Завърши учебната година по образователните проекти на Окръжен съд - Варна

Завърши учебната година по образователните проекти на Окръжен съд - Варна
Завърши образователната програма на Окръжен съд – Варна, снимка: ОС-Варна

С раздаване на удостоверения, екземпляр от Конституцията и информационни материали Окръжен съд – Варна завърши учебната година по образователните си проекти. Целта на програмите е да бъде формирана и повишавана правната култура на подрастващите, съобщават от институцията.

Финалните срещи са били в пети и шести клас на СУЕО "Ал. С. Пушкин" - Варна, като през учебната 2018/2019 в гимназията магистрати са провели срещи с ученици от 11 паралелки. Единадесетокласници са гостували и в Съдебната палата на Окръжен съд и Окръжна прокуратура – Варна и са провели симулиран съдебен процес за пътен инцидент завършил със смърт. Децата са споделили, че получената по време на срещите информация им е била много полезна и достъпно предадена. Голяма част от темите не са били засягани в семействата им, а за други информацията е била леко подвеждаща.

Варненският окръжен съд е реализирал три образователни проекта. Това са "Час по правосъдие" за ученици до 9 клас, "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие" за ученици от 10 до 12 клас с партньор Регионалното управление на образованието – Варна, както и партньорския проект с Икономически университет – Варна "Младите и правосъдието" насочен към студентите. Чрез беседи в учебните часове и лекции или при посещения в съда, магистратите са запознавали младежите с разделението на властите, функциите на съдебната власт, правата и отговорностите им.

Основните темите, които са интересувли младежите са: "Трафикът на хора и законът", "Киберпрестъпност", "Психоактивните вещества и законът". Посредством интерактивни методи и разкази по действителни случаи, децата са се запознали със законовата рамка на различните по вид престъпления и с най-често срещаните случаи на противоправни деяния, както и как да постъпят, ако станат свидетели или жертви на престъпление.

През тази учебна година в трите образователни проекта са участвали съдиите Асен Попов, Диана Стоянова, Даниела Писарова, Елина Карагьозова, Иваничка Славкова, Ивелина Владова, Марин Маринов, Нейко Димитров, Ралица Костадинова, Светла Даскалова, Цветелина Хекимова и Яна Панева. Участието им като лектори в програмите е на доброволен принцип.

През последните 4 години са се провели десетки срещи между магистрати и ученици, както в учебните заведения, така и в сградата на Окръжен съд-Варна. За този период в образователните проекти са били обхванати общо над 6 хиляди деца и студенти, като само през учебната 2018-2019 година те са били 1320.

Данаил Кирилов запознал Вера Юрова с предложенията за търсене на отговорност на председателите на ВКС, ВАС и на главния прокурор

Предишна новина

Нужни са законови изменения преди да се премине към оптимизация на държавното обвинение

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Анониме | нерегистриран
    0
    0

    Браво, колеги! Работата с младите хора има смисъл. Нужно е да спрем да си крием главите в пясъка и с общ труд да положим основите на образовани и толерантни потребители на съдебни услуги! Успех на Окръжен съд - Варна в програмата "Час по правосъдие"!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.