Завладяното Черноморие: Лятната вила на Прокопиев е запушила достъпа до плажа, а Доган има нерегламентирана постройка в сараите си

Завладяното Черноморие: Лятната вила на Прокопиев е запушила достъпа до плажа, а Доган има нерегламентирана постройка в сараите си
Лятната вила на олигарха Иво Прокопиев, снимки:ПРБ

На 20 и 21 юли 2020 г. под ръководството на заместника на главния прокурор при Върховна административна прокуратура (ВАП) и в присъствието на наблюдаващ прокурор, органите на ДНСК, РДНСК-Бургас, Областна и Морска администрация - Бургас са извършили проверки по установяване законността на строителството и експлоатирането на обекти по Черноморието, съобщиха от държавното обвинение.

Проверките на компетентните органи са констатирали, че българското Черноморие буквално е „завладяно“ от летните вили и строежите на хотели на различни бизнесмени. Сред тях е и лятната вила на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев, чиято къща буквално е препречила пътя до плажа, до който може да се стигне с особени усилия и с немалък риск. Палатът на Прокопиев се намира в местността „Буджака“, където проверяващите са се натъкнали на оградени с масивни огради терени и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали. От държавното обвинение констатират, че достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея граждани. За обектите в местността „Буджака“ са образувани отделни прокурорски преписки.

Пътеката, по която олигархът Иво Прокопиев, е оставил единствения достъп на гражданите до плажа

Проверка на обект „Алепу вилидж“ в местността „Алепу“ – Созопол пък е открила отклонение от строителните книжа при изграждането на „подпорната стена-хотел“, за която се заговори по-активно в началото на настоящия летен сезон. Извършената промяна е по време на строителството и не отговаря на одобрения инвестиционен проект. ВАП ангажира незабавно компетентните действия на ДНСК във връзка с незаконното строителство по реда на ЗУТ.

Проверка в местността „Аркутино“ от своя страна е установила, че към настоящия момент не се извършват строителни дейности в близост до крайбрежната ивица. Констатирано е, че липсва строителна ограда и обезопасяване на бетонова конструкция, чието изграждане е преустановено през 1992 г. Следва кметът на община Созопол да предприеме действия по реда на чл.195 от ЗУТ за обезопасяването на обекта.

В парк „Росенец“, където се намират т.нар. „сараи на Ахмед Доган“ също има нарушения. Прокуратурата е установила, че не е осигурен свободен достъп до крайбрежната ивица заради поставена временна строителна ограда. В МРРБ липсва одобрен инвестиционен проект за изграждане на пристанищен обект, няма одобрен инвестиционен проект за изграждането и на двуетажна постройка, разположена в непосредствена близост до крайбрежната ивица.

При проверка на комплекс „Венид Еко вилидж“ в Свети Влас пък се констатира, че към момента не се извършват дейности по строителството на жилищни сгради и хотел - 36 бр. къщи в съответствиe с общата строителна забрана за периода до 1 октомври по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. С оглед това, че не е била издадена изрична заповед до 21.07.2020 г., от кмета на община Несебър е изискано да бъде издадена такава до произнасянето на  Административен съд – Бургас относно разрешенията за строеж в гористата местност. На органите на РДНСК – Бургас е възложено предприемането на мерки за указанията на началника на ДНСК и за спазване на ЗУТ.

„Проверките под ръководството на ВАП за незаконосъобразно строителство по Черноморието продължават“, заявяват от държавното обвинение.

Още по темата

Главният прокурор награди районният прокурор на Харманли Маргарит Стоилов за проявен висок професионализъм

Предишна новина

Полковник Елин Алексов оглави Военно-апелативната прокуратура

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Тя | нерегистриран
    8
    0

    Дали това е работа на ПРБ! А общинска, обл.администрация и РДНСК за какво получават заплати?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.