Здравният министър иска мерките да останат и след 21 декември

Здравният министър иска мерките да останат и след 21 декември
Здравният министър Костадин Ангелов, Снимка: БГНЕС

"Много е рано да говорим за разхлабването на мерките. Ще направим подробен анализ и тогава ще можем да вземем решение - кои мерки да разхлабим, ако изобщо разхлабваме. Като министър на здравеопазването ще настоявам мерките да останат същите и след 21 декември, защото всеки един човешки живот е важен". Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на проверка в БЧК, предаде NOVA.

„Всички мерки трябва да бъдат синхронизирани. Нощните заведения трябва да продължат да бъдат затворени и след 21 декември. Училищата и детските градини могат да се отворят и след Нова година, защото предстоят празници. Трябва да вземем решение за ресторантите и големите търговски обекти. Настоявам всичко да бъде максимално сигурно за българските граждани. Цената от 150 загубили живота си души е твърде голяма“, добави проф. Ангелов.

Той и заместник-министър Слави Пачалов провериха наличните количества на антигенни тестове и на предпазни средства за медицински персонал в страната.

„Близо 1 милион и 200 хиляди антигенни теста ще достигнат до всички болници до края на тази седмица", заяви проф. Ангелов. Той добави, че комисията работи по процедурата за признаването на този тип тестове. След като тя приключи работа, хората с клинична картина и положителен антигенен тест ще бъдат включвани в статистиката. По негови думи в много държави този тип тестове не се признават. Той добави, че комисията работи по процедурата за признаването на този тип тестове. След като тя приключи работа, хората с клинична картина и положителен антигенен тест ще бъдат включвани в статистиката. По негови думи в много държави този тип тестове не се признават.

"Ние много държим на наличието на симптоматика. Бързият антигенен тест също ще помогне, за да можем да говорим за COVID-19 заболяване. Когато приравним тестовете - пациентите, които имат положителен антигенен тест и клинична картина, ще попадат в хипотезата на пациент с доказан коронавирус. Неговите контакти от първи ред ще трябва да бъдат карантинирани. Личните лекари ще могат да правят антигенни тестове и да насочват към извършването им с направленията, които издават към този момент", обясни той.

"Благодарение на ваксините сме преминали през много инфекции, които са довели до загубата на много животи. Аз не попадам в първата фаза, защото не съм лекар на първа линия. С този акт обаче искам да покажа на всички български граждани, че ваксинта е безопасна и ефективна. Гражданите трябва да бъдат спокойни. Ваксината която ще си поставят е минала всички фази на клиничните изследвания. Тя ще ни спаси от заразата. Надявам се да бъда първият ваксиниран у нас", коментира проф. Ангелов.  Глътка надежда давал фактът, че заболеваемостта е паднала под 600 души на 100 хиляди население.

Още по темата

Ще бъдем безкомпромисни в борбата с корупцията и битовата престъпност*

Предишна новина

Повдигнаха обвинение на жената, опитала се да ограби оборота на столичен магазин

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Кръчмарски | нерегистриран
  5
  -1

  Правителството трябва да се съобрази с държавите от ЕС- какви мерки има там- а не какво иска тарторът на кръчмарите Ричард... какъв беше там. Него, ако го пита човек, той все е "на загуба" и все "мислел за персонала". Каквото правят в Европа Германия, Белгия, Франция, Австрия, Гърция, изобщо нормалните държави, и тук същото. Даже трябва да се въведе единен регламент за подобни случаи за държавите от ЕС.

 2. 1
  Цанков | нерегистриран
  7
  -1

  В никакъв случай не трябва да разхлабват мерките, поне до 20 януари. Да гледат какво правят германците, няма друго какво да измислят. Ако отворят кръчмите, заразата ще плъзне още повече Българинът не е по работата, той е по яденето и пиенето. Отворят ли ресторантите, хората ще хукнат като невидели, ще ядат и пият сякаш им е за последно, ще крещят, пеят, говорят високо, ще се мляскат пиянски, ще настане вакханалия, както по селата правят сватби и кръщенета.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.