Здравната комисия одобри подробното разделяне на пакета медицински услуги


Парламентарната здравна комисия одобри с осем на шест гласа нови промени в Закона за здравното осигуряване, които подробно регламентират разделянето на медицинските услуги на основен и допълнителен пакет, както и връщат здравните кабинети в училищата и детските градини.
Повторното гледане на закона се налага, тъй като Конституционният съд отмени разделянето на пакета здравни услуги, които покрива касата. Мотивите на съда бяха, че основният и допълнителният пакет трябва да бъдат подробно обяснени и обосновани в самия закон, а не в наредба, издавана от министъра, защото не защитава пациентите и е напълно неясна. Текстовете бяха обжалвани от народните представители от БСП, ДПС, АБВ, БДЦ и независими, които твърдяха, че разделянето на пакета нарушава конституционното право на гражданите на равен достъп до здравеопазване.

Новите текстове

В предложението, одобрено от правителството в края на юни, се въвеждат характеристики на двата пакета, както и критерии дали лечението се осъществява незабавно или може да се отложи. Предвидена е специална закрила на определени групи пациенти - деца, бременни и родилки, както и такива със заболявания, които могат да доведат до смърт или тежки увреждания, ако не се лекуват веднага.
В допълнителния пакет са включени медицински дейности при вече диагностицирани заболявания или състояния, които не водят до трайно увреждане на здравето или заплаха за живота и могат да бъдат планирани напред във времето, без да настъпи влошаване на състоянието на пациента.

Началото на предизборната кампания

След като министърът на здравеопазването Петър Москов представи предлаганите промени, от ДПС и БСП заявиха, че ще гласуват против, както и преди, и че вече са изтъквали многократно мотивите си. "Не мога да разбера какъв е този инат, след като от това разделяне няма да има ефект върху бюджета на касата, министерството да продължи да предлага този текст", коментира заместник-председателят на комисията д-р Емил Райнов от БСП. Неочаквано обаче главният удар дойде от основната управляваща партия - ГЕРБ.
Депутатът Семир Абумелих изтъкна, че партията ще подкрепи проекта, защото "сте реформатори и наши коалиционни партньори, а и защото има подписа на г-н Борисов върху закона". Той допълни, че е гласувал "за" разделянето на пакетите, защото е мислел, че това отваря вратите за демонополизация на здравната каса и началото на надграждащ пакет. "Демонополизацията не се случи и това може да се интерпретира като деградация в услугите на НЗОК", каза Абумелих.
Председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ обяви, че ще подкрепят проекта основно заради връщането на здравните кабинети в детските заведения. Тя обаче изтъкна, че в текста за пакетите има много неточности и нови термини, които трябва да бъдат прецизирани - например заболявания или състояния на пациента, рискови групи, както и кои са жизненозначимите органи и системи. Председателят на комисията предложи работна група да уточни текстовете между двете четения.

10% данък за ползване на служебни автомобили

Предишна новина

Мъж избра затвора пред жена си

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.