията и заявиха, че са жертва на репресиите срещу протестното движение в Беларус, което започна през август миналата година след преизбирането на Александър Лукашенко за пореден мандат като президент.

Още по темата

Първа доброволна оставка след токовия удар, убил момчето в София

Предишна новина

Законопроект в Австралия иска Facebook и Google да плащат за новинарската информация на традиционните медии

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.