Здравният министър даде зелена светлина за ваксинирането на магистрати и служители

Здравният министър даде зелена светлина за ваксинирането на магистрати и служители
Здравният министър Костадин Ангелов, снимка:БГНЕС

Здравният министър проф. Костадин Ангелов е потвърдил с писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС), че магистратите и съдебните служители ще бъдат включени в третата фаза на ваксинацията срещу COVID-19, научи „Правен свят“.

Очаква се всички желаещи да си поставят ваксината да заявяват това пред кадровия орган още другата седмица, като кадровият орган ще изготви нарочни списъци и ще ги изпрати на здравното министерство, където да могат да организират процеса заедно с РЗИ по места. Към момента не е ясно какъв ще е броят на ваксинираните съдии, прокурори, следователи и съдебни служители, но по първоначални данни изявилите неофициално желание на този етап не са много. Предстои идния четвъртък Пленумът на ВСС да обсъди въпроса допълнително. По-рано през седмицата стана ясно и, че в периода от 08 февруари 2021 г. до 11 февруари 2021 г. активните случаи във ВСС са един член на органа и 9 съдебни служители от администрацията. От там опълниха, че е тяхна практика периодично да се извършват изследвания с PCR и антигенни тестове на членовете на ВСС и служителите в АВСС за наличие на лица носители на COVID-19 инфекция, като последният такъв е проведен на 08 февруари 2021 г.

Третата фаза на ваксинацията в страната срещу COVID-19 започна преди близо седмица. Началото на този етап от имунизиране на населението беше поставено с ваксиниране в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ с ваксината на „Астра Зенека“. Процесът на имунизиране с тази ваксина започва със служители на „Бул Био“, а сред хората, които ще бъдат ваксинирани в тази фаза, са и представители на ЦИК, СИК и РИК.

Всички доставени до момента количества от ваксината на "Астра Зенека" ще се използват за поставяне на първа доза по решение на Националния ваксинационен щаб. Очакванията са по този начин да бъдат обхванати по-големи групи от населението и да се ускори имунизационният процес. Краят на трета фаза от Националния план за ваксиниране ще бъде застъпен с начало на четвърта. В тази фаза обхванати с имунизация ще бъдат „възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в това число имунокомпрометирани или лица с вторични имунни дефицити“.

Още по темата

Индийското правителство поиска Twitter да блокира акаунтите на протестиращи фермери

Предишна новина

Проф. Таня Йосифова: Законодателните промени в гражданското право са новаторски и навременни*

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  ! | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  Тук по стара българска и социалистическа традиция полагат специални грижи първо за държавните служители. На Запад първо ваксинират най-възрастните. България не е нито социална, нито правова държава

  Ти какво предлагаш? Аз и стотици хиляди сме против твоето предлиожение ,без да знаем какво е то! С ЕДНА ДУМА - единомислие сред човеците не е имало,няма и никога няма да има !!!

 2. 2
  1, | нерегистриран
  15
  -7

  В системата съм, но няма да се ваксинирам. Както и повечето от колегите ми. Доста го изкарахме и ни идва излишно и рисковано.
  Бих дарил ваксината си на всеки уплашен. Ако ми кажеш как да стане, моята ще я получиш веднага, щом ми я отпуснат.

 3. 1
  | нерегистриран
  12
  -7

  Тук по стара българска и социалистическа традиция полагат специални грижи първо за държавните служители. На Запад първо ваксинират най-възрастните. България не е нито социална, нито правова държава

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.